hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 沙中新巴士
開啟左側

沙中新巴士

AD18 發表於 2010-8-1 00:04 | 顯示全部樓層

原帖由 hokwanlam 於 2010-8-1 00:00 發表

冇錯,K廠好多ADS,但同時都要諗K廠都好多ATE,有78部,係四廠之冠;
K廠好多ADS,但同時都要諗K廠都好多3ASV,有209部,都係四廠之冠;
K廠好多ADS,但同時都要諗K廠都好多AVBE,有29部,係S廠4倍有多,
計新車(唔計AVBWU/ATEU),S廠輸足九條 ...

咁你不如寫信叫 K 廠換晒堆金車比 S 廠 , 全部比上水廠啦好無
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
502 發表於 2010-8-1 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 hokwanlam 於 2010-8-1 00:00 發表

冇錯,K廠好多ADS,但同時都要諗K廠都好多ATE,有78部,係四廠之冠;
K廠好多ADS,但同時都要諗K廠都好多3ASV,有209部,都係四廠之冠;
K廠好多ADS,但同時都要諗K廠都好多AVBE,有29部,係S廠4倍有多,
計新車(AVBWU/ATEU),S廠輸足九條街。S ...

4間廠既線同用車一樣多?
有得咁比既咩?

我所指既只係spare車
版友話有間廠ADS SPARE多嘛..
我只可以話
ADS行大車線K廠存在左唔知幾多年
只係當北區 AM退既時間調左批入去
問題好似明顯左
但一樣冇變過
502 發表於 2010-8-1 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2010-8-1 00:04 發表

咁你不如寫信叫 K 廠換晒堆金車比 S 廠 , 全部比上水廠啦好無
版友你又錯啦
退晒所有黃色白色車先係!
teddybus 發表於 2010-8-1 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 3158 於 2010-8-1 00:00 發表

其實水廠非用細車不可嘅全日線唔算太多,數極都係得 64K,73K,77K,79K,270 ,
73K 270 79K 多數情況下都死到一批單層比佢地(77K 有時都分到些少),
非用 ADS 不可嘅都係 64K,同埋批單層被其他線「共產」嘅 77K。

64K  ...

我諗點都要預返一定數量, 如果當呢批線再多d 車出唔到街, 都有足夠短車應付, 唔使搵其他廠幫手
所以, 我既立場係, 上牌既, 除非種種原因只可以行短車既, 應該盡量都比大車, 留返多d 短車做spare
hokwanlam 發表於 2010-8-1 00:11 | 顯示全部樓層

回復 81# 的帖子

唔好乜都寫信,我係拿K廠黎突出S廠好多ADS,好多白板,唔好咁衝動...
12A 發表於 2010-8-1 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 EU5472 於 2010-7-31 23:46 發表
講得好啱

沙廠成日都掛住幫87D/281A/681/680不斷哂命,但又無諗過有好多線都要金車

一D金車過剩既線就成日都金車換金車,搶哂其他有需要既線用金車既機會 ...

由重劃廠界起計, 全新金巴及舊掛牌去向如下

ATEU * 2 上681, 兩架舊金巴做左一輪spare,
一部幾個月後就上681, 代白板, 681就全金啦; 一部好近期先上281A, 套左架金巴...

ASU * 5 上170, 套下套下俾到 43X 落直, 43X兩部金車去左幫86C加金

今次四架 AVBWU 打散去 281A, 87D, 680, 四架舊金巴去左70X, 73X, 87D, 87K
87D係因此全金, 70X, 73X 兩條少金線多左架金, 87K就零的突破

幾年前沙田廠不時都會食新車, 當年金巴數目比今日少, 但唔難做到零的突破
落在47X的兩架金巴係受惠於680食左兩架新ATE
43X加金係受惠於87D食AVBE (有錯請指正)
為何到了2010年, 新金車數目大為增加, 但因而加到金的路線卻非常有限
做唔到當年食三部新金車, 就有三部舊金車去無金線加金的理想

結果搞下搞下, 金車成為炫耀的工具, 有違當初加金的原意
你們不滿意站友間互相批評的態度, 但做壞規則的, 咪又係派車的職員...
你們有無勇氣向相關團體/機構表達不滿

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
EU5472 + 1 講出個重點

查看全部評分

九巴十六 與你在 GA5505 相見
Snoopy@FB8617 發表於 2010-8-1 00:11 | 顯示全部樓層

原帖由 EU5472 於 2010-7-31 12:50 發表
你不妨睇下281A/87D上次換新車又係幾時,273/278K/273B上次換新車又係幾時
你睇哂先好再講啦
273/278K上ASC/AVC係因為有AN要退
但87D/281A上AVBWU唔通係因為有金車要退役???

NE2353去K廠只係因為有線要加冷

北 ...

唔好講到沙田區入面冇3+2咁...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
502 發表於 2010-8-1 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-8-1 00:11 發表

唔好講到沙田區入面冇3+2咁...
全九巴得水廠先有3+2車的
版友你誤解了eu牌版友了
EU5472 發表於 2010-8-1 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 502 於 2010-8-1 00:06 發表
ADS行大車線K廠存在左唔知幾多年
只係當北區 AM退既時間調左批入去
問題好似明顯左
但一樣冇變過 ...

但ADS行K廠大車線點都有個譜,K廠好多時都將ADS擺去市區(流水)線,盡量搵加五車比長途線(雖然好偶然都會有一次兩次ADS行長途線,但次數點都少過水廠果D)

但水廠呢?
三日唔埋就擺架ADS落277X,278X蛇車,鐘意既就擺埋去279X

但我好想知點解70X派水廠ADS既次數係少過277X/278X好多倍
Snoopy@FB8617 發表於 2010-8-1 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 EU5472 於 2010-7-31 22:29 發表
回復 33# 的帖子5 Z. D; j% H- j8 E1 E# |7 k. E: ?
不如你自己試下同人地一齊迫3人位,仲要坐足個幾鐘6 V# a0 s6 _+ a
相信你坐完之後,都唔會再講呢D笑話8 s
其實我都唔知講過幾多次...
坐3+2之所以辛苦既原因係
三個人都hea開咁坐
當然唔會夠位俾你坐
但若果三個人都坐得正一正既
問題實際不大
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過