hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 印度推出35美元教學用電腦
開啟左側

印度推出35美元教學用電腦

kei_hk 發表於 2010-7-24 16:28 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-7-24 02:13 PM 發表
APPLE 有冇可能將佢部 iPad 賣到 USD $35 ?
雖然我都想

APPLY 絕對有能力把部份賣USD$35 作為教學等用途﹐只不過 iPad 可以輕鬆處理文書嗎?

與其要駁 keyboard﹐倒不如正正經經用notebook/netbook 甚至desktop 好過。

3asv6 發表於 2010-7-24 17:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-7-24 11:04 發表

都要看部平價新機的config﹐以及現今一般使用(如word, excel, 上一般有flash的網頁) 的硬件要求而決定。

例如用netbook 去比較﹐我寧可買netbook(或用atom 的平價 desktop)都唔買舊機﹐因為已經可以滿足基本操作要求﹐當然唔好打算去玩facebook 的flash game 啦﹐這方面會窒的。

屋企就係有部eeePC.上年有段時間未買宜家用緊部機,
上一部機又成日reboot好煩(上年7/22-8/22).借
左屋企有部eeePC黎用.玩MM2陳年game唔窒,玩反
03/04年出的18PTTM都唔窒.但反而上網玩部份flash
game係會窒的.真係唔係呢版0個篇thread講都唔知
eeePC係行linux,我都唔孰linux.唔多人孰linux
已經對用0既人唔係太鐘意,只係壞左個platform唔係
人人識整.不過佢個platform免費做到0甘平賣比人就
張就下吧...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
kay 發表於 2010-7-24 17:10 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2010-7-24 17:08 發表

屋企就係有部eeePC.上年有段時間未買宜家用緊部機,
上一部機又成日reboot好煩(約上年5月-8/22).借
左屋企有部eeePC黎用.玩MM2陳年game唔窒,玩反
03/04年出的18PTTM都唔窒.但反而上網玩部份flash
game係會窒的.真係唔係呢版0 ...

定還是ubuntu?
如果熟電腦既,ubuntu其實幾受落。
世界很簡單 人類很複雜
3asv6 發表於 2010-7-24 17:31 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-7-24 17:10 發表

定還是ubuntu?
如果熟電腦既,ubuntu其實幾受落。

ubuntu係platform黎?sorry唔係好孰.
講真部eeePC個"office"同windows係唔
同的,真係擔心0係eeePC做完0野0係一部
用windows platform0既機開唔反0的
files.
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
kay 發表於 2010-7-24 17:37 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2010-7-24 17:31 發表

ubuntu係platform黎?sorry唔係好孰.
講真部eeePC個"office"同windows係唔
同的,真係擔心0係eeePC做完0野0係一部
用windows platform0既機開唔反0的
files.

依家所謂行linux既機,多都係ubuntu黎,
如果唔要黎上網文書,識搞佢變做高清解碼機都得(HTPC)
世界很簡單 人類很複雜
kei_hk 發表於 2010-7-24 17:55 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-7-24 05:37 PM 發表

依家所謂行linux既機,多都係ubuntu黎,
如果唔要黎上網文書,識搞佢變做高清解碼機都得(HTPC)

有所保留﹐atom 的cpu 功力有限﹐跟來的用底版display﹐不支援硬解。

只有近期的新機種才有硬解﹐應付h.264編碼。

雖然軟件上可做到﹐但硬件上是力不從心的。

OTIS401 發表於 2010-7-24 21:30 | 顯示全部樓層

好老實講
塊ipad的成本,一定遠低於3888元港幣
賣到三十五蚊美金,我覺得係絕對可以
bananasims 發表於 2010-7-24 22:03 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

其實如果你淨係計生產一部額外既成本唔係好啱
嗰啲 R&D,OS 設計,推銷等等好多野都應該計埋…
~~~
hkcitybus 發表於 2010-7-25 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 24/7/2010 12:36 發表

但可靠性都比傳統harddisk 好﹐唔會因小朋友唔識野﹐在運動時震盪令到死碟。

各有各好...ssd bt 真係cameover
AVD1 發表於 2010-7-25 04:57 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-7-24 21:30 發表
好老實講
塊ipad的成本,一定遠低於3888元港幣
賣到三十五蚊美金,我覺得係絕對可以

倣一部 iPad 出黎成本係低,
不過人地 design 部機出黎, 加上開發軟件 (iOS) 等等
一樣都需要成本 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1