hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港2023 申辨亞運
返回列表 發新帖
開啟左側

香港2023 申辨亞運

dbat98D 發表於 2010-9-25 12:46 | 顯示全部樓層

欏呢啲錢助年青人攪社運好過幫個垃圾政府攪亞運啦
kychung 發表於 2010-9-25 17:33 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

最arm聽都係你呢句
400幾億搞社運我唸可以搞到仲跨張過文革都得

話返轉頭
我係認同政府駛D錢去做到D為社會增添無形價值既野
但係搞左東亞運之後
職業運動員生活條件同訓練條件無好左
又無吸引更多年輕人立志做職業運動員
社會更加無進一步正視呢個職業對社會既價值
除左果次場爭氣波俾政府一個抽水機會之外
都見唔到東亞運為社會增值左D乜(不論有形定無形)
仲有如果話果300億係搞唔搞亞運都要駛
咁點解果300億要入落搞亞運條數?
我敢寫包單如果今次亞運搞得成
一定會向搞奧運進發
到時又唔知要幾多錢
(我承認呢個推論係帶有反高鐵邏輯)

雖然我就一定唔贊成搞亞運架喇
不過我都唔反對
反正呢舊錢唔用黎搞亞運
都唔會用黎支時職業運動員
更加唔會用黎搞民生
唔通真係用黎資助搞社運咩

南粵急行 rail.kychung.com
volvo_chan 發表於 2010-9-25 18:08 | 顯示全部樓層
本人絕對反對香港政府花過百億搞亞運,香港本身地少人多,搞亞運又唔知要用多幾多塊珍貴土地了,
加上對民生幫助不大,相比用658億建香港高鐵,用145億(政府聲稱)搞一個超過90%香港市民都用唔著
的亞運,比例上比興建港深高鐵更無實質經濟效益,顯然是浪費財力, 人力和物力之舉。

如果花這145億(當)用來回購東西隧, 興建機場第三條跑道, 第四條過海隧道, 興建多幾間圖書館等等實際有利民生的建設仲實際,
起碼香港有唔少人真是會用得著佢地,而亞運,香港人有幾多是熱衷,大家心中有數。香港長遠只適合向金融業,旅遊業方面發展,
香港政府不如認真研究下怎樣運用現時充足的庫房來發展未來的香港,來迎接上海, 新加坡等強大競爭對手。
至于你信不信,我反正信了
AVD1 發表於 2010-9-25 18:34 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2010-9-25 18:08 發表
本人絕對反對香港政府花過百億搞亞運,香港本身地少人多,搞亞運又唔知要用多幾多塊珍貴土地了,
加上對民生幫助不大,相比用658億建香港高鐵,用145億(政府聲稱)搞一個超過90%香港市民都用唔著
的亞運,比例上比興建港深高鐵更 ...

講真, 樓上話香港要做面子工程
實情而家香港起國際上個名一早就夠哂響

始終香港唔係大陸內陸城市,
唔需要搞咁多花臣
你睇下世界其他主要主打金融 o既城市有幾可會做埋 e d  function
北京, 上海有成個中央撐脹又有咩所謂
但係香港唔同 ~

何況大陸都係近 e 十幾廿年先起飛,
人地要做面子工程都應該,
香港, 你慳返 d 做下其他野好過 ~

有時我覺得
香港部份政府高層, 連香港自己個國際地位去到邊都未知

個人意見而已 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2010-9-26 10:58 | 顯示全部樓層
其實班高官在這裏哪有話事權?
恐怕是霍震霆為代表的那幫利益集團在掠奪民脂民膏!

原帖由 AVD1 於 25/9/2010 18:34 發表

講真, 樓上話香港要做面子工程
實情而家香港起國際上個名一早就夠哂響

始終香港唔係大陸內陸城市,
唔需要搞咁多花臣
你睇下世界其他主要主打金融 o既城市有幾可會做埋 e d  function
北京, 上海有成個中央撐脹又 ...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
頭文字TRIDENT 發表於 2010-9-26 19:28 | 顯示全部樓層
如果用個 145 億搞公營高增工業
Enrich 工種
得左再私有化
效果更佳
'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
2856 發表於 2010-9-27 10:09 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2010-9-25 18:08 發表
的亞運,比例上比興建港深高鐵更 ...

不如市民上街遊行反對香港攪亞運
ATR83 發表於 2010-10-1 12:00 | 顯示全部樓層
原帖由 2856 於 2010-9-27 10:09 AM 發表

不如市民上街遊行反對香港攪亞運

立法會接近半數政黨會投反對票,即使政府把諮詢期延長一個月,要過立法會果關可謂非常困難
所以已經可以話政府呢個"美夢"提早"收檔"

知足‧就能活得幸福
238X 發表於 2010-10-2 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 區麗芝 於 1/10/2010 19:11 發表

反對遊行反對香港攪亞運

咁我反對你「反對我地提倡『遊行反對香港攪亞運』」囉,
反正你又無權干涉我地遊行集會權利...

P.S.
你呢句其實都可以解成...
「反對遊行,(也)反對香港攪亞運」

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kay 發表於 2010-10-2 10:32 | 顯示全部樓層

原帖由 區麗芝 於 2010-10-2 10:26 發表

應該係咁[反對(遊行反對香港攪亞運)]

區生,用,、係咪困難過用括號?
世界很簡單 人類很複雜