hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] 一年一度回港之行 - CX889 + CX838 (多圖) ~ ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告] 一年一度回港之行 - CX889 + CX838 (多圖) ~

FBI2 發表於 2010-9-22 11:32 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-9-22 10:30 發表

閣下係咪有各條航線的盈利數據?
SFO無LAX/JFK咁好賺係common sense,但係似乎閣下講到真係好肯定,所以我好奇想問下。

Houston本身係一個完全不同的market,係石油重鎮,據知道客量雖然唔多,但係頭等客非常好賺,盈利能力超 ...

基本上,國泰北美最好賺應該係JFK,因為真係好多頭等客,但係同LHR比較都仲有段距離,最唔掂係YYZ.呢個係上年既數據,今年唔知.
另外,國泰之前打算開HKG-ORD,唔知而家進度點呢?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| AVD1 發表於 2010-9-23 11:25 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-9-22 11:32 發表

基本上,國泰北美最好賺應該係JFK,因為真係好多頭等客,但係同LHR比較都仲有段距離,最唔掂係YYZ.呢個係上年既數據,今年唔知.
另外,國泰之前打算開HKG-ORD,唔知而家進度點呢? ...

北美五個航點
加國
YVR
YYZ
美國
LAX
SFO
JFK

講真, 紐約的確係全球重要 o既商業中心, 有咩可能唔多商務客丫, 頭等多都唔出奇 ~
至於洛杉磯根本就係美國第二大地市, 同時又係西岸第一大城, LAX 比 SFO 多客都唔出奇 ~

到加拿大
YVR 根上都講, 既唔係金融中心, 又唔係話咩大城市, 只不過係溫哥華多華人住, 同時國泰一日食到班大陸客 (連同港龍), 小客都唔出奇 ~
不過如果計收入, 我自己覺得有機會係因為 CX888/889 e pair 線令溫哥華比多倫多有更多收益
事先就係 YVR - JFK 根本國泰就係獨市, 據講 e 兩條線客量都唔算差 (YVR <> JFK 一段) ~

反而多倫多雖然係加拿大 o既金融中心
不過以國泰網路黎講, 多倫多只做亞洲地區往來多倫多 o既客
所以可能就因為咁, 收益方面比溫哥華低 ~

至於 ORD 方面, 而家又好似冇哂聲氣
不過講真, 近來都冇咩聽話國泰會開新航線 ~  

全部為個人意見及估計
其他細節都要留返比其他板友詳細解答 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
S3BL100 發表於 2010-9-23 11:54 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-9-23 11:25 發表

講真, 紐約的確係全球重要 o既商業中心, 有咩可能唔多商務客丫, 頭等多都唔出奇 ~
至於洛杉磯根本就係美國第二大地市, 同時又係西岸第一大城, LAX 比 SFO 多客都唔出 ...

客多與否唔係航線賺錢能力的唯一決定因素。

其實SFO本身係比LAX多客,因為三藩巿本身極多廣東人居住
(我住過果頭半年有多,街上唔少人講廣東話,唐人街同香港的元朗根本無分別),
往返探親需求極大。事實上SFO-HKG係第16大USA - international city pair,去年載客逾八十萬人次,
遠超LAX-HKG:
http://ostpxweb.dot.gov/aviation/international-series/dec2009.htm (見附表8)

不過SFO商務客較LAX少,而且SFO有三間航空公司直航競爭,LAX直航係國泰獨巿,
所以對國泰來講,SFO無可能好膁過LAX。

當然,上面個表只計算不停站直航,不計算origin/destination(即以上數字包括經香港或三藩巿轉機往其他地方乘客,
同時不計算香港經其他城巿轉機往三藩巿的乘客),我估計有相當一部份junk fare HKG-SFO/LAX的乘客有中途停站(例如我呢D)。

fb.com/scientisthk2usa/
FBI2 發表於 2010-9-23 18:19 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-9-23 11:54 發表

客多與否唔係航線賺錢能力的唯一決定因素。

其實SFO本身係比LAX多客,因為三藩巿本身極多廣東人居住
(我住過果頭半年有多,街上唔少人講廣東話,唐人街同香港的元朗根本無分別),
往返探親需求極大。事實上SFO-HKG係第16大U ...

論香港化,三藩市根本比不上溫哥華,溫哥華連班鬼佬都改稱為hongcover(即是香港+溫哥華合體).至於唐人社區方面,三藩市雖然多華人,但中國化色彩也遠遠
不及紐約.因此,就算華人探親需求極大也好,三藩市航線的需求似乎不夠溫哥華多.不過,三藩市有一個特色,就是地方大,而且有大量轉機客,因為有很多亞洲區乘客寧願選三藩市去接駁其他飛機去美國內陸,因為航程比洛杉磯短,而且機場繁忙程度也不及洛杉磯,延誤情況較低,但缺點是三藩市機場的跑道方向較奇怪,效
率不及洛杉磯(情況等如紐約的JFK和EWR比較,好多人都怕左EWR既TRAFFIC).由於轉機客多,所以三藩市線整體的經營環境比溫哥華還要好.

至於溫哥華至紐約航線,本身CO也有提供季節性航班來往YVR和EWR,不過貴到嘔,而且時間唔靚,單程都要400美金.當然,我不否認CX888和889係國泰數一數
二賺錢航線,因為頭等和經濟客都多,足以補貼CX838和839的營運.再者,有不少前往紐約的乘客都專登選乘CX888/889,因為較舒服而且容易適應時差.

小弟每一次去到溫哥華,都感到好香港化,而且係越來越香港化.自從列治文的香港仔中心重建之後,感到好似仲係香港咁.記得上次去溫哥華,係帝國中心既
FOOD COURT食飯,成個FOOD COURT都係CHINESE,當然食物都係CHINESE FOOD.我相信溫哥華的華人同化度仲勁過倫敦.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| AVD1 發表於 2010-9-24 11:18 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-9-23 18:19 發表

論香港化,三藩市根本比不上溫哥華,溫哥華連班鬼佬都改稱為hongcover(即是香港+溫哥華合體).至於唐人社區方面,三藩市雖然多華人,但中國化色彩也遠遠
不及紐約.因此,就算華人探親需求極大也好,三藩市航線的需求似乎 ...

其實係 Richmond 多華人姐
出到 Downtown, 華人都唔係話真係多到好似香港咁 ~

不過我自己就未去過三藩市, 咁我就真係唔知三藩市個邊情況點 ~
遲 d 有時間都會去美國行下 o既我
LJ7006 = MF5119 = AVD1