hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) KMB 269C等到死
開啟左側

[經歷分享/報告] KMB 269C等到死

AD18 發表於 2010-9-24 21:00 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2010-9-24 17:38 發表

應該係指西鐵->TWL->KTL->GMB37M/KMB2F、3C

如果係上慈雲山不如坐 37M 都仲好過坐 2F/3C
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
 樓主| HX7067 發表於 2010-9-24 21:51 | 顯示全部樓層
我5等37m既,果條龍長到死,寧可坐2F,都費事等喇
cong 發表於 2010-9-24 22:20 | 顯示全部樓層
h2o 發表於 2010-9-24 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2010-9-24 11:15 發表

佢搭 269C 喎,如果係屯門車就話仲有 61X 揀...
一係就返出太子坐 69X / 265B...

係本區居民就應該識改搭268C去大欖轉車, 唔會再花時間去太子 (69X仲可能冇得坐)
EH2674 發表於 2010-9-25 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2010-9-24 23:41 發表

係本區居民就應該識改搭268C去大欖轉車, 唔會再花時間去太子 (69X仲可能冇得坐)

個人完全唔趕時間既話會搭3M落彩虹轉,有位機會大過黃大仙,亦唔駛比多錢(通常由慈樂邨走)
天瑞總站 發表於 2010-9-25 00:32 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2010-9-25 09:34 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2010-9-24 22:20 發表
平時就係, 大時大節條龍可以排到出龍翔道, 等 2F / 3C 好過

之不過37M條車縺又唔會等太耐
HR889@3C 發表於 2010-9-25 12:50 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-9-25 09:34 發表

之不過37M條車縺又唔會等太耐

就算綠小37M排隊排到出龍翔道只都係等2-3分鐘啫 ,俾我既話就269C轉37M
YC 發表於 2010-9-25 15:30 | 顯示全部樓層
見板友提及九巴2F和3C,本人也順道談談有關路線。

本人在過去一年多以來曾經三次試過於黃大仙龍翔中心乘搭九巴2F或3C前往慈雲山,三者時間分別為平日早上八時許、平日早上十時半左右及平日下午一時左右,三次都等上了約十分鐘(自本人到站起計)才有巴士埋站,但兩者合計不是可以提供少於十分鐘的班次(據官方班次)嗎?可事實就是三次都等上了約十分鐘才有巴士埋站,且只有一部巴士,而非同時有兩部或以上巴士埋站。本人當初是想兩者合計班次應該頗頻密且有關巴士站較近黃大仙地鐵站才選擇乘搭2F或3C,經過三次體驗後,以後還是乘搭九龍小巴37M前往慈雲山算了。
Lelouch 發表於 2010-9-27 13:14 | 顯示全部樓層

268/9C+268/9B...
呢2組線我係九龍等車返天水圍既話
我就算見到268B/C都會照上
去到欖隧先轉返天水圍車
因為其實佢地組成既聯合班次都算密...相反...淨等其中一條線就真係等餐懵

同埋我發覺往新界方向...269b/c係多D人坐...以夜晚為甚
當269c去到四美街已經坐滿既時候...268c都仲有一半位
268c甚至可以係永光書院果頭過埋架269c

講起269c既問題...就真係火到黎
之前新年好似係初二...
我中午係天耀(天盛對面果個站)等車
我對面已經有10個人排梗隊...我以為好快就有車啦
點知等左20分鐘都冇車黎
半個鐘先有架K廠AP...不過已經頂閘飛站
結果再等...等左15分鐘又有班K廠AP...企左幾個...好彩我上到車
呢班車又飛左天祐個站...天祐班客真係唔知要等幾耐

以為上到車就好好彩啦...點知先惡夢既來臨
我企下企下覺得架車好似搖擺不定咁
一望之下...見個司機個黑眼圈大到
成程車仲係咁恰眼訓...十足十打完通宵麻雀咁
有幾下直程恰著左...嚇到我...
行龍翔道果陣真係幾驚撞車
好彩最尾都冇事

都唔知係九記編更問題定係個司機問題