hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 塞燈
開啟左側

塞燈

nwfb1601 發表於 2010-10-23 17:23 | 顯示全部樓層

堅城山市街去到加多近街0個段卑路乍街堆燈陣又係衰。

雖然呢五組燈都0係順燈,不過加多近街0個盞燈成日都去唔切
車,跟住聯字樓個巴士站上落客咁頻繁。結果一到中午,一定
塞到阿媽都唔認得,有時條隊仲可以沿住城西道排返出石塘咀
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
DIH 發表於 2010-10-23 21:42 | 顯示全部樓層
我搭開巴士,父母都有「紅燈車」之說,即係某車由總站開出係紅燈,就好大機會沿途都紅燈,
市區燈位多,一條本來唔係太密車的路線都拖卡,就係由此而成(前車沿途紅,後車沿途綠)。

個人認為,樓主提到情況,並非塞燈,而係遇上盞盞紅。
我見解的塞燈,係明明沒有突發事故,但就因為一盞燈而搞到幾百米都唔郁得。
komodo 發表於 2010-10-24 13:00 | 顯示全部樓層
輕鐵專區紅綠燈之阻更甚,特別係車輛並非與輕鐵平行而行。

另一個觀察,80年代落成的新市鎮,如將軍澳北及沙田,比較多行人隧道,人車分隔,不用堆在同一個平面互相等。新發展區如將南、西九、天水圍......就主要靠交通燈管制路口。唔知係唔係政府的道路設計規劃指引改變了
傘外的世界有一片蔚藍
brown_ming 發表於 2010-10-24 16:08 | 顯示全部樓層

原帖由 hkth 於 2010-10-22 20:54 發表

閣下又知不知道為什麼很多原來的班馬綫都改成交通燈呢? 這就是因為班馬綫並不能清楚介定過路權啊.

班馬綫話就話係行人過先,但係實際上係要你自己擺明要過要過佢地先會讓俾你...例如望住架車,身就搭出路面少少,等佢停俾你先過
samky20192 發表於 2010-10-25 02:11 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2010-10-22 20:54 發表

閣下又知不知道為什麼很多原來的班馬綫都改成交通燈呢? 這就是因為班馬綫並不能清楚介定過路權啊.

車輛進入之字線前行人已踏出馬路第一步,行人已取得路權,車輛必須停車讓路;相反地,
車輛已進入之字線,未開始過路行人必須讓車輛先通過;路權十分清楚,但交通意外時比較
難舉證,司機會好蝕,太多人過路時會好塞車,班馬綫都改成交通燈有時係區議員/官員表現
自己有做野嘅方式,睇燈嘅人煩左,衝燈嘅人個人責任大左...

英國有一種班馬綫與交通燈混合使用的過路處,平時閃黃燈及綠公仔,按制後會轉燈,詳細
用法我唔清楚,香港應該要引入
238X 發表於 2010-10-25 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 samky20192 於 25/10/2010 02:11 發表

英國有一種班馬綫與交通燈混合使用的過路處,平時閃黃燈及綠公仔,
按制後會轉燈,詳細用法我唔清楚,香港應該要引入

但咁樣可能要改法例。
而家有 D 燈係行車線長綠,有人按掣才轉紅,
其實已經好夠。
就唔好郁下就將佢地好似英皇道近北角官小
同模範里果兩組燈咁,貌似係人按先綠,
實情卻係配合渣華道路口一組燈!
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
leochill 發表於 2010-10-27 10:52 | 顯示全部樓層

如果香港o既駕車者可以禮讓到好似日本/台灣咁, 右轉(即香港o既左轉) 會先讓行人先過馬路之後先轉彎, 咁樣每個十字路口o既交通燈都可以只有兩個階段, 而唔係香港普遍o既三至四個階段, 咁綠燈時間自然會長左, 等燈時間自己短左。
DIH 發表於 2010-10-27 14:59 | 顯示全部樓層
原帖由 leochill 於 2010-10-27 10:52 發表
如果香港o既駕車者可以禮讓到好似日本/台灣咁, 右轉(即香港o既左轉) 會先讓行人先過馬路之後先轉彎, 咁樣每個十字路口o既交通燈都可以只有兩個階段, 而唔係香港普遍o既三至四個階段, 咁綠燈時間自然會長左, 等燈時間 ...

Oh no,中國人社會是不適合用這種制度的,大陸同台灣都係用緊呢種方法,結果?
在大陸想過到都難,因為車輛都高速駛過路口;
在台灣想過到都難,因為很多車塞住路口。
當然只係個人經驗,難免偏頗。

香港出名重型車多,大貨車係睇唔到泵把前有冇人的,咪搞。反之我見到大陸部分繁忙路口係分返方向停燈。
有很多交通意外都是因為權限不清導致,我既是行人亦係新牌仔,慶幸香港用了英制。

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
smal + 2 agree~!

查看全部評分

leochill 發表於 2010-10-27 16:28 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

所以嘛, 我覺得香港o既交通燈問題其實無乜好怨了,
雖然有d 郊區燈位的確少人用, 但多數市區燈位都係人多車亦多,
係需要有燈來維持秩序。
相比起深圳240秒一個循環, 我地最多只係140秒, 大多數都係100-120秒, 已經等少好多了
OTIS401 發表於 2010-10-27 21:09 | 顯示全部樓層

點可以唔講大涌橋路...下一個燈永遠都係送燈尾...
我日日搭巴士經過,本來4-5分鐘就到市中心
塞燈都塞左成十分鐘有多