hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 不如 112 將港島區尾站改去怡和街, 取消鵝頸橋站算啦 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 不如 112 將港島區尾站改去怡和街, 取消鵝頸橋站算啦

樓主| kingprowm 發表於 2010-8-22 02:19 | 顯示全部樓層

原帖由 av220 於 2010-8-22 01:11 發表
我有感係L 同K 廠既管理風格問題........
L 廠好多線皇都係咁疏, 有D 甚至脫班嚴重, 2, 6/6A, 112, 41A, 33A, ....
以前尖碼去九龍塘, 我見住2/6/6A/8 成日都冇車返, 我慶幸係搭K 廠7 仔.
唔知點解荔廠成日派車都係 ...

荔廠既市區線服務水平的確比其他廠同類線差
1, 1A, 60X, 68X, 87D, 281A 果 D 點衰都唔會搞到超過 20 分鐘先有一班車
但 2, 6/6A, 6C, 35A, 41A, 212 好多時真係等到發火
GF2158 發表於 2010-8-22 04:21 | 顯示全部樓層
原帖由 FJ5053 於 2010-8-21 12:29 發表

咪住先, 北角個站長踢九巴車走係咪私返九龍? 如果佢叫佢地私去銅鑼灣載既話真係無問題ga, 呢個先係 112 既客倉, 仲有如果係九巴時段照踢九巴走可能係佢已經過晒本身開車時間, 所以北角站長踢佢銅鑼灣載追時間同埋 ...

繁忙時間, 除非係私牌過黎或者中途載既車,
真係唔知有邊個可以咁叻唔過鐘到北角
下下過少少就踢, 成條112沿線D人都唔使搭車啦
當日架車係過23分, 參考過之前既記錄
112第4, 第5組差唔多日日都跟唔番車序開,
有D車私黎會早左30分開, 有D車做過黎遲30分一樣照開
只要唔係落左人地時段, 點開都得

平時就做慣做熟, 唔知果日做乜手多多走去幫人地執車囉
攪到果日1910開完要22先下一班, 再黎架開33就當係尾
架過鐘車照開既起碼唔使攪到過10分一班囉
如果咁樣都係岩既咁就真係抵班112客無車搭啦

話就話果轉車係早轉夜接更等車用, 但當日有成3架早更收車擺係蘇屋
蘇屋果邊根本就唔等車用, 夜更要開既隨時套架車出黎開都仲得
唔好話因為過鐘要補水所以唔開, 點樣計做一車客既收入點都多過補水開支...
有時唔係要姓瀨咁去怪人地, 而係北角呢邊呢亂咁放車早有前科囉

幫九記做埋唔想做既客咁好心? 人地開足車果陣你新記咪一樣殺落黎搶搶搶
搶唔到咪又係死死氣咁跟人地載空氣咁過海..再唔係黎一招紮馬封路...
上到架車夠客先走...理得你後面D車由怡和街塞番到天后丫

講到新巴D侵略招啦喎...往往7點鐘都總會有架新巴攪住112牌埋怡和街...
見到人地九記稽查駐站就即刻鬼鬼祟祟攪個私家牌落橋底載以為無人知
你地新記過十幾廿分都可以攪怡和街, 人地九記過幾分就大大腳咁踢走...
有時做野公平D, 跟番遊戲規則玩, 唔好攪埋呢D雙重標準
呢個就係有ISO同無ISO既分別

評分

參與人數 2aPower +7 收起 理由
GK9636 + 3 新城惡行不可恕
GC431 + 4 指出對面公司極醜惡,用下流招數搶客 ...

查看全部評分

巴士迷....真係過癮=__=
FD5410 發表於 2010-8-22 09:53 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2010-8-22 02:19 發表

荔廠既市區線服務水平的確比其他廠同類線差
1, 1A, 60X, 68X, 87D, 281A 果 D 點衰都唔會搞到超過 20 分鐘先有一班車
但 2, 6/6A, 6C, 35A, 41A, 212 好多時真係等到發火 ...

2,6/6A 比以前真係差得遠
以前個班次分分鐘同過海線有得揮
但近年真係 CUT 車 CUT 都傻
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
Welsh 發表於 2010-8-22 11:12 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2010-8-21 15:59 發表

171早繁南區過左都頂,
條117食到堅拿道西班客都食到差唔多的時候,
117有冇能力做到呢個鵝頸橋呢? (仲要班次係20-23,唔大加密根本冇乜可能搞掂)

問題係可以有能力又唔做..
講真, 22 23 分鐘俾跑馬地都太疏,
3 架車係入面都上唔到, 甚至近日番廠換多架車都係咁..
跑馬地入面都食唔哂, 當初原意依家出到去都食唔到, 171 就更加唔駛講.
1740-1820 係 5 架 171 先上到3,4 個客..

幾星期前其實有改善過架,
117 都有加班車, 跑馬地開 1810, 但開左一星期又cut 左,
原因係 唔係太多客..
根本加班車冇宣傳又冇人知, 點會有人識搭?

1830 又已經有架 171 仲有位吉既特車落到黎
南區開出黎都嫌食錢既,
咪直接開多兩三班 117, 叫d 客過去搭,
根本已經解決哂..
KR7607 發表於 2010-8-22 11:37 | 顯示全部樓層
原帖由 av220 於 2010-8-22 01:11 發表
我有感係L 同K 廠既管理風格問題........
L 廠好多線皇都係咁疏, 有D 甚至脫班嚴重, 2, 6/6A, 112, 41A, 33A, ....
以前尖碼去九龍塘, 我見住2/6/6A/8 成日都冇車返, 我慶幸係搭K 廠7 仔.
唔知點解荔廠成日派車都係 ...

L 廠好多線皇都係咁疏, 有D 甚至脫班嚴重, 2, 6/6A, 112, 41A, 33A
<--以上路線 除112 外都叫線皇?

脫班度度有 我呢半年來 每個星期都有機會搭1A 2-3 次 不同時間都試過

我成日係旺角都要等2-3 班42A 先有一部頂到咩既1A

琴日係旺角等1A..
黎2部42A 先黎部 多人既ME 牌ATE
仲要部車壞 左冷氣
得D 風出
又多人 又焗又慢
上次又係ME 一次AVW 都係咁
旺角->曉麗苑 65分鐘先行得哂

望望後便都無車跟黎.....
由其呢8月 1A d 班次好飄忽
咁唔通我又話K 廠d 管理無L 廠咁好?
FJ5053 發表於 2010-8-22 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 GF2158 於 2010-8-22 04:21 發表

繁忙時間, 除非係私牌過黎或者中途載既車,
真係唔知有邊個可以咁叻唔過鐘到北角
下下過少少就踢, 成條112沿線D人都唔使搭車啦
當日架車係過23分, 參考過之前既記錄
112第4, 第5組差唔多日日都跟唔番車序開,
有D車 ...

一向條條隧巴都唔夠時間行, 如果明知唔夠時間行又唔用de措施去幫助解決個問題, 仲要出咁少車, 真係無得好講.
仲有你淨係識講踢踢踢, 又唔講踢去邊, 去銅鑼灣? 直踢返蘇屋? 迴避問題?
仲有你之前講 116 兩邊站長好好多, 但你又知唔知慈中個站長成日俾人投訴過晒人地時間照開無得踢 (不過我都講如果唔開車就會隔好耐都無車開, 因為佢都明知九巴車無咁快返), 但係咁樣一樣會打亂晒港島總站開車時間同接更, 但係又唔見得好大問題, 因為兩邊都出夠車, 就算大踢去對面站都有足夠車維持班次.

112 有出足車? 咪又係 10 世都係 12 架車 (仲要無蛇車, 下繁時段根本唔夠車) 如果112 好似之前咁出 3 架 P 車既時代其實好好多, 比字軌車可以做短棍維持班次, 即係好似新新巴係塞車時段已經安排定私牌車去蘇屋開頭車, 等北角開既頭車開後二班, 變相每班車偷多左時間行, 尾車到蘇屋就自己私走, 蘇屋個站長都唔使點理, 又唔使點踢, 但九巴既 P 車玩左無耐就取消埋, 但係原本要私牌既字軌就照私, 又唔改更紙去更正改善個問題,

一邊公司頭車追另一公司就成日都有, 係兩邊都有, 只不過係承唔承受到個風險, 同埋好多時頭車追人尾車都係想係對站準時開頭車, 仲如果你話 112 下繁頭車追九巴尾車都可以吉車過開, 我就更加無野好講......

而家有稽查係度怡和街最多只會擺二架車, 一有車係後面殺到就會趕前面既車走, 就算無既車長都識做盡快走人, 唔好阻左晒條路 (之前的確有投訴, 但而家情況係有改善).

至於你話有新巴車係九巴時段內 (不是交接時段), 你可以影張相係度俾大家睇下, 同埋如果屬實既九巴自己都會投訴, 好似之前 116 果單偷雞事件新巴自然會 CUT 番佢.

仲有雙重標準? 做得好既人地要玩野都玩唔到, 九巴車長歡喜轆車博踢公司又唔想做咁款, 咁成全一下lor (我見唔少九巴尾車到北角, 剛剛到左新巴時段, 站長都踢佢去怡和街載, 個車長仲可以慢鏡頭咁去下廁所磨下磨下先上車走人, 新巴頭車都開左兩三架, 咁我一樣可以話九巴搶新巴客), 而且每間公司都有好有唔好, 唔好將自己既問題就收收埋埋, 人地既問題就無限放大, 好似 dennis 同富豪既擁躉咁淨數對方不是咁幼稚, 再加上唔知點解要扯上 ISO, 九巴一向既文化都係咁, ISO 其實都只係得個名.....

我最後想講有求就有供, 好似 259D 咁, 佢唔闊佬懶理, 會俾非法村巴入位做埋你既生意? 係 260X 叫做比較好, 肯猛加車抗衡一下, 不過一開南環線就係屯門線被搶客搶得最多既線, 點解? 俾我受氣無車搭受左咁耐, 有得選擇乘客已經用腳去投票, 類似情況仲有天水圍既 69X.
GC431 發表於 2010-8-22 12:04 | 顯示全部樓層

原帖由 FJ5053 於 2010-8-22 11:46 發表

一向條條隧巴都唔夠時間行, 如果明知唔夠時間行又唔用de措施去幫助解決個問題, 仲要出咁少車, 真係無得好講.
仲有你淨係識講踢踢踢, 又唔講踢去邊, 去銅鑼灣? 直踢返蘇屋? 迴避問題?
仲有你之前講 116 兩邊站長好 ...

112-P01 , P02 , P03 雖然比人 Cut 左
但 2-S01 , 2-S03 下午已經填補番其中兩架的時段

一向條條隧巴都唔夠時間行? 又無咁跨張 , 荔廠去堅城同灣碼果條都夠時間行
FJ5053 發表於 2010-8-22 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 GC431 於 2010-8-22 12:04 發表

112-P01 , P02 , P03 雖然比人 Cut 左
但 2-S01 , 2-S03 下午已經填補番其中兩架的時段

一向條條隧巴都唔夠時間行? 又無咁跨張 , 荔廠去堅城同灣碼果條都夠時間行 ...

想問 2 號蛇車係咪只行一轉? 我記得以前 P 車係行到差不多收車, 不過咁樣點都好過乜加班車都無.

咁事實上好多隧巴 (尤其係紅隧線) 真係唔多夠時間行, 你講果兩條已經比較好, 不過 905 下繁到九龍總站有時都有遲到
GC431 發表於 2010-8-22 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 FJ5053 於 2010-8-22 12:15 發表

想問 2 號蛇車係咪只行一轉? 我記得以前 P 車係行到差不多收車, 不過咁樣點都好過乜加班車都無.

咁事實上好多隧巴 (尤其係紅隧線) 真係唔多夠時間行, 你講果兩條已經比較好, 不過 905 下繁到九龍總站有時都有遲到 ...

2號兩架蛇車做一轉同埋轉半.....主要係頂番 P 車個位
雖然以前果3架P車係做到夜晚....但你唔好忘記佢做完兩轉之後食飯做番118..之後最做番112尾單返去收,但同時以前112 有車做少一個單返蘇屋 ,其位置被112-P 車替代 , 所以其實112-P1 , 2 , 3 本身最大作用係15.20 果兩轉 , 但而家2 - S01 , S02 都頂番佢地最重要的位置....112 最多只可以話少左一架車

其實 , 荔廠用 2-S01 , S02 頂112-P01-P03 都唔係冇原因ga...
果時 112-P01 , P02 , P03 據聞成日欠人收車 , 據聞試過一日收晒3架P車
咁上面先冇辦法 Cut 2 本身正字 , 整 S01 , S02 頂P01 -P03
neosan 發表於 2010-8-22 13:30 | 顯示全部樓層

原帖由 FJ5053 於 2010-8-22 11:46 發表

仲有雙重標準? 做得好既人地要玩野都玩唔到, 九巴車長歡喜轆車博踢公司又唔想做咁款, 咁成全一下lor (我見唔少九巴尾車到北角, 剛剛到左新巴時段, 站長都踢佢去怡和街載, 個車長仲可以慢鏡頭咁去下廁所磨下磨下先上車走人, 新巴頭車都開左兩三架, 咁我一樣可以話九巴搶新巴客), 而且每間公司都有好有唔好, 唔好將自己既問題就收收埋埋, 人地既問題就無限放大, 好似 dennis 同富豪既擁躉咁淨數對方不是咁幼稚, 再加上唔知點解要扯上 ISO, 九巴一向既文化都係咁, ISO 其實都只係得個名.....

人地做一單過黎.. 可能已經個幾鐘.. 去過廁所抖下都唔得..
去廁所係人基本既人權丫大佬..

112做一個來回, 繁忙時間兩個半鐘真係走唔甩