hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 超級電容巴士站
開啟左側

超級電容巴士站

kei_hk 發表於 2010-8-2 12:43 | 顯示全部樓層

原帖由 fv682 於 2010-8-2 12:10 PM 發表
收到既風佢係會做荔廠01工程車(即係來回美孚)
所以如果只係得一個充電站應該都捱得住

如果荔廠是指寶輪街﹐應該唔會有問題。

但是要由昂船州出來﹐一個單程都唔短距離﹐真係好易出事。
除非在美孚加多一個「巴士站」﹐如果唔係好易擺街。

denway 發表於 2010-8-2 16:39 | 顯示全部樓層
DK704_3N133 發表於 2010-8-2 16:42 | 顯示全部樓層
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
HB00610 發表於 2010-8-2 19:04 | 顯示全部樓層

原帖由 NA4179x賢 於 2010-8-1 14:26 發表

都估到篇主題內會有抽水成份架喇以偏概全
講真,部車落得黎香港,冇理由整部垃圾黎先得架
什麼座位硬什麼震,香港部份巴士咪又係咁,真係唔見得香港既好好喎
論座位硬,只係國內用既唔係木座位就膠座位
論震,香港 ...

其實大陸野最擔心的, 唔係用料(其實去比較用料的話, 最後又係返返錢問題<--唔止一個巴打講過, 如果跟足歐洲標準同用料做的大陸車, 係仲貴過一架歐洲車)。

而係佢D細節同耐用, 香港D巴士比大陸車都來得好好多…

唔敢講大陸一定唔得, 但係而家家存在的大陸車運作經驗來講, 佢地玩唔玩到10年真係好成疑問。

NA4179x賢 發表於 2010-8-2 19:34 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2010-8-2 19:04 發表

其實大陸野最擔心的, 唔係用料(其實去比較用料的話, 最後又係返返錢問題

其實呢個問題又唔駛太擔心既 ,呢次來港只係試車同新技術,相信唔會試得好耐,同埋失敗多過成功(估計) ,
若果車真係有問題,我諗九巴會放棄或者試另一個車廠同技術
HB00610 發表於 2010-8-2 21:59 | 顯示全部樓層
原帖由 NA4179x賢 於 2010-8-2 19:34 發表

其實呢個問題又唔駛太擔心既 ,呢次來港只係試車同新技術,相信唔會試得好耐,同埋失敗多過成功(估計) ,
若果車真係有問題,我諗九巴會放棄或者試另一個車廠同技術 ...

失敗唔失敗定係試得耐唔耐, 呢樣野唔係我考慮的地方。

最重要的問題係, 大家都用相若料, 大陸人做的車明顯無外國人諗得咁全面。

呢點先係香港人同巴士公司最擔心的地方…
NA4179x賢 發表於 2010-8-3 18:48 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2010-8-2 21:59 發表

失敗唔失敗定係試得耐唔耐, 呢樣野唔係我考慮的地方。

最重要的問題係, 大家都用相若料, 大陸人做的車明顯無外國人諗得咁全面。

呢點先係香港人同巴士公司最擔心的地方… ...

用心做就咩都唔怕架喇,外國車廠其實都有傳受技術比國內車廠,只能講,有心做一定會利用外國車廠技術去改善好部車,冇心做唯有等
leungfan 發表於 2010-8-3 18:58 | 顯示全部樓層
原帖由 NA4179x賢 於 2010-8-2 19:34 發表

若果車真係有問題,我諗九巴會放棄或者試另一個車廠同技術 ...
其實我諗緊點解唔試Hybrid而係走去試電容
Hybrid唔係更加好嗎? 成碼唔洗下下充電先
tonyckw05 發表於 2010-8-3 19:33 | 顯示全部樓層
原帖由 leungfan 於 2010-8-3 18:58 發表
其實我諗緊點解唔試Hybrid而係走去試電容
Hybrid唔係更加好嗎? 成碼唔洗下下充電先

係,Alexander Dennis 都出咗Enviro 系列嘅Hybrid版,點解唔試下呢??
EU5472 發表於 2010-8-3 19:59 | 顯示全部樓層

一個最新消息

一架貌似申沃電容車既巴士停左係上水廠入面,接近死車堆附近
架車個樣同九巴現役巴士唔同
架車車尾望落似旅遊巴

* 該巴士未經證實係申沃電容車