hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 海洋公園正門新總站 + 171R 戰場變陣
開啟左側

海洋公園正門新總站 + 171R 戰場變陣

AP149 發表於 2010-10-8 00:55 | 顯示全部樓層

原帖由 82M 於 2010-10-8 00:43 發表
行南風道,深水灣道,黃泥涌峽道,司徒拔道,堅拿道西,紅隧,康莊道,衛理道,豉油街,洗衣街(總站)
我3/10號去,夜晚坐紅Van,00:31開車,記得大約00:50到旺角,其實同巴士相差幾耐呢? ...

過去幾年搭171R二個字多少少未夠三個字已經係奶路臣街落左車,不過次次都係搭城記
低級趣味扮高級:369
 樓主| da54 發表於 2010-10-8 01:10 | 顯示全部樓層
原帖由 82M 於 2010-10-8 00:43 發表
行南風道,深水灣道,黃泥涌峽道,司徒拔道,堅拿道西,紅隧,康莊道,衛理道,豉油街,洗衣街(總站)
我3/10號去,夜晚坐紅Van,00:31開車,記得大約00:50到旺角,其實同巴士相差幾耐呢? ...

小弟 2/10 當晚都有搭,等車約 10 分鐘,期間獲贈一支水,
上車時係 00:50,跟住係入南風道時衝左支紅燈 (唔係岩岩轉果隻衝喎),
落到新伊館係 01:00,紅隧收費廣場 01:05,係麥花臣落車就係 01:08,
總共係 18 分鐘。

之後我沿山東街行出去彌敦道,就見到一班 00:50 時仲係海洋公園上緊客的 171R
係對面落緊客。

其實分別就唔係好大,不過 171R 明顯係安全 d,小巴標榜「特快」亦係無稽。
不過小巴勝在一定有位坐,171R 多人起上黎要頂閘....
至於你們信不信?反正我信了
nwfb23 發表於 2010-10-8 02:30 | 顯示全部樓層
最尾張相好似有個稽查同個"潮男"傾緊計
不過城仔0的稽查幾專業,你唔講呢,係後面睇都幾似一班警察睇住個埸
nwfb23
 樓主| da54 發表於 2010-10-8 02:37 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb23 於 2010-10-8 02:30 發表
最尾張相好似有個稽查同個"潮男"傾緊計
不過城仔0的稽查幾專業,你唔講呢,係後面睇都幾似一班警察睇住個埸

你講中間果個?著城巴反光背心架喎。

除左紅小人間中挑釁下外,基本上佢地真係無任何交流。

另外聽紅小班人的挑釁說話,似乎城巴曾經報過警,令警察需要長駐....
往年都唔覺有警察睇住。
至於你們信不信?反正我信了
nwfb23 發表於 2010-10-8 02:43 | 顯示全部樓層
你揾得年輕新一輩就預0左有口角
班稽查全部都做呢行做0左咁多年,日日見0的司機/站長
車長要發惡,實惡過班新一輩,稽查點會驚
nwfb23
89B 發表於 2010-10-8 03:50 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-10-8 01:10 發表

小弟 2/10 當晚都有搭,等車約 10 分鐘,期間獲贈一支水,
上車時係 00:50,跟住係入南風道時衝左支紅燈 (唔係岩岩轉果隻衝喎),
落到新伊館係 01:00,紅隧收費廣場 01:05,係麥花臣落車就係 01:08,
總共係 18 分鐘。

之後我沿山 ...

76尾班唔知有無咁飛山路
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
89B 發表於 2010-10-8 03:51 | 顯示全部樓層

短豪封車等退??
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
EvilKo 發表於 2010-10-8 06:30 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2010-10-8 03:51 發表
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 44&noupdate=yes

短豪封車等退??

據聞係因唔夠 Quota 而暫時停牌,擇日再戰
DW8306 發表於 2010-10-8 08:17 | 顯示全部樓層
唔知今年九巴時段又係咪俾紅小打到一仆一碌呢?
edwin118p 發表於 2010-10-8 09:22 | 顯示全部樓層

小巴都出動強勁音樂"鎮"住個場, 唔知城巴/警方有需要時會唔會用到貝多芬第九交響曲去"還撃"呢??? ...........XDDDDDDDDDDDDDD

雙方今年繼續用紙牌術搶客, 再睇下拉客果個夠唔夠大聲!! =.=