hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 火鳳凰...VA57
開啟左側

[相機翻拍] 火鳳凰...VA57

kay 發表於 2010-10-31 12:31 | 顯示全部樓層

原帖由 EH9097 於 2010-10-31 12:25 發表

順便問埋城巴439(GM7352)係咪都已經退役??
呢部係之前響香港仔比鋼板整傷底盤果部..

呢架炒底盤...連中軸都"歪"埋
退多部放部e500好過啦
世界很簡單 人類很複雜
365。FS2231 發表於 2010-10-31 13:10 | 顯示全部樓層
就咁睇全車要重拉電線,重新整過下層

不過新記大把存貨,改裝人力車仲花算
hn8024 發表於 2010-10-31 13:34 | 顯示全部樓層
原帖由 365。FS2231 於 2010-10-31 13:10 發表
就咁睇全車要重拉電線,重新整過下層

不過新記大把存貨,改裝人力車仲花算

你錯了,新巴幾乎係乜貨都冇,真係整無可整,要貨先黎訂.
HE7921 發表於 2010-10-31 14:13 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-10-31 12:31 發表

呢架炒底盤...連中軸都"歪"埋
退多部放部e500好過啦

只要唔傷到條大陣既話都仲有得救
期待香港出現載161人的E500 MMC
1005 發表於 2010-10-31 14:36 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2010-10-31 11:04 發表

其實只要唔係大陣玩完
成個爛身拆晒 跟住套LA21(0岩0岩退 0岩晒!)成個身上去 有幾唔樂觀呢?

車身唔係跟底盤焊實咩?
點睇都無可能甩個車身再接返上去喎...

話時話當年5028係點整個底盤呢?
快樂有時,唯有Timely
VA54-HN8897 發表於 2010-10-31 14:58 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2010-10-31 14:36 發表

車身唔係跟底盤焊實咩?

5028?
呢部野有咩事?? n 年前中環衝上花槽o個單?

定係你講撞到底盤都彎o既5023?...

teddybus 發表於 2010-10-31 16:05 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 2010-10-31 14:58 發表
5028?
呢部野有咩事?? n 年前中環衝上花槽o個單?

印象中好似係...
個排都有討論過呢架會唔會整....
hn8024 發表於 2010-10-31 16:07 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2010-10-31 14:36 發表

車身唔係跟底盤焊實咩?

咁當年紅蕃頭,珍寶,以至九巴d假豪又係點得來呢?
近50幾年以來英製巴士車身同底盤接合處,一向都係靠陣碼加拉力螺絲同車身骨架接合.
除非係整體式結構,否則係唔會使用焊接方式接合車身同底盤.
尤其係鋁合金車身,同鋼鐵製底盤兩種金屬化學份子結構,熔點溫度完全唔相同,
用任何焊接方式都唔會熔接得埋.
ML29 發表於 2010-10-31 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 DD2113 於 2010-10-30 23:10 發表
就咁燒焦.... 中巴銀豪

回顧佢最原始模樣...  在柴廠裝嵌時, 及剛噴油後...

停泊柴廠3/F的VA57 雖然未油上編號, 但當時 VA51-55已投入服務, VA56 是最後一部白豪, VA58在2/F噴油中, VA59-64還在裝嵌中.... :t ...

很懷念中巴年代的VA57,這部是我當年第一部坐中的銀豪,當年登上這部車的一刻
真的很興奮,全車內外不少細節對我來說也是新事物……
今時今日坐中VA57,眼下只得隨時把你屁股滑走的紫色人造皮坐墊,再配一堆滿目
滄夷的Trend-Tex椅背,完全找不到昨日的感覺。

現在VA57燒了,老實說退了我不會覺得可惜,復出我不會覺得高興……

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
Yonie_Sung + 3 十分認同

查看全部評分

We're part of The Go-Ahead Group
dongfeng 發表於 2010-10-31 23:41 | 顯示全部樓層

當年中巴怎樣將二手AEC的車身,完整地拆出,裝在已改短的長龍底盤呢?
에이핑크 대박!