hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 原來做巴士迷會畀人笑
開啟左側

原來做巴士迷會畀人笑

基仔 發表於 2010-11-26 20:23 | 顯示全部樓層

其實跟本唔洗太care
有人影景 有人影動物 我地係影車的
各有各鍾意 佢地抵毀你 證明佢地唔識尊重
又唔會見人地影景會有人話你on_仔云云
為ed事嬲跟本無意思
佢阻住妳 佢整爛你部機重好玩 齊齊行差館坐
佢地實玩唔起的 你有你影 佢有佢玩就得
SSBT 發表於 2010-11-26 20:25 | 顯示全部樓層
老老實實,
以前影巴士相真係無咁大問題
無辦法啦,而家敗類、小朋友太多
=0=
ryanlee09 發表於 2010-11-26 20:26 | 顯示全部樓層
我自己都有類似經驗

有一次係香港仔巴總影相,撞正某校食飯時間,
有幾位學生走泥「圍威喂」我,又撞又拍(拍我身體)
佢地就大大聲聲話全港D巴迷智商都有問題先迷巴士
跟住有位叔叔行過泥,問咩事;佢地驚得濟先肯走
我想多謝位阿叔,不過佢已經走咗

返到屋企發現有張相影中佢地,即刻send幅相去佢地學校
38 逸東循環線 Yat Tung Circular
回憶的呼喚 發表於 2010-11-26 20:56 | 顯示全部樓層

影巴士只係興趣 同集郵,整模型一樣
又唔見人地話佢地百痴,on x ?
樓上唔少版友都講過 樓主你係可以影低佢地話影響校譽
整爛你部機ge可以即打999 佢地一定玩唔起

唔好因為少少事而放棄 拎機影巴士有咩問題?
又唔係巴膠 又冇企馬路 又冇危險動作
粗d果句: 我影巴士關你Q事咩?!
§MeMoRY′ 911@A73
EU9513 發表於 2010-11-26 21:02 | 顯示全部樓層
如果班友有個project係要影巴士既話,唔知佢地會唔會影呢?
DIH 發表於 2010-11-26 21:37 | 顯示全部樓層
怪只怪有部分人又真係好膠,當中一部分係巴膠,就咁影衰晒巴士迷形象。
城巴大大部「香港巴士迷會20周年」紀念巴通街走,唔通城巴接呢單生意都係智商有問題?
鄭裕彤、雷氏家族,係咪好on_?又唔見班人有佢地咁多錢?

樓主唔需要太在意既,行得正企得正,對得住天地良心,人地口臭咪由佢臭死,
如果鏡頭前唔係一部巴士,係一個「龍女」,你估班人又會講乜呢下?
GU9338 發表於 2010-11-26 21:44 | 顯示全部樓層

原帖由 skh30 於 2010-11-26 19:33 發表
樓主如果少少事都忍受唔到,點做巴迷呀?
我雖然未遇過你既情況,但係如果下次遇到我覺得你去第2位影仲好啦~
而且其實你唔需要答佢地你係度做乜呀,你唔睬佢好快佢就無引就走...

做巴迷其實無錯,今次對你來講係一個經驗 ...

最大問題係可能佢地會以挑釁
請用文明來說服我。
nwfb1601 發表於 2010-11-26 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 JX6690 於 2010-11-26 19:03 發表

有幾怪異?有d人行出鍾意影相唔通都係怪異?其實影巴士真係無問題ga wo

如果係街邊影相就係怪異0既話,我諗我公司
樓下,一D 係街邊舉機亂影0既遊客,佢地都
可能係五樓所講0既怪人。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
nwfb1601 發表於 2010-11-26 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2010-11-26 21:44 發表

最大問題係可能佢地會以挑釁

呢個世界仲有一樣0野叫做「999」。

我唔信你一拎部手機襟呢三個數字報警,0個班
友都唔醒水淆底,繼續0係你身邊「尋釁滋事」
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
GNZ9068 發表於 2010-11-26 22:05 | 顯示全部樓層

呢個情況其實好普遍~

我個人應為, 做巴士迷真係要惡丁, 我指個樣
如果你個樣惡神惡相, 好似打人咁款, 我諗人地都唔會咁夠膽接近你(哈哈我就係咁)
另外, 真係唔好做丁傻野(就算你唔係巴士迷, 呢一點都要注意)

我建議下次如果遇到有人似係玩你咁樣問你, 可以ignore佢(地), 或者同佢地講「關你...(停頓一秒)...事」
當然佢(地)禮貌咁問你, 就唔同啦(y)

p.s.不過我發覺o左一樣野, 用單反o既師兄多數唔會被人挑釁. 相反, 用睇落冇咁pro o既機o既師兄就幾容易被人挑釁/取笑/側目.. sosad.. (完全無意批評用單反或用細機o既各位師兄~!)