hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 請教買Smartphone
開啟左側

請教買Smartphone

kay 發表於 2010-9-3 09:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

budget:最高2500,2k~2.5k都得
特別要求,唔要WM
唔跟上台PLAN(通話使用率不算高),多數用免費wifi

Android同Symbian都可以考慮。

不過對於A記,budget內有部叫HTC WildFire
但係話mon細好多apps唔用得。

LG有部~2k既A機,不過唔知LG質素點。
但我問過FD話暫時無病痛。

又有FD話S60 system慢。
但又有FD用緊S60,話Nokia襟用好多。

依家越睇越迷惘,唔知點揀好。
但都算縮細左揀既機數量
頭兩部,近2k既
LG Optimus GT540
Nokia E5

之前返工見老細用Nokia C6

有人話acer liquid做到3k樓下,依家賣咩價?
如果有更好機種揀,歡迎提出。

*個人喜好問題,qwerty KB有同無有無大影響?

謝謝。
世界很簡單 人類很複雜
kei_hk 發表於 2010-9-3 12:12 | 顯示全部樓層
i-phone 不用想﹐除非你買 3g or 3gs2手貨啦。

之後﹐你要想用手機商的自家os﹐定係公家os (即android 或 windows mobile)

前者 : 買「落機啦」﹐品質比較好﹐又有一些增值apps。LG, 三星的自家OS機種﹐不要想了﹐無增值APPS的﹐局限了日後你的用途。

後者 : 基本上只有 A記及W記。
我個人見解﹐A記發展未算成熟﹐間中在forum都見有Bug的﹐連2.0都有問題﹐要upgrade 上 2.1去fix bug。
w記os 成熟﹐雖不算好﹐但是穩定﹐只是間中ram唔多夠。在配套desktop windows上﹐在office 及 outlook處理最好的。

a記在坊間多apps﹐可彌補它本身的不足﹐os 本身暫覺得未係太完善﹐但價錢整體都比w記是便宜的﹐更與多間電話商合作﹐令到價錢更平。

這便是一個令你難取捨的地方﹐要平的用a記﹐而我都覺得a記日後會比w記好的。

至於keyboard 問題﹐你的buget 應該買唔到﹐而且其實都好少用到。

AVD1 發表於 2010-9-3 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-9-3 12:12 發表
i-phone 不用想﹐除非你買 3g or 3gs2手貨啦。

之後﹐你要想用手機商的自家os﹐定係公家os (即android 或 windows mobile)

前者 : 買「落機啦」﹐品質比較好﹐又有一些增值apps。LG, 三星的自家OS機種﹐不要想了﹐無增值APPS的﹐局 ...

個人認為智能手機可以分為兩類
1. 商務型 (Windows Mobile 6.5 以前版本, Blackberry)
2. 娛樂型 (iOS, Android, S60)

如果以商務型黎講 (即係你自己成日需要使用 Word, Excel, Outlook 等等), Windows Mobile 配套的確係最為理想, 不過樓上都講左 WM 食 ram 多. Blackberry 就比較冇咁食 ram, 加上 QWERTY Keyboard, 打 SMS 黎講就會更加方便 (不過就冇 touch screen)

以娛樂機型黎講. S60, iOS, Android 三個大 OS 黎講, 我自己就認為 iOS 的確係比較好. 就咁以 App 黎睇, Android 都未必追得上 iOS. 另外就係而家好多人都研發 iOS o既 Software, 有唔小都仲係 free 版本. 而 Android 就比較小 d. 但係相對於 S60 黎講. Nokia 而家 S60 系統唔係話差, 只不過 S60 個人感覺追唔上其他 OS 系統 (Layout 方面冇其他 OS 有自訂性, 甚至可以將成個 layout 轉左佢) ~

所以好睇樓主自己究竟想要 d 咩野
不過以 S60 同 Android 入面揀一個, 個人會選擇 Android

Android 當初係新 OS, 但 Google 個心一直都好有 heart 去打擊 Microsoft, 甚至 Apple
所以 Android 而家不斷係咁追住 WM 同 iOS 黎打 (尤其 iOS)
某程度上我自己覺得 Android 已經 win 左 WM, iOS 就未必,
原因如下
1. Android 而家無論起 Free app 入面, 早就已經多過 WM o既 marketplace
2. Android 起商務方面而家都已經開始有能力追住 Microsoft (Google 有一系列支援)
3. Android 比 S60 黎講, 唔計佢 free app, 都仲有大量 Google 軟件起後面支持佢
4. 基本上發展方面, 個人認為遲早佢可以比得上 iOS, 分分鐘有機會排 iOS 頭 (試諗, 而家 Android 係開放 OS 黎 o既, 而 iOS 只係每年靠部 iPhone, 當然而家仲有 iTouch + iPad), 但係以 app 黎講, iOS 始終都係比 Apple 獨家發行, 而 Android 有大量公司出機. 分分鐘出機量遲早高過 Android. 而 App 公司只會睇下邊度多用戶就會去開發有關軟件 (都係睇錢份上, 邊度可以搵多 d 未去邊到),  所以我自己覺得 android 比 iOS 更有價值) ~

所以個人認為基本上我會選擇 Android 手機多過 S60 (甚至其他 OS) ~
個人意見而已 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
cn2661_2d32 發表於 2010-9-4 00:00 | 顯示全部樓層

上個月睇PCM講, LG GT540 好似不錯.
cpu速度亦係同級最快.

不過個人對Mo記部Blackflip有少少興趣.

點都好.手上有冇乜都得的Tytn II Wm,又冇錢...唯有等佢壞.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
cx7 發表於 2010-9-4 09:47 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-9-3 09:42 發表
budget:最高2500,2k~2.5k都得
特別要求,唔要WM
唔跟上台PLAN(通話使用率不算高),多數用免費wifi

Android同Symbian都可以考慮。

不過對於A記,budget內有部叫HTC WildFire
但係話mon細好多apps唔用得。

LG有部~2k既A機, ...
重有 Samaung Galaxy 580 ($2.5k)
本人就用梗HTC Wildfire,速度一般,但整體ok.

原帖由 cn2661_2d32於  2010-9-4 00:00發表
不過個人對Mo記部Blackflip有少少興趣.

點都好.手上有冇乜都得的Tytn II Wm,又冇錢...唯有等佢壞.

你又吾刷Android 入你部 Tytn II 度?
cn2661_2d32 發表於 2010-9-4 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 cx7 於 2010-9-4 09:47 發表
重有 Samaung Galaxy 580 ($2.5k)
本人就用梗HTC Wildfire,速度一般,但整體ok.

你又吾刷Android 入你部 Tytn II 度?

用過WM上的Android Emulator for tytn,在XDA forum找的.
Map唔番d Key
同埋速度一般.唔排除只係emulator的問題,
不過未確實清楚rom版所有功能都用得番前,唔想刷rom.雖然改spd呢d我都做過,但有一定風險,無謂之後要還原咁煩

借問兄台係咪知到d乜資料,例如邊個網講直頭有Rom 刷用得番晒?
cx7 發表於 2010-9-4 15:47 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-9-4 11:50 發表

用過WM上的Android Emulator for tytn,在XDA forum找的.
Map唔番d Key
同埋速度一般.唔排除只係emulator的問題,
不過未確實清楚rom版所有功能都用得番前,唔想刷rom.雖然改spd呢d我都做過,但有一定風險,無謂之後要 ...
xda forum 大把.但其實WM嘅Android Rom都無相機用(例如我阿媽部Touch HD都無,結果吾改Android但升6.5)
cn2661_2d32 發表於 2010-9-4 16:30 | 顯示全部樓層
如果係咁就無謂喇.
都係到時買部2手上手當熟習下個新system先
話晒...用左pocket pc近10年....真係好難習慣新野.
當年用左幾年Palm轉過去WM都好唔慣.都係用部PDA熟左先...
AVD1 發表於 2010-9-4 19:13 | 顯示全部樓層
原帖由 cx7 於 2010-9-4 15:47 發表
xda forum 大把.但其實WM嘅Android Rom都無相機用(例如我阿媽部Touch HD都無,結果吾改Android但升6.5)

講真個句, 我自己有意將我自己部 Diamond 2 轉 Android
不過我自己可能技術太差,
一去到 XDA 見到成版 o既 instruction 已經頭痛 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kei_hk 發表於 2010-9-5 11:29 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-9-4 07:13 PM 發表

講真個句, 我自己有意將我自己部 Diamond 2 轉 Android
不過我自己可能技術太差,
一去到 XDA 見到成版 o既 instruction 已經頭痛 ~

最怕係令你有部幾千蚊的磚頭在係手中出現。

除非這是一部舊機﹐有多一部新機用﹐都可以考慮試玩下。