hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 驚見:城巴兩軸 B9TL 中環試路
開啟左側

驚見:城巴兩軸 B9TL 中環試路

tonyckw05 發表於 2010-8-10 18:45 | 顯示全部樓層

城記gemini竟轉用傳統太平門....
a396 發表於 2010-8-10 19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 tonyckw05 於 2010-8-10 18:45 發表

城記gemini竟轉用傳統太平門....

我覺得傳統太平門好過成幅玻璃先,
傳統太平門你一推就開到, 成塊玻璃...
隔離有鎚仔你都唔知幾時先打爛哂啦,
急起果陣時點算?

當然唔係緊急果時千祈唔好以身試法!
獨派交通迷同政治學人
HU162 發表於 2010-8-10 19:15 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2010-8-10 19:03 發表

我覺得傳統太平門好過成幅玻璃先,
傳統太平門你一推就開到, 成塊玻璃...
隔離有鎚仔你都唔知幾時先打爛哂啦,
急起果陣時點算?

當然唔係緊急果時千祈唔好以身試法! ...

不過咁諗,
如果巴士係翻側,或者右邊車身好貼地/物件,
可能唔能夠推開太平門,或開左唔夠位過.
玻璃既好除就係除非貼地走唔到外,都唔使驚開唔到~
orange 發表於 2010-8-10 19:23 | 顯示全部樓層

原帖由 HU162 於 2010-8-10 19:15 發表

不過咁諗,
如果巴士係翻側,或者右邊車身好貼地/物件,
可能唔能夠推開太平門,或開左唔夠位過.
玻璃既好除就係除非貼地走唔到外,都唔使驚開唔到~

如果架車向右翻側,太平門當然無法打開,但唔見得打爆
右邊玻璃太平門就可以離開,呢個時間一定係打爆左邊
玻璃窗以至車頭玻璃離開架車
益童學校,全民教育
EvilKo 發表於 2010-8-10 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 Enviro400_Fake 於 2010-8-7 23:49 發表
CTB is always a pioneer on purchasing new buses. 7000 Enviro 400 is good example and now we can see two axle B9TL from Northern Ireland (GB). It is a nice and eye catching vehicle than its bother 12m, ...

This occurs uncommonly.

CTB has stopped introducing new buses after the introduction of 2800 (Scania Double Decker), which was in 2003. Don't forget all the E500, Wright Buses, B9TL, ASB / ASC / ASU and AVC are firstly introduced by KMB.

The only point is that the manufacturing of ATEU (Euro IV) are longer than expected, thus KMB now is still introducing the E4 E500, while NWFB and CTB have already introduced E5 E500.