hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 九龍城寨問題
開啟左側

九龍城寨問題

bananasims 發表於 2010-10-8 21:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢個問題响我腦海到浮現咗好耐,不過一直搵唔到回答

1. 九龍城寨既邊界究竟係咩?
我搵到幾個答案係:
A. 賈炳達道 + 聯合道 + 東頭村道 + 東正道 + 樂善道(包括九龍城廣場,聯合道/賈炳達道幾棟唐樓,賈炳達道公園,九龍寨城公園,嘉諾撒聖家學校)
不過嗰幾棟唐樓照理會被"慚"建到三十幾層樓高而被拆,但係而家仲存在,所以我有所懷疑

B. 九龍城廣場 + 賈炳達道公園 + 九龍寨城公園

C. 賈炳達道公園 + 九龍寨城公園 + 嘉諾撒聖家學校

2. 九龍寨城同香港有無圍牆做邊界?
定係圍城既出面已經係嗰五條街既行人路?

多謝解答
~~~
STR 發表於 2010-10-8 21:27 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 8-10-2010 21:02 發表
呢個問題响我腦海到浮現咗好耐,不過一直搵唔到回答

1. 九龍城寨既邊界究竟係咩?
我搵到幾個答案係:
A. 賈炳達道 + 聯合道 + 東頭村道 + 東正道 + 樂善道(包括九龍城廣場,聯合道/賈炳達道幾棟唐樓,賈炳達道公園,九龍寨城公園 ...
其實慍一慍相已經可以睇到 :

南邊應該係而家單車公園既位置,
側邊既美東樓隊到出城寨既邊緣
即係話賈炳達道公園同聖家學校並唔係城寨範圍內
當然九龍城廣場都唔係啦
我估計 中原地圖框住寨城公園果個就係當年城寨所在位置
Gary_B 發表於 2010-10-8 22:03 | 顯示全部樓層
現時既寨城公園 = 當日既九龍城寨位置

無多無少
nwfb1601 發表於 2010-10-8 22:21 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2010-10-8 21:02 發表

2. 九龍寨城同香港有無圍牆做邊界?
定係圍城既出面已經係嗰五條街既行人路?

有,部份圍牆更保留到而家,變成寨城公園0既一部份。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
SSBT 發表於 2010-10-9 15:39 | 顯示全部樓層
其實當時英國係冇權管城寨定係唔去管?
咁之後佢又有咩權力去拆城寨?
=0=
Wright---AVW16 發表於 2010-10-9 16:51 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

英國係無權管。至於清拆,據聞係傾聯合聲明既時候,中國同英國順道去討論呢個問題,最後雙方達成拆既共識

之前睇過一本《City of Darkness》既書,有張係東頭村道影既相,完全想像唔到而家空曠既一段當年竟然係比樓包圍住,而且熱鬧非常
bustop 發表於 2010-10-9 17:33 | 顯示全部樓層

睇返上面兩張相,
真係覺得九龍城寨幾恐怖.
好多幢樓上半部份同下半部份可以完全唔一樣(僭建嚴重).
而且幾百幢樓迫到密不透風,
互相靠攏互相支撐,
幾十年來都唔冧呢下先好野.

大約20年前我有唯一一次機會入過城寨.
某個星期六我有一位朋友帶左我入城寨搵佢的另一位朋友.
裡面唔單止黑,
仲好似迷宮一樣.
最古怪就係,
明明身在某一幢樓,
但行行下後樓梯轉個彎,
已經去左另一幢樓的上一層或下一層.
甚至係「半層」.
上到天台,
幾幢互相緊貼而高度相近的大廈幾乎係共用天台.
只係樓與棲之間有些狹窄縫隙.
真係講唔出咁怪.

其實九龍城寨迫成咁,
當年大約住左幾多人?
kei_hk 發表於 2010-10-9 18:43 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2010-10-9 05:33 PM 發表

睇返上面兩張相,
真係覺得九龍城寨幾恐怖.
好多幢樓上半部份同下半部份可以完全唔一樣(僭建嚴重).
而且幾百幢樓迫到密不透風,
互相靠攏互相支撐,
幾十年來都唔冧呢下先好野.

大約20年前我有唯一一次機會入過城寨.
某個星期六我有一位朋友帶左我入城寨搵佢的另一位朋友.
裡面唔單止黑,
仲好似迷宮一樣.
最古怪就係,
明明身在某一幢樓,
但行行下後樓梯轉個彎,
已經去左另一幢樓的上一層或下一層.
甚至係「半層」.
上到天台,
幾幢互相緊貼而高度相近的大廈幾乎係共用天台.
只係樓與棲之間有些狹窄縫隙.
真係講唔出咁怪.

其實九龍城寨迫成咁,
當年大約住左幾多人?

細個的時候﹐都間中有入去探親戚﹐入面真係迷官一樣﹐真係要入面住的人帶路。

不用想像﹐有片你看 : http://www.youtube.com/watch?v=v5hk5oxj5uM

據說九龍城寨在拆毀之前有五萬多名居民;以城寨面積0.026平方公里推算,城寨人口密度為每平方公里一百九十萬人,是全世界人口最密集的地方。

ref: http://tv.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi?id=64416ec94ccd4c62

樓主| bananasims 發表於 2010-10-9 18:54 | 顯示全部樓層
http://www.klnwcity.org/intro/intro_klnwcity_history.html
响度搵到張相

係咪東頭村道?
因為好難搵到一張 street level 影既相
~~~
kei_hk 發表於 2010-10-9 19:05 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2010-10-9 06:54 PM 發表
http://www.klnwcity.org/intro/intro_klnwcity_history.html
响度搵到張相

係咪東頭村道?
因為好難搵到一張 street level 影既相 ...

正是東頭村道