hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) PK字頭車牌衍生的問題
開啟左側

PK字頭車牌衍生的問題

HY671 發表於 2010-8-18 09:47 | 顯示全部樓層

多鬼餘,好多字有時可以演釋成粗口,但同時又有其他
唔係粗口既意思,咁我係機場或地鐵範圍講「撚手小菜」
有冇問題呀?

為問而問 不知所謂!

評分

參與人數 2aPower +6 收起 理由
Crotone + 3 good point
dennislokawai + 3 完全同意

查看全部評分

永遠懷念MJ
KC3555 發表於 2010-8-18 12:30 | 顯示全部樓層
是非之心是人與生俱來有的東西,是幫我們明白事情孰是孰非。
首相年紀已經到了中年,人生閱歷豐富,無可能連基本是非之心也沒有,
正常人都知道甚麼為之刻意表達,甚麼為之需要表達。
世界充斥不同方言的粗話,那麼如何禁止?大家都知道有是非之心去量度,不是麼?
(弊,我用個「麼」字可能有人話我講粗口喎)

我真要再問你,是否不貼文會手跛的?這是一篇有意義的文章嗎?大家可以厘定。
老實講,我真係覺得這篇文章,從一個初小或幼稚園高班去問都唔出奇,以閣下人生閱歷豐富,
唔單只係一篇灌水文章,內裡含意只係想話俾人知,我記得發生過粗口入罪的事情而已。
唔知話你篇文章認叻定係話你篇文章幼稚定無聊。

評分

參與人數 5aPower +12 收起 理由
Crotone + 3 Good reply
Gary_B + 2 中肯評論 十分同意
s3n370 + 3 Good point!
HB00610 + 1 Good point
dennislokawai + 3 完全講出我想話首相既野

查看全部評分

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
HB00610 發表於 2010-8-18 19:48 | 顯示全部樓層
我用兩句說話就可以KO首相

在香港, "仆倒在街上"根本就唔算係粗口…(何況PK唔一定係等同""仆倒在街上")。

在香港法定上真正係粗口的, 只有門字部那五個字…。

離題一講, 乜野係粗口, 從來都唔係一個有統一答案的問題。

只有門字部五個字係有法定地位係粗口字

我以前讀書時, 唔好話D用"頂"字頭呢D已經明顯鬧緊人的字, 連"痴線"同"白痴"呢個字, 都已經可以當係講粗口咁罰。

咁, 係唔係大家見到人講呢兩個字又要當做粗口地禁呢?

再講番PK兩個字, 其實個字好多解法(我都一樣識人個名係PK字頭), 就算上法庭, 都好難單憑講PK兩個字就咬定佢講粗口…。

HB00610 發表於 2010-8-18 20:28 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2010-8-16 06:33 發表

小弟絕無此意。
因為之前有法庭案例是引用該條例(在機場發生)而且成功入罪(判罰款),故有此疑問。

其實, 一般情況, 根本就唔會有人單純地因為你在呢D地方講左個粗口字而去告你的。

呢類法例, 多數都係為左有法例可以對付利用粗口生事之輩而設的…。

之前幾宗講粗口入罪, 都係因為被告係不停地用粗口辱罵他人, 或者係用粗口挑釁執法人員先會被罰而已。

先講明, 我咁講唔係要鼓吹大家講粗口, 你應該知道Bible係點睇粗口。
s3n370 發表於 2010-8-18 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2010-8-18 19:48 發表
在香港法定上真正係粗口的, 只有門字部那五個字…。

香港根本沒“法定粗口”這回事(否則在機場, 地鐵站講撚手小菜可能己犯法),法例上的粗言穢語係泛指令一個合理的人感到不安、威脅的言詞。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
cky + 1 實有的解釋

查看全部評分

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
HB00610 發表於 2010-8-18 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2010-8-18 22:29 發表

香港根本沒“法定粗口”這回事(否則在機場, 地鐵站講撚手小菜可能己犯法),法例上的粗言穢語係泛指令一個合理的人感到不安、威脅的言詞。

其實嘛, 無一個清晰介定就係問題關鍵。

政府在增補字符時, 加左5個門字部的粗口字。

所以會話, 得呢5個字係正式的粗口。
cky 發表於 2010-8-19 01:11 | 顯示全部樓層

鑽研法律的事宜, 好心就俾番律師搞, 一係就由番執法部門去介定
唔係話小市民唔該知法律, 只不過我係質疑呢種所謂 "引用" 法例背後的含意係想點
還有, 法例係用黎釐清事件的類別, 而唔係用黎拋書包

S3N370 站友所講的才是重點
s3n370 發表於 2010-8-19 01:45 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2010-8-18 22:50 發表

其實嘛, 無一個清晰介定就係問題關鍵。

政府在增補字符時, 加左5個門字部的粗口字。

所以會話, 得呢5個字係正式的粗口。

其實不設立一個正式/法定粗口字庫,係有必要的,因為這不可能涵蓋所有情況,以及會令人誤墮法網。
例如,香港人的粗口字,換轉在異地,可能無負面意思,如台灣人的“屌”,係解作“酷”。
另一個例子,鬧一個香港人蠢過隻豬可能無乜大不了,但用同一句說話鬧回教徒,用一門五傑鬧佢比較,前者會更具挑釁性。

小弟聽過一個講法,將一門五傑列入增補字符的目的,並非承認這五個係正式粗口,
而係警方落口供果陣,要將落口供的市民所講的話一字不漏足本紀錄在案。
即使落口供時滿口三字經,都要照錄無誤。而一門五傑、如0既、0的、劏等口語用字,因未有出現在最初windows的字庫。
故此需將這類用字列入增補字符。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
Gary_B 發表於 2010-8-19 02:15 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2010-8-18 12:30 發表
是非之心是人與生俱來有的東西,是幫我們明白事情孰是孰非。
首相年紀已經到了中年,人生閱歷豐富,無可能連基本是非之心也沒有,
正常人都知道甚麼為之刻意表達,甚麼為之需要表達。

我很認同

如果貼文者是一個小學生或甚至目不識丁之士,相信大家都可以接受。
但,以樓主之學識,年紀 (我唔知佢有幾大,但至少是一個成年人吧),及修養 (修養都有好及壞的),發問出如此幼稚之問題,我覺得跟海怡工貿的文章不相伯仲。

引用樓上某版友之句子﹕「貼少篇文唔使死既﹗」

我亦送樓主一句﹕「貼文請先重質,次之也是重質,唔係好易俾人質﹗」  (質字不是粗口吧)
Gary_B 發表於 2010-8-19 02:28 | 顯示全部樓層

原帖由 HY671 於 2010-8-18 09:47 發表

為問而問 不知所謂! ...

樓主為問而問既仲有呢個
http://hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=541090&extra=page%3D1

估唔到連人流偏低既 A7 版首相都去點番盞燈 以示關心