hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵公布高鐵西九總站設計
開啟左側

港鐵公布高鐵西九總站設計

DIH 發表於 2010-8-18 20:46 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2010-8-18 20:24 發表
睇電視講總站設計,其實唔係講好多野
短片只係集中影天台既平台...其他地方冇咩影到
點解港鐵只向傳媒界人士發佈高鐵西九總站設計既短片、圖片及平面圖
而唔打算俾公眾人士睇?

600億既工程都唔打算俾公眾人士詳細了解 ...

放畀免費電視台、免費報紙向外傳播,重叫唔向公眾開放?
高鐵專用網站都有相關資料喇喎(短片係即將開放)~
http://www.expressraillink.hk/tc/project-details/railway-facilities.html

報紙、電視、互聯網全部都出晒,欠邊樣?拎住個大聲公在榕樹頭開講?

另外,任何工程,未到開幕一刻都總有一些意想不到的「驚喜」,而家地基都未打好,可以講咩畀人知?
好似新機場咁,1993年都諗唔到1998年正式開幕exactly係咩樣,
而香港機場核心計劃,接近廿年前動工,埋單係講緊1553億。

s3n370 發表於 2010-8-18 21:10 | 顯示全部樓層
原帖由 |_arco 於 2010-8-18 17:08 發表

有時真係要出動番共產黨果句:不符合國情
英國之所以要分開倫敦唔同車站,係因為唔同車站係唔同幹線嘅service
例如King's Cross 係東岸幹線,London Euston 西岸幹線
但係兩邊都可以去到蘇格蘭愛丁堡,咁大家話要唔要分番開兩個車站呢?

唔係國唔國情的問題, 除非高鐵一開通就唔再有直通車, 否則仍有必要分辨九龍兩個都有車番內地的站.
英國國內只有一個車站的城市, 都唔會用細區去命名.
有多個市際車站的城市, 一樣會係(城市名)+(細區名)去區分的.

原帖由 |_arco 於 2010-8-18 17:08 發表
Liverpool Street 就本身係出名嘅地方
又係大Tube Station 嘅站名,Gatwick Express 可以去到Liverpool Street 經已係一個賣點
大家可以查下地圖,Liverpool Street 響倫敦咩位置

去Liverpool Street的係Stansted Express.
Gatwick Express係去London Victoria的.
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
AL_71 發表於 2010-8-18 21:21 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-8-18 20:46 發表

放畀免費電視台、免費報紙向外傳播,重叫唔向公眾開放?
http://www.expressraillink.hk/tc/project-details/railway-facilities.html
報紙、電視、互聯網全部都出晒

要知道既係電視台,報紙唔會將記招全部內容講哂出黎
只講部份精彩內容,其他細節既野未必有講

高鐵專用網站仲好笑
用Yahoo, google search 廣深港高鐵/廣深港高速鐵路 keywords都搵唔到呢個網站
你回文果陣我先至知道有呢個網
連MTR 既新聞稿都冇提呢個網站
http://www.mtr.com.hk/eng/corporate/file_rep/PR-10-076-C.pdf

而網站d概念圖都唔係好多
就睇下MTR有冇心更新到高鐵落成為止la
kc_loo 發表於 2010-8-18 21:27 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2010-8-18 21:21 發表

要知道既係電視台,報紙唔會將記招全部內容講哂出黎
只講部份精彩內容,其他細節既野未必有講

高鐵專用網站仲好笑
用Yahoo, google search 廣深港高鐵/廣深港高速鐵路 keywords都搵唔到呢個網站
你回文果陣我先至知道 ...

GOOGLE, YAHOO 搵唔搵到唔開MTR 事, 係SEARCH ENGINE 既問題
K仔 發表於 2010-8-18 21:34 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-8-18 20:24 發表
睇電視講總站設計,其實唔係講好多野
短片只係集中影天台既平台...其他地方冇咩影到
點解港鐵只向傳媒界人士發佈高鐵西九總站設計既短片、圖片及平面圖
而唔打算俾公眾人士睇?

600億既工程都唔打算俾公眾人士詳細了解
是香港人的悲哀

咁師兄你認為除左通過傳媒界之外,仲有咩方法俾公眾人士睇?
AL_71 發表於 2010-8-18 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 kc_loo 於 2010-8-18 21:27 發表
GOOGLE, YAHOO 搵唔搵到唔開MTR 事, 係SEARCH ENGINE 既問題

我諗除左交通迷外,一般人都未必知道MTR開左個高鐵網站

原帖由 K仔 於 2010-8-18 21:34 發表

咁師兄你認為除左通過傳媒界之外,仲有咩方法俾公眾人士睇?

其實MTR可以係傳媒界公佈消息既同時,亦可以即時更新高鐵網站既資料
資料當然要與傳媒界所發放的一樣吧
(但係以現今的公司/有些人角度看,冇必要將d資料話俾一般人知)

其他方法,例如係大型商場舉辦展覽
都可以俾多d人知 (雖然自己本身都係反高鐵)

p.s.有冇人知總站係邊個建築師設計?

DIH 發表於 2010-8-18 22:01 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2010-8-18 21:21 發表

高鐵專用網站仲好笑
你回文果陣我先至知道有呢個網
連MTR 既新聞稿都冇提呢個網站

要批評的話,無論點做,都總會搵到位批評。

本壇有關高鐵網站的貼,唔係沉到好低咋喎,今日都有更新。
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=540137&extra=page%3D1

港鐵門面工夫做得唔錯既,你驚佢唔會一直更新,倒不如驚佢現實同網站不符啦,
連冇乜一般市民關心(其實大部分人係一無所知)的長客新車都有更新。

港鐵始終係港鐵,要做業績的上市公司,唔係NGO亦唔係民間政治組織,連立法會都唔係,
佢當然只會將最美好的一面畀大家睇,高鐵項目比起佢自家的project,透明度已經算高。
沙中綫到而家都係曖曖昧昧,一條切身本地線,得到的待遇不及一條未必會去搭的高鐵,重唔夠?
(註:本文內我並非認同港鐵的作風,我是在諷刺港鐵,希望大家明白。同時我承認語氣或有失當。)

同埋,我諗一般市民,如果對高鐵有興趣的話,而各大搜尋器都搵唔到,
都會識得去www.mtr.com.hk,「顧客資訊」見唔到,見到首頁有個「公司資料」,
都會好奇走入去睇下卦,咁就會搵到高鐵網站喇。冇人教我點用MTR個網架喎。
(註:謝syp板友提點,經再三查找後,以我算是間中瀏覽港鐵網站的經驗,
 在
www.mtr.com.hk內找不到直接連結至高鐵網站www.expressraillink.hk
 本人在查證未明下發出錯誤資訊,並誤會被引文板友,
 本人明白這是嚴重失態,謹此
致歉,衷心感謝syp板友指正。

唔識上網又對高鐵有興趣的一般市民(「唔識上網」已經篩走好多人),
就由報紙同電視帶起佢興趣,佢真係好想好想知咪會問人,人地會教佢上網或者幫佢上網睇,
而佢自己唔去問人既,咁佢對呢件事的關心程度都好有限,畀佢識上網去到個網頁都係冇乜分別。
沙中綫都有擺展覽,但係,可能我家人冇行街的習慣啦,擺展覽對佢地而言都係冇用
(註:此段後半旨在說明香港一般市民的公眾參與率極低。香港公司講求成本效益
 提供資料的一方,
明知參與率不高,因此少提供資料及少主導公眾參與實屬平常。
 我不是贊同或鼓勵此種閉門造車的作風,但這不是單方面改善可以成事的,
 短期內我也看不出提供資料的一方會有甚麼改進,反之我看到的是越來越封閉。
 港鐵是否公共事業機構、佢自己覺得係唔係、實際上又係唔係,我也搞不清楚。
 然而,客觀事實就是,即使提供很多細節性資訊,大部分市民看完都是水過鴨背。
 大部分市民水過鴨背不足以成為港鐵資料不足的理由,只不過佢自己當這是理由。)

正如我自己唔會去睇公共專業聯盟的資料,特登去睇都係望一眼就眼火爆,咁佢地係咪好好笑?

不過,我都認為高鐵網站與新聞發佈不能同步更新,是應該改善的

唔好意思,可能偏激了,今次呢個總站設計預想,比我想像中早出台,
所以我已經好滿意,難免會不太理解其他人的不同意見,
正如我喜歡食肉,一時間又怎會明白一個食齋的人見到肉時厭惡的表情呢。

(我的作風是講出去的話如潑出去的水,盡量不會刪減。文章改動過後顯得很長,請見諒。
 我並會警惕自己以後必須認真考證過後才發出資料性字眼,並謹記慎言及保持心平氣和。)

syp 發表於 2010-8-18 22:09 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010/8/18 20:46 發表
好似新機場咁,1993年都諗唔到1998年正式開幕exactly係咩樣

新機場總綱計劃在 1991 年公佈, 已經有客運大樓o既設計, 同最終設計亦都好相近。
下一站係西營盤
syp 發表於 2010-8-18 22:11 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010/8/18 21:48 發表
p.s.有冇人知總站係邊個建築師設計?

http://www.aecom.com/Where+We+Are/Asia/_carousel/West+Kowloon+Terminus,+Hong+Kong
下一站係西營盤
syp 發表於 2010-8-18 22:14 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2010/8/18 10:56 發表

今日份am730係咁講的:

「總站設備-有4層地下樓層,設可同時供9列長途列車及6列短途列車靠站的月台;中、港兩地口岸及檢疫設施;離境等候休息室;旅客抵港和離港大堂、免稅區、餐廳食肆、停車場及上落客處等。」

am有冇收錯 ...

總站係有預留位俾一地兩檢, 但唔代表實際用得著。關於一地兩檢詳情, 可在 1 月 15/16 日立法會財委會的數萬字會議記錄中尋找。
下一站係西營盤