hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 九龍公司真係放左架單層 AVC 落 7 號路線? (附改班次表 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

九龍公司真係放左架單層 AVC 落 7 號路線? (附改班次表建議)

petcity 發表於 2010-11-7 17:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ASV50 發表於 2010-11-7 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2010-11-7 02:19 發表

九記唔行跳飛機/人車分開派

唔知你有冇聽過之前63X套276 AM中段行一轉
又有冇聽過258D會係中段套38蛇車行
又或者有冇聽過一堆大荔線會因為食飯而跳飛機,例如37M、48X。。

如果無就算啦
ASV50 發表於 2010-11-7 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2010-11-7 10:09 發表
um...九記 7 號現時&轉單層前都係沒有蛇車, 全部都係正字軌行全日??

對,全冷後正字軌共11架
1-11車,無蛇車
EH2674 發表於 2010-11-8 00:32 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV50 於 2010-11-5 18:23 發表

如果學之前63X中段套276 AM行一轉咁又得唔得呢?

即係個flow好似城記咁,中段606/671/690..咁樣套一架單層行一轉
如果係將軍澳,可以考慮296M上AVC,中段690/296M換車,不過會牽涉296M繁忙時間既載客問題..

#7提及既路 ...

首要條件係附近有用單層路線
其次係該單層路線拉疏左,都唔會影響好多客/回得切車(好似276既某一時段5-20分鐘一班車,無左班都應該維持度班次表既班V),最好就有替代品添(276vs276P)

但試問有幾多路線有...
 樓主| leolaw 發表於 2010-11-9 19:26 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2010-11-7 17:47 發表

盲目地認為巴迷諗法是王道不見得好

相信九巴同運輸處有提供數據去俾人,若果可以信服到人
唔覺得有問題,當然實務上之後有問題另議

或者公道一點講, 7號線轉一架單層唔係大問題, 只是當局/巴士公司冇執好個時間表, 容許8分鐘 / 食飯時間12分鐘之後來一架單層, 傍晚根本唔夠載, 點都係做得唔夠好. 至於要求區議員在技術細節上為市民把關 / 提出意見...又應該係我要求太高了...

但如果一班區議員只係做應聲蟲, 沒有了解一下7號線既實際客量就去開會, 咁樣就真係議政質素欠佳 la...
坦白講, 我未有時間為九巴7號線 check 番有關區議會 T&T 既會議記錄 / 議員既講話...

講到呢度, 我都覺得自己第一次出...批評區議員果篇文或者寫得有點武斷,
可能 "冤枉" 了有關區議會, 係有問題, 在此道個歉 & 恕我去加番一句 conditional statement.

當然, 我亦聽過有其他區議會, 以前試過對當局建議新界第72號路線轉用一架單層既提案作出異議...
所以有些區議員都仲有一點 common sense 為市民把關.

而由72號線轉單層既建議都夠膽在 T&T 提出,
亦可見近年運輸署 (及 / 或九巴) 有好些削減服務既提案, 我真係會用 "離譜" 去形容 lor,
完全沒有考慮實際運作情況就在大會提出 (當然可能有公司係為省錢矣已, 不理乘客死活)...

不過, 以我近排睇過一些其他區議會 T&T 有關巴士服務調整既會議記錄, 有些根本係沒有議員出聲,
做應聲蟲, 真係令乘客/選民失望, 甚至痛心.

樓主| leolaw 發表於 2010-11-9 19:57 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2010-11-7 17:47 發表

盲目地認為巴迷諗法是王道不見得好

相信九巴同運輸處有提供數據去俾人,若果可以信服到人
唔覺得有問題,當然實務上之後有問題另議

題外話, 筆者最活躍既年代, 有一些提案/諗法, 現在回想, 都有點霸道,
例如投訴有吉偈車用時速5公里以下爬山...
但果條線真係派吉偈車就好容易脫班 / 過鐘, 遲左返總站要私牌, 係有需要全線康偈...
就算只係司機要 "即捕即戒", 少左落地休息時間都慘啦...

唔知到今日, 果條線有冇一d...一般情況下只准派三鋒 or 某些比較好力既車型,
一般運作係禁止派超豪之類既禁令呢...?

就算有, 都係因為果條線既服務質素真係 sensitive to 車型,
派d唔夠力既車, 打爆左真係會令車程 delay 5 至 10 分鐘,
導致脫班情況.

如果 "巴迷既王道" 係指呢一類, 我只能說, 這真實地係路線運作有需要,
確保路線既班次穩定, 又或者係保障司機休息時間不會被剝削既措施 lor...

當然, 有時都覺得自己立論時會去到盡, 很易令人感到透不過氣 or 受壓...

唉...講到尾, 好多問題/唔舒服, 可能都係因為 limited resource, 唔夠分所引致...