hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 真是感覺不到城巴5X有幾特快!
開啟左側

[經歷分享/報告] 真是感覺不到城巴5X有幾特快!

nwfb1601 發表於 2010-9-14 20:03 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2010-9-14 12:13 發表

哈哈,講起5X vs 10,我上個月試過一次同友人夜晚10點由堅城巴總返銅鑼灣,
同時間有384@10和517@5X開出,我當然選擇坐3頭蘭,30分鐘後我們到達邊寧頓街站下車,
落車行到去怡和街時竟然見到剛才在堅城慢架384一個燈位(約1,2分 ...

以下係我今朝返工時0既經歷:

大約8:35am 我係堅城中心等電車返工,去到電車站
0個陣有部 589 @ 5X 爆閘開出,五分鍾之後我就上
0左電車#158。當部電車去到上環消防局停燈0既時
候,我抬頭一望,竟然見到部 589 而家先至0岩0岩
上0左四幹!

0個陣時我坐緊部電車仲要曾經係石塘咀塞0左陣,
而沿途亦都係大上大落。

0個一刻我心諗:要搵真正0既西環特快,唔通真係
要俾十蚊,坐紅隧車先至搵到?......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
Sin_11876 發表於 2010-9-17 13:45 | 顯示全部樓層
非繁個人覺得 5 號東行快過 5X,
因為好多次見到 5X 唔上,
等~5分鐘嚟過 5 號,
好多時會喺金鐘 / 修頓追到架 5X,
架 5 號會趁 5X 慢慢停軒尼詩道時過埋頭。

OT: 唔知點解揸 5 號啲司機揸得寧舍趕,
尤其某幾位車長揸水塘 D10A 時下下畀地板油...
係咪行事時間唔夠?...
HG6729 發表於 2010-9-17 14:17 | 顯示全部樓層
繁時在sogo 對面搭紅van 應該最快,
雖然貴1倍 , 但要快,冇計啦
Mandy+263M=HG6729
alexenderduck 發表於 2010-9-17 15:19 | 顯示全部樓層

小弟有一次去維園踢波,傍晚6:10p.m.於嘉安街上咗5X, 去到維園時已經係7:10 p.m. ,喺中環塞咗5個字(正常班車都要差唔多7:00p.m.先到)
有一次就早咗出門,坐6:00p.m.個班, 結果6:40 p.m.到咗
5X 好多時都係塞個中環,又要經中環碼頭,又要入交廣, 仲耐.. (雖然5X喺e 2個站有三分一客落咗車),但係咁樣冇咗特快意義
DA15 發表於 2010-9-17 16:32 | 顯示全部樓層
原帖由 Sin_11876 於 2010-9-17 13:45 發表
非繁個人覺得 5 號東行快過 5X,
因為好多次見到 5X 唔上,
等~5分鐘嚟過 5 號,
好多時會喺金鐘 / 修頓追到架 5X,
架 5 號會趁 5X 慢慢停軒尼詩道時過埋頭。
OT: 唔知點解揸 5 號啲司機揸得寧舍趕,
尤其某幾位車長揸水塘 D ...

我都認同,有次我搭5X去灣仔,我喺嘉安街站上咗907@5X,之後529@5喺後面入站,之後我上咗5X,去到灣仔後,我見到529就喺後面嚟面緊,所以5X真係唔係快好多
kay 發表於 2010-9-17 16:36 | 顯示全部樓層
或者5X東行只係開拓IFC流水客源會岩聽d,
我之前係國金做完野都會入交廣等5X返灣仔。
世界很簡單 人類很複雜
Wright---AVW16 發表於 2010-9-17 17:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-9-17 16:36 發表
或者5X東行只係開拓IFC流水客源會岩聽d,
我之前係國金做完野都會入交廣等5X返灣仔。

呢樣野其實應該交比2/11/25等線去做,最多整返D分段比佢
VA54-HN8897 發表於 2010-9-17 17:05 | 顯示全部樓層
第一樣野我覺得要搞清楚5X 特快o係邊...然後係要知道D 客點解buy 佢

西行黎講,你要銅鑼灣返西環,一定係18P 快,呢D 大多數西環客都知,但點解都咁多人死等5X,係因為唔駛行出海皮同時點都快過5/5B
基本上5X 西行靜係中環都夠佢做,亦都係5X最殺食o既地方,琴日先係獅子總行等車,無啦啦有部吉車私過黎起載,歷山大廈已經企緊人,結果環球堆客都清唔晒,全程上車起計都係11分鐘左右,自己都計開時,如果尾站上車,繁時5分鐘到西祥街,最耐一次試過接近6分鐘...非繁最快紀錄3分07秒搞掂...

東行黎講,同西行差唔多,住得西環都知18P行返入去最快,不過唔就腳,而唔同在於,點解5/5B 差唔多速度都咁多客,就係因為密車.....

定線上個人認為好似前面版友話齋,呢一兩年應該好難有大改變,港鐵西港島線開左之後就話唔定大改.....

**講開又講,中環5X 個站有時真係等到火,見住D 人唔排隊就係咁衝上車,次次出聲叫人排隊都仲有人係咁,特別係本身等18P o個堆人,真係當排隊o個D 人冇到,排隊線又冇條 ...個站又多線又多人,係唔係企個職員o係度好D 呢....

kay 發表於 2010-9-17 17:09 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2010-9-17 17:05 發表
第一樣野我覺得要搞清楚5X 特快o係邊...然後係要知道D 客點解buy 佢

西行黎講,你要銅鑼灣返西環,一定係18P 快,呢D 大多數西環客都知,但點解都咁多人死等5X,係因為唔駛行出海皮同時點都快過5/5B
基本上5X 西行靜係個中環 ...

之前暑假下繁所見,日日(1-5)都有人企係度控制場面,不過係所有新城路線都睇晒

當962X,930,967黎個陣,成條隊係會散得好快。
世界很簡單 人類很複雜
VA54-HN8897 發表於 2010-9-17 17:11 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-9-17 17:09 發表

之前暑假下繁所見,日日(1-5)都有人企係度控制場面,不過係所有新城路線都睇晒

當962X,930,967黎個陣,成條隊係會散得好快。
個職員通常只係睇堆西隧線,特別係中環起載o個堆,5X o個邊冇人睇,只係得閒就過下黎咁....剛剛send 左個email 過去,查詢新城o係o個度加人,加排隊線同更改18P 站頭至5X  位置o既可行性,唔知會有咩答覆

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
111 + 1 support your idea! good job

查看全部評分