hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建集團向西瓜波公司購買卅八部兩擔E400 ...
開啟左側

[問題] 新創建集團向西瓜波公司購買卅八部兩擔E400

krausssammy 發表於 2010-11-3 22:53 | 顯示全部樓層

唔係同ADL  講好話, 事實係ADL 真係熟香港 Spec., 數據齊

我又唔會覺得 B9 真係出唔到牌的, 時間問題姐.
但呢一個時間, ADL 可能食晒o的兩軸單

樓上有人講話不如MAN, Scania. 但事實係, 呢個Spec 的巴士係踩線, 踩極限.
始終TD 作風, 唔得就係唔得. 好主觀. 不過, B9 呢單野, 一o的都唔好搞.
睇乎Volvo, Wright 的老外有長駐香港都得lor
VA54-HN8897 發表於 2010-11-4 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 krausssammy 於 2010-11-3 22:53 發表
唔係同ADL  講好話, 事實係ADL 真係熟香港 Spec., 數據齊

我又唔會覺得 B9 真係出唔到牌的, 時間問題姐.
但呢一個時間, ADL 可能食晒o的兩軸單

樓上有人講話不如MAN, Scania. 但事實係, 呢個Spec 的巴 ...
如果市場大,B9 都仲有機會搶返個勢o既....
好似當時B10TL 同 Trident o既情況,雖則B10TL 出遲好多,但12米需求大都仲有位立足
不過兩軸暫時睇黎本地市場仲未發展,有幾大未知,不過肯定唔會好似12米咁大,
部B9 同 Scania 越拖的話,我諗城記應該繼續局揀E400....睇城記揀情況唔係好敢未試就買...
FD5410 發表於 2010-11-4 18:00 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2010-11-4 00:00 發表
如果市場大,B9 都仲有機會搶返個勢o既....
好似當時B10TL 同 Trident o既情況,雖則B10TL 出遲好多,但12米需求大都仲有位立足
不過兩軸暫時睇黎本地市場仲未發展,有幾大未知,不過肯定唔會好似12米咁大,
部B9 同 Scania 越拖 ...

兩軸既市場可以話得返赤柱線
九巴黎講,要唔要都得,反正佢有大量 ADS/ASV/ATS,仲有堆單層
新巴仲有一大批 33XX...
係城巴急住換走批短蘭,短龍/豪都仲有得玩
所以我覺得短期內再買短 B9 既可能性唔高,或者要等多一兩年
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
FD5410 發表於 2010-11-4 18:05 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-11-3 19:00 發表

我覺得40部 e400赤柱咁多線應該夠分,
反而將部份短車quota轉為11.3m e500套落d原有用短車但->11.3m既會更理想。(派車靈活高d)

到時可以考慮部份用返單門tim... ...

短豪咪停牌黎比 81XX 出牌囉

有錯請指
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
Choi 發表於 2010-11-4 20:26 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2010-11-4 18:00 發表

兩軸既市場可以話得返赤柱線
九巴黎講,要唔要都得,反正佢有大量 ADS/ASV/ATS,仲有堆單層
新巴仲有一大批 33XX...
係城巴急住換走批短蘭,短龍/豪都仲有得玩
所以我覺得短期內再買短 B9 既可能性唔高,或者要等多一兩 ...

不如調3341-3360過CTB吧
新造的人、如鷹展翅上騰。
sunnykam 發表於 2010-11-5 00:04 | 顯示全部樓層
德國貨, lion city DD 雙軸版有成12m, 大廠要砌架板唔係好難, 睇下佢肯唔肯做...
其實仲有荷蘭VDL, 就算B9, 都唔止wright一隻車身, 如果volvo進取黎架optare車身補飛啦~
DK704_3N133 發表於 2010-11-5 09:02 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

有人話Wright 殼比Enviro 殼仲要輕wo....
係咪應該由底盤著手?
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
~誰@359~ 發表於 2010-11-5 12:35 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2010-11-5 09:02 發表
有人話Wright 殼比Enviro 殼仲要輕wo....
係咪應該由底盤著手?

唔係下話,Wright仲輕D?
UK版就唔出奇,港版Gemini鋼水足咁多好難輕得過Enviro車身
字大只顯得人自大
victor888 發表於 2010-11-5 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 sunnykam 於 2010-11-5 00:04 發表
德國貨, lion city DD 雙軸版有成12m, 大廠要砌架板唔係好難, 睇下佢肯唔肯做...
其實仲有荷蘭VDL, 就算B9, 都唔止wright一隻車身, 如果volvo進取黎架optare車身補飛啦~ ...

歐洲廠商好少可會有Contingency plan的出現,若果話要同 Optare 合作也好、East Lancs 去合作也好,人地Volvo係會俾晒成條底盤用受力的data,引擎的配搭,再由Volvo 及 Third-party 車身廠工程師開9萬幾次會去度一款車身出黎,以確保個質素。

而家成個短車故事的發展,似乎已經同 TRY 無關係,已經係同公司的買車習慣掛勾
個人真係幾想短B9 出到車,奈何應該仲有排搞,係部車本身有超重的問題影響下
現時新創建買番行緊的E400,似乎係唯一的出路,以紓緩車隊短車年老的問題
但將來新創建買車的策略,睇怕ADL仍然會佔主導
淨係望下新巴自己本身有幾多 Dennis 產品就知乜事
唯一有改變的希望,似乎會落係將來的Scania 身上,Volvo?我都好想城記會入長B9,但呢個願望應該比較難實理了
MAN...除非學冠忠咁環二到環五都有買,係維修上累積到豐富經驗,咁都仲OK o既,但專利個幾間公司就唔好諗了。
ASV97:你搵到新大陸未??
053h4 發表於 2010-11-5 23:26 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽