hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 大家有冇用過呢d搭車方法(轉貼)
開啟左側

大家有冇用過呢d搭車方法(轉貼)

busfunfun 發表於 2010-7-18 16:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

以下內容轉貼自facebook
http://www.facebook.com/group.php?gid=110640662318695&v=wall
及Yahoo! blog
http://hk.myblog.yahoo.com/mtr-save/article?mid=20

我住天水圍天慈,約左人 13:00 去尖咀食 lunch
Step 1: 11:40 坐輕鐵去天水圍西鐵站 (西鐵轉乘 $0 )
Step 2: 12:00 天水圍用八仔入閘,直用西鐵線去尖東站
Step 3: 12:40 到尖東站,用八仔出閘(此時八達通會扣左 $17.2)
Step 4: 12:50 到尖沙咀站,在入閘口前拍卡,但我唔入閘
Step 5: 13:00 meet 左朋友去食飯
Step 6: 14:15 和朋友食完飯,返回尖東站(食左 1 小時 15 分 lunch, 時間 OK 啦)
Step 7: 14:20 在尖東/尖咀站,買一張 $4 既單程飛,然後用呢張單程飛
      入閘,前往元朗。預佢 55 分鐘啦,有多架啦。

(其實呢度在邊個站入閘都得,總之就要在 15:20 前到達
       元朗出閘就可以了) 12:50 + 150min = 15:20

Step 8: 15:15 到達元朗站,用剛才 Setp 4 拍過入閘既八達通出閘
       (此時八達通會把兩程車程當成一程車程,即天水圍至元朗,
        只收車費 $4.0,那麼就會退回 $13.2 去八達通度)
Step 8: 15:20 坐輕鐵回天慈 (西鐵轉乘 $0 )

註:
Step 4 - Step 8 必須於 150 分鐘內完成,否則張八達通會過時。
Step 4 拍卡後須要計住要幾時到達目的地。

總車費:
$17.2 + $4.0 - $13.2 = $8.0

只可說一句
犀利!!!!!

另外,網誌內亦有單程由羅湖前往各站低至 $3.0 搞掂(包埋坐頭等)
不知大家估不估到方法是怎樣?

Megabus 發表於 2010-7-18 19:23 | 顯示全部樓層
呢度個個都咁醒,希望唔好俾佢sin一鑊...

明顯地,一係佢就齋up,一係就俾人扣足錢自己都唔知,因為佢好多野都計錯左諗錯左...
jx6215 發表於 2010-7-18 19:48 | 顯示全部樓層
今日時間多之作:
屯門碼頭入>615>兆康出>西鐵站入>原站出>兆康站入>751>天富出
好似係收左$1.5...
kay 發表於 2010-7-18 19:54 | 顯示全部樓層

我覺得有d"好心做壞事"

假又好,有人試過唔得不是好事,
真又好,又值得高興嗎?有人難得幫港鐵搵bug....

我相信拍完部入閘機唔入閘呢個動作係會有人留意到,
或者內部都知呢d bug,但無乜外人知就多數唔理,可能怕煩....
世界很簡單 人類很複雜
ccicoltd 發表於 2010-7-18 20:25 | 顯示全部樓層
12:50 尖沙咀入閘,15:15 元朗站出閘,應該超時了吧。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
bbchung33 發表於 2010-7-18 20:35 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2010-7-18 20:25 發表
12:50 尖沙咀入閘,15:15 元朗站出閘,應該超時了吧。

未過150分鐘,
(事先表明個人立場中立)
個人認為此舉有些危險
時間遇到差唔多,最好都係有10分鐘相差就好d
同埋佢點兩程變一程先...?唔係好明
h2o 發表於 2010-7-18 20:54 | 顯示全部樓層

原帖由 bbchung33 於 2010-7-18 20:35 發表

未過150分鐘,
(事先表明個人立場中立)
個人認為此舉有些危險
時間遇到差唔多,最好都係有10分鐘相差就好d
同埋佢點兩程變一程先...?唔係好明

任何站去尖東/尖沙咀 (限時 150 分鐘), 再行去尖沙咀/尖東入閘 (限時半小時內), 再於另一站出閘 (限時 150 分鐘). 兩程車會當成一程, 就算擺明天水圍->尖東->尖沙咀->元朗 (即係遊車河) 都係咁話.

其實呢個漏洞都應該唔少人知, 但問題係有幾多人咁巧合用得著. 損失少, MTRC 可能懶得去理呢類漏洞
kei_hk 發表於 2010-7-18 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2010-7-18 08:54 PM 發表

任何站去尖東/尖沙咀 (限時 150 分鐘), 再行去尖沙咀/尖東入閘 (限時半小時內), 再於另一站出閘 (限時 150 分鐘). 兩程車會當成一程, 就算擺明天水圍->尖東->尖沙咀->元朗 (即係遊車河) 都係咁話.

其實呢個漏洞都 ...

個BLOG所提供的方法有問題的。

第一程是輕鐵﹐之後是西鐵﹐不用理尖沙咀轉車漏洞﹐之後都是坐回西鐵﹐最後坐輕鐵。

由於2程西鐵會視作同一程車程﹐即係輕鐵轉西鐵再轉輕鐵。

問題出於此處﹐看看MTR 網頁 : http://mtr.com.hk/chi/lr_bus/promotions_index.html
入面最後一句提及 : 如轉乘模式為輕鐵/港鐵巴士->西鐵綫->輕鐵/港鐵巴士,整個行程不可超過120分鐘。

由於上述行程在尖沙咀行街食飯﹐用盡所有時間﹐整個旅程長達4小時。換句話說﹐最後一程輕鐵應該要支付$4.00 的。(八達通9個車站收費)

如果不是行街食飯﹐在理論上又應該做到的。天水圍去尖東需時29分鐘*﹐尖沙咀去元朗需時約35分鐘* ﹐即西鐵車程大約係1小時多少少﹐能否120分鐘內整個旅程﹐重點在輕鐵所花的時間。
可惜係MTR網頁無提供輕鐵車程時間資料﹐驗証唔到120分鐘內是否可以完成整個旅程。

*29及35分鐘由MTR 網頁提供

h2o 發表於 2010-7-18 23:00 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

抱歉抱歉! 呢項真係冇諗到. 不過呢條條款係九鐵年代已經有, 唔知係咪真係有實際程式碼咁樣限制 (我亦無意花時間去試 )
kei_hk 發表於 2010-7-18 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 h2o 於 2010-7-18 11:00 PM 發表
抱歉抱歉! 呢項真係冇諗到. 不過呢條條款係九鐵年代已經有, 唔知係咪真係有實際程式碼咁樣限制 (我亦無意花時間去試 )

叫番寫BLOG 條友去試下咪知囉