hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 交通投訴組對綠小「有線無車」的回覆
開啟左側

[其他] 交通投訴組對綠小「有線無車」的回覆

KC3555 發表於 2010-8-29 15:11 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2010-8-29 13:05 發表

如果我沒有記錯,以前田灣站頭是有11站牌,亦有11的路線資料紙。

我只坐過兩次11去銅鑼灣:

第一次在田灣上,不入華富,在半山轉左奧卑利街,再行下亞厘畢道下山前往銅鑼灣。

第一次在華富上,在半山跟31路線前往銅鑼 ...

沙灣消防局外之前仲都有一個10, 10A, 10B, 11車站。現時改左10X後就唔知啦。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
JN6854 發表於 2010-8-29 15:38 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2010-8-29 14:30 發表
現時是要一換一,一輛綠轉紅同時有一輛要紅轉綠,以維持綠小數目不會減少。

現時規定:
紅小→綠小 可以唔交換 (紅小-1, 綠小+1)
綠小→紅小 一定要交換 (紅小+-0, 綠小+-0)

所以紅、綠小大家緊張vs緊張
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
LN9267 發表於 2010-8-29 15:40 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2010-8-29 15:11 發表

沙灣消防局外之前仲都有一個10, 10A, 10B, 11車站。現時改左10X後就唔知啦。

你說起我也記得沙灣消防局外的10, 10A, 10B, 11站牌。

其實我坐那兩次11都是執10,31的死雞,到大口環前車上只得我一人。

11只有一個獨市位,便是田灣、華富來往大口環,其他都有替代服務。

我只是見過兩三次11去Causeway Bay,一次回田灣。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
3bx 發表於 2010-8-29 17:45 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2010-8-29 15:40 發表
你說起我也記得沙灣消防局外的10, 10A, 10B, 11站牌。

其實我坐那兩次11都是執10,31的死雞,到大口環前車上只得我一人。

11只有一個獨市位,便是田灣、華富來往大口環,其他都有替代服務。

我係約五年前都搭係大口環搭過11去銅鑼灣,當時係可以上滿人,
10或11對大口環出市區的人來講係一樣,見車就上。
基本上11唔係無客,只係客量可以分到10/31,營辦商分工下,
將11陰乾。

現時田灣往來大口灣,可以用AMS的八達通轉乘優惠,
51轉58,總收$4.2/$5。

nwfb1601 發表於 2010-8-29 18:27 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2010-8-29 13:05 發表

如果我沒有記錯,以前田灣站頭是有11站牌,亦有11的路線資料紙。

我只坐過兩次11去銅鑼灣:

第一次在田灣上,不入華富,在半山轉左奧卑利街,再行下亞厘畢道下山前往銅鑼灣。

第一次在華富上,在半山跟31路線前往銅鑼 ...

講起 11 私下改路,我記得最癲0個次,試過係
銅鑼灣開,行四幹同堅城去田灣。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
LN9267 發表於 2010-8-29 18:45 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2010-8-29 18:27 發表

我好少見11設有回田灣車程。

這個特快車程在晚繁試辦也不錯。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
leochill 發表於 2010-8-29 20:57 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2010-8-28 23:38 發表
但你要明白更深層次的問題係,出左聲,做左野,逼住其他有需求的乘客降低服務質素,
無乘客的路線就夾硬塞返部車,造成雙輸。小巴方面要保持條線唔係唔想做,
而係如果遇著某些線路客量上升,營辦商一定著手集資買車請人,
最快的方法一定係借用一蝕錢線的資源去加落賺錢路線,到集資足夠後就要向紅小招手換車,
自己公司都就算可以申請紅轉綠,都要睇司機意願是否願意轉色,
買其他公司車都係要紅轉綠,或者有無Cut車可以用,申請到入線咪可以將原先部車套返入舊線。
但中間都要取決於小巴公司會否投資新車隊,舊線無車後可能會息微,是否取消係小巴商本身的雞肋。

多謝你提點, 我作為一個好普通o既益人, 點會知道背後咁多內幕/或者小巴商o既考慮呢?
以你上述咁多操作上o既問題, 其實都好值得政府正視, 以避免小巴資源錯配啦,
以我粗淺o既理解, 一條線無人搭/或客量不足以支持基本班次, 小巴商有權要求唔玩,
無理由要小巴商(尤其係細公司) 做蝕本生意, 除非有不同形式o既補貼 (例如畀佢同時經營一條油水線)。  

至於個d 可以挑戰大巴線o既小巴線 (如新界44), 點解唔可以畀佢地轉用中巴/大巴線呢?
可以用相同座位數量來交換, 例如3部16座可以換一部48座大巴,
中巴/大巴平均每名成客營運成本較低, 對小巴商一定有好處,
如果路線等因素不變, 亦唔見得對大巴構成左咩壞處。
KC3555 發表於 2010-8-29 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 leochill 於 2010-8-29 20:57 發表

多謝你提點, 我作為一個好普通o既益人, 點會知道背後咁多內幕/或者小巴商o既考慮呢?
以你上述咁多操作上o既問題, 其實都好值得政府正視, 以避免小巴資源錯配啦,
以我粗淺o既理解, 一條線無人搭/或客量不足以支持基本班次, 小巴商有權要求唔玩,
無理由要小巴商(尤其係細公司) 做蝕本生意, 除非有不同形式o既補貼 (例如畀佢同時經營一條油水線)。  

至於個d 可以挑戰大巴線o既小巴線 (如新界44), 點解唔可以畀佢地轉用中巴/大巴線呢?
可以用相同座位數量來交換, 例如3部16座可以換一部48座大巴,
中巴/大巴平均每名成客營運成本較低, 對小巴商一定有好處,
如果路線等因素不變, 亦唔見得對大巴構成左咩壞處。

我都只係會係將我僅有的知識去推斷,經過討論區知道要乜野文件,小巴商有乜野規範,
再站在對方的處境去諗,先知道講係容易,做係非常艱難的事。
幾年前,我都係支持資源重新分配的人。
我同你原先都係一樣,好想取消條44,交哂俾巴士做,但係另一方面,大部份乘客係咪支持因此大幅減班,
行車時間又增加多十幾二十分鐘,即係坐底都用多三十五分鐘等車加坐車。
小巴司機被奪取了路線,一係被遣散,一係被安排去第二條線,收入減少或者飯碗不保。
何以理解司機的心情?44線已經係三七分帳,司機承擔埋小巴日常營運成本,條線雖然賺到笑但司機不見得好好過,
自己都係打公仔,自己都有頭家,將心比己,我明白佢地的處境。

老實講,44初初係小巴做係啱,以前276+276P聯合班次都係平均7-8分鐘一班,繁忙時間5分鐘一班,
當中溝了一堆屯門客,粗略估計平均一車276+276P約二十人左右去轉輕鐵返屯門。
後來香港回歸後北上消費成為潮流,北上人數銳升。皇崗口岸過關又日漸普及,44系才形成供不應求之勢。
事到如今,短期內郁44根本係不能的事。

政府都束手無策,好像紅小線經營坪洋至上水的路線,政府想將佢轉做綠小,
當中顧慮要點都好值得參巧:
坪洋線經營情況,一日一部車只能有約$1,000營業額,根本不能維持小巴司機的$2,000成本的生計,
當然需要有些時間去行公海線去填補收入,拉上補下才能維持生計。如果轉做綠小,
佢地無呢種彈性去幫助自己維持生計,因為服務受到規範。又無可能加價到一個不合理水平去維持營運成本,
司機大有可能被趕絕,因為綠小會搶走紅小客,而當線路經營困難,綠小會減班去維持成本,
如果我係紅色小巴司機,選擇當然會全面撤出坪洋線。
政府另外可以做就係將坪輋路列為全日紅小禁區,但點講都好,紅轉綠的坪洋線,危機四伏。

如果要政策改變,一定係政府補貼小巴商,但政府一貫政策,都不欲在任何政策以外,
進行任何補貼。除非大方向政策有變,否則小巴前景同巴士一樣都係黯淡。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
3asv6 發表於 2010-8-30 00:22 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2010-8-29 18:27 發表

行域多利道去田灣?!
馬亞木不嬲都係以紅小經營方式的綠小黎.印象
中見過有綠小10號0係堅城巴總附近出現...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
238X 發表於 2010-8-30 00:58 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 29/8/2010 23:54 發表

如果要政策改變,一定係政府補貼小巴商,但政府一貫政策,
都不欲在任何政策以外,進行任何補貼。
除非大方向政策有變,否則小巴前景同巴士一樣都係黯淡。

310M 初開線時我有一次搭入青衣,
埋怨佢唔早開車。佢火起上來同我理論,
佢話牌費幾百萬嚇死人。唔知你有無將呢一樣計埋入成本。
如果有,似乎又突顯小巴唔夠、資源錯配,
否則無理由牌費咁貴。

其實我始終覺得你咁講有少少誇張。
唔係話你危言聳聽,但呢 D 野無理由完全無利可圖、
前景黯淡、要靠政府補貼吧?講到尾,人都要出街的,
亦無可能人人自己揸車、搭鐵吧?

定係而家巴士、小巴、村巴三種道路客運系統
壁壘太分明,搞到好多地方都無彎轉?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知