hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 沙中新巴士
開啟左側

沙中新巴士

LN6487 發表於 2010-7-31 11:25 | 顯示全部樓層

281A都唔係加左好多新車
都係得2部avbwu喳

81好似唔俾富豪金車做掛牌架喎,
班掛牌佬唔鐘意渣金富豪
如果81真係加直,我就希望將281A堆舊直俾81,
AVBWU就上281A, 至於81甩出黎既膠躉,上掛城隧線就唔錯
3ASV447 KT6487
dicksonboy 發表於 2010-7-31 11:57 | 顯示全部樓層
原帖由 he3543 於 2010-7-31 02:31 發表
沙田市中心全日提供直梯除左170之外,就得E42同N170

我唔濟!我要搭新巴士!!點解81無得加新車!81同281a都係經旺角,點解281a有得加新車而81無!!!!!!

http://img.p ...

307單野好似係沙田廠想要有後眼既車俾170
如果電子牌咁大問題既話,架JB國產牌晨早就走埋喇~
上水廠係二奶廠亦都係不爭既事實
就連D car佬都係咁講

仲有班人成日話直梯唔夠載,呢樣果樣
又唔見隧道車仲用緊3+2?

上水廠換新車,除左271果幾架之外
有邊次唔係揀無可揀要用新車?
我絕對覺得73K, 78K, 79K 響十年之內都無機會換新車咯!

唔係話舊車唔好,但係有邊到好似72X咁
日日行旺角心臟地段都仲有GB/GC做掛牌?
反正都唔環保架喇,不如281A/87D拎幾架2+2既黎交換喇
唔駛新,H牌打後都夠架喇~
到真係有此事果陣,我唔會再講沙田廠點點
Idiotism is idiots being idiotic
da93 發表於 2010-7-31 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2010-7-31 11:57 發表

307單野好似係沙田廠想要有後眼既車俾170
如果電子牌咁大問題既話,架JB國產牌晨早就走埋喇~
上水廠係二奶廠亦都係不爭既事實
就連D car佬都係咁講

仲有班人成日話直梯唔夠載,呢樣果樣
又唔見隧道車仲用緊3+2?

上水 ...

170係後期D既事,
兩架AVBE最初調去大廠係掛281A既,
後來170要後眼車,
再晌281A調去170咁解,
如果成件事好似你咁講,
170要後眼車所要由307調去170,
我諗個反應會冇咁大,
因為後眼車對307係冇需要,而170係有用,

不過你信堆卡佬對左成年日日都係咁用塊牌,
然後又會話攪唔惦要換車?
咁老實講,
換車黎做乜,
換左個人佢咪得囉~

不過有樣野係好吹漲既,
72X係有3+2車掛牌,
但同一時間地都有直掛牌,
反觀大廠堆87A,87B,
最新果部都係歐三豬一架,
72X唔入彌敦道,
但87A,87B好歹都叫入過下彌敦道一兩分鐘,
大廠又唔係冇直既時候,
我只係覺得,
係大廠果種病態式派車做成..

da93 發表於 2010-7-31 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 LN6487 於 2010-7-31 11:25 發表
都係得2部avbwu喳

班掛牌佬唔鐘意渣金富豪
AVBWU就上281A, 至於81甩出黎既膠躉,上掛城隧線就唔錯 ...

講真,
有心做既,
早幾個月170甩果堆ATE抽兩部直俾81已經攪惦,
但佢俾43X都唔俾佢,
咁你話啦..

我唔係話希望81要有直,
不過我只係講出一個事實..
GK9636 發表於 2010-7-31 12:13 | 顯示全部樓層
原帖由 LN6487 於 2010-7-31 11:25 發表
都係得2部avbwu喳

班掛牌佬唔鐘意渣金富豪
AVBWU就上281A, 至於81甩出黎既膠躉,上掛城隧線就唔錯 ...

沙廠一向都錫新車, 以前81批新3ASV因為比預期的損耗高而調走

而家又有一說話係屬廠唔搞小數族裔, 只搞大眾化車型

經常都聽到什麼笠AVBE, 歐三躉, 但KW9501, KN3485, KS8269又是什麼呢

一個車務調動都可以諗咁多政治化

我比較實在, 唔好奢侈講有冇位坐, 有部車搭都算
GK9636@ATENVIRO
da93 發表於 2010-7-31 12:17 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2010-7-31 10:08 發表
點解一有新車既時間
不但有「我要新車」既聲音
仲有一啲批評「我要新車」既聲音既聲音呢?
十年如一日
由BDB時代嘈呢啲文都嘈到21世紀
真係佩服各位啦 ...

咁只係一個資源分配得唔平均既問題

有時問心講,
87D全直係咪一件好事呢?
線皇唔係得87D一條,
元朗條968都唔係全直,
但條87D可以連蛇車都俾埋直既時候,
我寧願要番架曲梯算...
da93 發表於 2010-7-31 12:20 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2010-7-31 12:13 發表

沙廠一向都錫新車, 以前81批新3ASV因為比預期的損耗高而調走

而家又有一說話係屬廠唔搞小數族裔, 只搞大眾化車型

經常都聽到什麼笠AVBE, 歐三躉, 但KW9501, KN3485, KS8269又是什麼呢

一個車務調動都可以諗咁多 ...

老實講,
要攪大眾化車型既時候,
我覺得大廠係唔應該要SCANIA,
始終而家北區既SCANIA車係多過大廠,
再講,
短豬短躉晌維修上又同同型號既長陣版有幾大分別?
ks7537 發表於 2010-7-31 12:28 | 顯示全部樓層
沙廠接管北區都係 2009 年 3 月 1 日既事,
之後出牌既新車, 分佈大約如下

16 部 ASC 有 14 部都係行緊大埔北區線
得返 2 部既 ASB 之前都係放晒上面, 仲有 19 部 AVC 呢
而雙層新車, 沙廠 09 年到而家都係得 2 * ATEU, 5 * ASU, 9 * AVBWU

即係上面有 35 部車, 大廠有 18 部車,
當 1 架雙層等於 2 架單層, 新車分佈都係 1:1

論食柴, 未收水廠埔廠前, 沙廠都已經係,
幾部笑直, 幾部 BE, BU一架都冇, NE2353 仲要去埋 K 廠
沙廠而家分新車數量同頻密程度跟本就同以前得自己時差唔多
話大廠唔分新車既人不如叫荔廠九廠唔好食咁多新車先啦

真係想知道 D 人一定要坐新車既原因係咩

KC7911
千年 發表於 2010-7-31 12:38 | 顯示全部樓層
睇晒你地既對話,我於於明白九巴14同259D既車都係咁舊了…
da93 發表於 2010-7-31 12:40 | 顯示全部樓層

原帖由 ks7537 於 2010-7-31 12:28 發表
沙廠接管北區都係 2009 年 3 月 1 日既事,
之後出牌既新車, 分佈大約如下

16 部 ASC 有 14 部都係行緊大埔北區線
得返 2 部既 ASB 之前都係放晒上面, 仲有 19 部 AVC 呢
而雙層新車, 沙廠 09 年到而家都係得 2 * AT ...

所以我咁睇,
北區係有新車,
不過個問題可能講緊之後果十年都係用緊呢堆車,
但大廠要果堆雙層車,
果堆線可能講緊七年就換一次車既時候,
明顯地單層同雙層晌運用上仍然係兩回事