hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 12/8 新聞透視 (街道命名)
開啟左側

12/8 新聞透視 (街道命名)

ccicoltd 發表於 2010-8-13 00:33 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2010-8-12 22:46 發表
偏遠o既天水圍/將軍澳點改都算, 但中區個幾條新路真係...唉!
由民耀街個堆開始到龍和路, 除左金融街稍為有意思, 其他真係好唔掂

我懷疑「道」是否由「艦」而來。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
64K 發表於 2010-8-13 01:39 | 顯示全部樓層
雖然天水圍既路真係好多「天」字頭
但係用其他名係咪就代表有創意呢?
係咪要一條「曾蔭權路」,另一條叫「唐英年路」先得呢?
如果以唔用人名做大前題下
用「天」字頭之外,都仲有其他選擇
前幾年天水圍市中心巴士總站條路就叫「嘉恩街」

仲有如果區議會係覺得地政總署改名唔好
大可以反對叫佢再諗過
例如早前「富福路」改叫「黃崗圍路」
但係留意佢地開會
通常呢項議程一分鐘唔駛就完,討論都無
係咪佢地覺得呢樣野唔重要?
證明唔少區議員對呢樣野無興趣
所以政府幫佢諗埋有咩咁出奇?
我的愛線——888!
edhong 發表於 2010-8-13 02:38 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
DIH 發表於 2010-8-13 09:16 | 顯示全部樓層

原帖由 edhong 於 2010-8-13 02:38 發表
此類議題 難以抽水
叫天天路同水水路都係一條路
不滿意大可學新加坡改 Tin Shui Wai 1st Ave., Tin Shui Wai 2nd Ave. ... ...

其實唔怕名長的話,真係可以咁改......
天水圍第一街、天水圍第二街、天水圍外環路等等......或者簡化做天一路、天二路、天環路等等。

公路幹線都將舊有編號重新執位,分成縱(1/2/3)、橫(4/5/6/7/8)、環(9)三類,
再依歷史或地理分配啦,點解街名唔可以?
橫掂一個新發展區有咩街道,在真正建設前好多年已經知道,而且以天水圍同將軍澳為例,兩者都係幾何式佈局,
可以用地理情況命名,再在建設時依實際發展情況分階段開放(例如可以係天二路開先過天一路)。

將軍澳尚德一帶,應該係想以美德做主題,但包圍住的係三條寶字頭,
中間最長的都係唐字頭,又有兩條短街「禮樂」「至善」,
如果打橫同打直可以用兩種命名原則,會比較易記。

thomas_tang01 發表於 2010-8-13 10:43 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-8-12 23:48 發表
呢樣野都搞到我以為天平邨都係係天水圍

連 Tin Wan Estate 都有人誤以為在天水圍,你信唔信?
-------------------------------------------------------------------
(同日 13:30 追加)
我上面係講緊我有同事係咁樣以為......
無獨有偶,樓下個頭像真係出現咗 Tin Wan Estate~

KMB-ATE1 發表於 2010-8-13 11:22 | 顯示全部樓層

如果無數錯,原來係天水圍外環 (天影路 - 濕地公園路 - 天慈路 - 天福路 - 屏廈路) 裡面得一條街無天字(嘉恩街)~

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
thomas_tang01 + 1 有意思~

查看全部評分

KXEnviro | @KX675
kei_hk 發表於 2010-8-13 11:45 | 顯示全部樓層

原帖由 KMB-ATE1 於 2010-8-13 11:22 AM 發表

如果無數錯,原來係天水圍外環 (天影路 - 濕地公園路 - 天慈路 - 天福路 - 屏廈路) 裡面得一條街無天字(嘉恩街)~ ...

昨晚的節目都講了﹐成個天水圍區有幾多條路有「天」字

主持人問了3個路人﹐問了3條不同的路(每人問一條路)﹐3個都答唔出﹐難怪UPS 員工都唔理街道名﹐睇地區編碼算數。

leochill 發表於 2010-8-13 13:00 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-8-13 09:16 發表

其實唔怕名長的話,真係可以咁改......
天水圍第一街、天水圍第二街、天水圍外環路等等......或者簡化做天一路、天二路、天環路等等。

公路幹線都將舊有編號重新執位,分成縱(1/2/3)、橫(4/5/6/7/8)、環(9)三類,
再依歷 ...

如果用數字甚至字母命名 (好似不少美國城市咁), 當然最無爭議, 但亦都係最悶...
我會比較喜歡花d 心思去改名, 好似新蒲崗一至十o既系列, 或者用花名、樹名等系列,
例如將來啟德新區有個運動場, 可否各種運動去命名周圍o既路?
另外, 人名又係咪永遠唔用得呢? 尤其係紀念一d 已過世o既人, 好似羅文, 梅艷芳咁

我覺得而改路名o既思維咁窄, 好似好多顧忌咁, 都唔怪得晒地政署,
公眾o既反應都有關架, 諗下改左出來好易又會畀人批評,
例如如果今日有條新街叫做 "豉油街", 大家又要問點解,
又要班官解釋一輪, 畀我係個官都唔想為每一條街作文啦,
查實人人每日都要用豉油, 紀念下唔得咩?
bananasims 發表於 2010-8-13 13:05 | 顯示全部樓層
老實講,我完全唔覺天字頭既街名有咩問題,我反而仲覺得幾好,天字頭既就可以聯想到天水圍(當然有例外)

唔通成個區好似美國某啲城市一區一主題
首都名,咩 Beijing Street, Dublin Street;
著名戰役名,Inchon Avenue, Normandy Road;
仲見過有核試名稱…總統名稱
咁先有創意咩…

再唔係學美國早期既城市,一二三四街,大道,又比人話悶

~~~
Gary_B 發表於 2010-8-13 15:04 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2010-8-13 13:05 發表
老實講,我完全唔覺天字頭既街名有咩問題,我反而仲覺得幾好,天字頭既就可以聯想到天水圍(當然有例外)

令人聯想到天平路,天光道,天樂里,天香街都係天水圍?

會唔會有人以為天璽 乜乜天峰 甚至天后站都係天水圍?