hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 原來做巴士迷會畀人笑
開啟左側

原來做巴士迷會畀人笑

an_hr_son 發表於 2010-11-27 12:48 | 顯示全部樓層

FD1146xGA5145 發表於 2010-11-27 13:37 | 顯示全部樓層
我就唔識講 d 咩大道理 , 不過我就咁睇啦
睇番樓主篇文 , 當時樓主應該係自己一個影相 ?
咁就真係難攪 ...

而家 d 後生仔鍾意聯群結隊一齊
行街要一齊 , 買野要一齊 , 食飯要一齊 ( 呢樣我都贊成 ) , 做功課要一齊 , 溫書要一齊 , 補習要一齊 , 番學放學又要一齊 , 連去廁所都要一齊
除咗同後生仔重視朋輩關係外 , 都唔知係咪同教育界 ( 甚至係成個社會 ) 都鼓勵人要重視 " 團隊合作 " 同 " 分享 " 有關 ...
而家 d 人係好無聊架 , 見你係獨行俠 , 個樣又好洽 , 就會埋黎架喇
以前我仲係 F1 仔果時 , 我自己去 7 仔買野食 , 都可以無啦啦俾一班其他學校嘅中學生撩 , 但我都係扮聽唔到 , 望都冇望過佢哋

今次呢件事 , 如果樓主係拉大隊去影的話 , 我唸果班人都有戒心
或者掉番轉 , 如果人哋係獨行俠唔係人多 , 我唸佢都唔敢過黎你度

同埋仲有一樣野 ... 聽樓主咁講 , 樓主係放學時間先影 , 咁應該都預咗會有 d 麻煩友做路人甲乙丙丁架啦
好似今次件事咁 , 天時地利人和都唔係咁合適影巴士 , 其實樓主係咪非影不可 ?
如果樓主係覺得好難先再見到 FW 614 , 所以影 FW 614 係好重要 , 你可以選擇舉機影 , 畢竟影巴士係合情合理合法
不過你就要接受社會上的確係有呢班人存在 , 你係有俾人撩嘅風險 , 鬼叫你係獨行俠咩
所以如果要做獨行俠的話 , 真係要萬事小心為上 , 如非必要都係儘量唔好做 d 令人覺得 " 怪異 " 嘅事啦

最後 , 我唸樓主打呢篇文嘅目的唔係在於想搵人去治咗果班人掛 ... ?
人人嘅價值觀都唔同 , 所以呢個社會上先有咁多分歧
你唔可以走去洗人哋個腦 , 但你可以改變自己
希望樓主明白

wrightap 發表於 2010-11-27 16:16 | 顯示全部樓層
在英國,小弟把口都唔認自己係巴迷,但又拎住部相機對住D巴士影影影....
在香港,唔認自己係巴迷之餘又唔會拎住部相機對住D巴士影....

有D香港人D眼光太短視同埋帶歧視....
stagecoach。megabus。citylink
WM 發表於 2010-11-27 17:13 | 顯示全部樓層

就今次呢件事,我表態一下:
香港就係一個咁既地方
人地鍾意私家車同電單車既係人地心目中就係正常
鍾意巴士既就反而俾人視為傻仔/宅男
大家都係車,都係載人既工具,點解會差咁遠?

只可以講:香港巴士迷俾外人既印象一早已經衰哂
你話唔係個個巴士迷都係咁
但係可惜我地一邊意圖改善人地對巴士迷既印象
背後就有n咁多個敗類幫手拆招牌
遊河活動本來可以開開心心影相→搞分化,粗口滿天飛
影影下車俾人遮住→大聲爆粗趕人走
錯過左影車好時機→衝出馬路搵命博黎追車
想保留對某線/某車既回憶→偷膠牌/豬紙/水牌

呢類事件聽都聽到曉背,但係點解咁多巴迷都仲係唔識自律?
皆因巴迷呢個圈越黎越雜,即使年長既巴迷幾自律都好
有大量自我中心,目中無人既小朋友只係識自己諗自己
到頭黎呢d小朋友既兄弟/親戚朋友聽佢吹到做巴迷有幾威幾威
自然又會踏入巴迷圈,聯群結隊出街影車,俾外人見到,第一個印象就係「巴士迷=小朋友/傻仔」
再加上電視台阿K呢類巴敗極力醜化下,外人好難會load到「巴士迷=正常人」囉...

正如上次有行家影車俾人舉中指咁
呢類事件只會越黎越多,要避免呢類情況繼續落去
各位行家請自己執生
亦都唔好諗住改變大眾對巴士迷既睇法,因為呢個諗法係而家既香港根本就唔work
今時唔同往日...香港巴士迷變成點,大家有眼睇...

多言夾言重了 ...
JV7629 發表於 2010-11-27 17:18 | 顯示全部樓層
樓主身上發生既問題…我一次都冇試過只係行行下舉機影野,有 d 人都會望住咁,都慣晒
有時候有 d 人係揀人黎冾,正如樓上 d ching 所言,你一睇似毒男,人地就想玩你,只係咁簡單
有時呢 d 真係冇辦法,一係行開,一係就還擊,只係同果 d 人還擊值唔值得,就要睇你…
但俾著我,我應該個樣睇落惡得滯,所以冇人咁樣對我掛

好多人睇有一個興趣既人,大多數都會覺得佢毒
尤其係香港,向香港,興趣呢樣野,太毒會俾人笑
我唔係話我會做相同既事,但我身邊都發生好多呢 d 野
其實你怕人咁講,一,一係唔再玩
二,一係唔好理人點講
三,又怕人地講你但又想玩,冇計,你要改變你自己
我自己行出黎,如果人地唔係睇到我放向手機 / schedule 既相,都唔會知我巴士迷
我認自己係巴士迷又點,人地笑我巴膠,係朋友既咪笑返對方囉,但其他人見我正正常常,根本就唔敢向我面前話我巴膠,又或者話巴士迷點點點

好老實,人都係靠衣裝同行為去令人地有乜野感覺既者
我身邊既巴士迷,個個睇落完全唔毒,更有高級學歷既都係巴迷
人地一聽到,哇,巴士迷可以咁勁,人地咪收聲囉
正如樓上某幾位 ching 講,人地睇你…都係睇左你係點先,先再從你既行為去決定「玩唔玩你」
我唔係話樓主有做過 d 乜,只係,迷一樣野之時,有時都要諗下身邊既人,同埋自己到底係點…

唉,呢個世界就係咁麻煩架啦

評分

參與人數 2aPower +3 收起 理由
FA3436 + 1 agree
HM4053 + 2 認同見解

查看全部評分

HV9990 發表於 2010-11-27 17:30 | 顯示全部樓層
香港地咩人都有,我一枝公影車都試過d不快既經歷...
都係果句啦:「認真你就輸了!」

做好自己就得啦
KCRC . Keep Moving
育空河 發表於 2010-11-27 19:17 | 顯示全部樓層

FA3436, 十分同情你既處境, 希望你可以盡快走出陰影

我建議你日後遇上同類情況, 要保護自己先

盡快離開現場
EH9097 發表於 2010-11-28 16:21 | 顯示全部樓層
影巴士比人撩我就無試過..
不過比人啤住就試過..
2年前有一次響旺角HSBC果度影相,有條電單車友向我舉中指..
我見到既係呢D..
不過好彩而家我學校D同學同埋親戚都無話我有問題...
如果有人問我係咪鍾意巴士既,我都會認既..
ME32 發表於 2010-11-28 16:27 | 顯示全部樓層
怕俾人笑咪唔好玩囉~無人逼你嫁~
人地話你兩句宅男你就係嫁喇咩?
如果有人日日話你係垃圾,唔通你係住堆填區?
每個人價值觀都唔同,係佢眼中你係宅,係你眼中佢都可以好有問題
根本無咩野討論價值...有咩野好爭論?

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
DW8306 + 3 I can't agree with you more

查看全部評分

EH9097 發表於 2010-11-28 16:32 | 顯示全部樓層

原帖由 an_hr_son 於 2010-11-27 12:48 發表
以下呢番言論可能比各位師兄扣分 但係不得不說

其實唔好話係香港人響呢方面存在既價值觀有問題 好多人都係咁
仲記唔記得 823 菲律賓慘劇 ?
一個菲律賓人 對 我地唔好 甚至係成隊差人辦事不力
有香港人已經標籤化左 ...
跟住新聞報道見到既係 炒菲傭hkitalk.net& Z, O5 b: [$ X
先唔講係咪咁岩個菲傭真係做得唔好巴士,鐵路,生活4 Z, k$ W7 X1 ?# c' j8 K
但其實 呢樣野已經好無謂6 M: W: g& h! C: v

唔講香港人 講近期既亞運; ?( J- l( d8 q
唔記得好似邊個表演項目出現誤判
嘩 ... 台灣人燒南韓國旗 都未夠喉
近排南北韓開戰更加有人話北韓打得岩 ...
' F( W4 A: A) Z7 F# K5 J* {
有時事實係咁 人開始喜愛以偏概全
一樣野唔好 呢群野都唔好
E加上上面有提到上幾排有節目更加講及巴士迷
唔可以講係電視節目誤導觀眾對巴士迷既價值觀
但只可以講 佢加深左觀眾對巴士迷呢方面既誤解
有人話 巴士迷有三無 無潮 無安全 無女# O8 X- j( J" w0 B- X5 \
講真丫 究竟係咩一回事 我唔清楚巴士,鐵路,生活8 X7 W: g: B% |4 H) f. s+ J
小弟做左 4 年巴迷(計真正識野開始-.-), O7 B' z* N5 Q
我自問自己無頭一樣 (拿 我其實都係普普通通一個人-.-): K) ~2 F5 _: A: C

安全呢樣野巴士,鐵路,生活% @3 c1 q% W, u8 L+ N# y2 _
我想分享下前日一件事
某日小弟知道有一架好想影既車特見某條九碼線巴士,鐵路,生活0 S1 q( \1 A) l/ v$ M0 g
見自己得閒 搭車落九碼- S% }2 c5 V& h/ C% l9 O. j
岩岩落車架車走左巴士,鐵路,生活& ^8 I( g/ \$ j
呢個時候我諗過落唔落車跑去追佢巴士,鐵路,生活$ n) c8 Q4 C# }+ N8 C+ n
追就追到既 不過安全起見 無追到hkitalk.net5 t& ]) P; A1 j
你可能話 小弟自己跨大件事黎講 je
好認真咁講 呢幾年開始見到D巴迷出街捕車可以幾乎連條命都唔要
曾經聽朋友講過hkitalk.net2 e6 E  w9 z3 t0 s) o5 c, w
荃灣鐵路站附近可以捕到差唔多三個位影接近差唔多同一時間同一架車

唔通搭的士 ? 唔係 係跑過去+ C. U. f2 |( q" M' A
0 p4 x3 _! B! R3 ~2 F
最後我點 ? 既然出黎咪搭車遊車河返去: k4 m+ T9 e: c& z

樓主既情況我係覺得同情
巴士,鐵路,生活同時覺得呢班學生仔既做法好唔應該
但有時諗起 會唔會係我地呢群人有人唔檢點先搞到今時今日咁既地步呢 ?! B1 `0 d' m  }( M( h2 D- r
有D人係講極唔聽我行我素7 i: I' h- L' o" L5 q
大佬 我無所謂呀 車死個人少個人爭氧氣
但問題累到既係司機 你條命我自私少少講句 對我唔緊要呀
而家唔係我死 但係出街影相都諗下人地先
乜都係我我我行頭 劉醒都有教鄭生有時要諗下人啦
路,生活! R( R& Q- X( m, Q$ X9 q
現今科技咁發達 好認真咁講/ S4 G1 A& b: a
你問下版友大約幾點見到架車
好多版友都樂意答到你; n4 x: g/ d5 q% O4 Q
自己肯花下心機大約計下幾耐時間
早少少到達現場影www.hkitalk.net& H; L( ?- ~5 W4 @; D0 Q
影巴士相唔係炫耀 對我自己黎講我覺得係留比自己欣賞
post 出黎係與版友一齊分享下巴士,鐵路,生活4 w. i* k; y3 O/ S0 x% `: s+ _
但我唔明而家影巴士相係咪一次跑幾個位
咁先叫威 ? 叫過癮 ?www.hkitalk.net) d. v9 F/ I8 x1 n
係既話 麻煩你同我講 等我改變下自己對呢方面既想法
www.hkitalk.net+ _: C4 k" R' N7 ]( p
我心知上面言論會激起好多人( `, j* x2 i1 I/ s* P9 o, r
但係 我希望有d我行我素既巴迷諗諗hkitalk.net, Y0 G4 B# O" ]8 Q' Q/ Z- T
其實自己有無做錯到巴士,鐵路,生活, F: x* ~& n- o
當然每個人都唔係完美hkitalk.net, ]! ?& N) d) W+ z
但最少做個奉公守法既人hkitalk.net- Z7 x/ J5 S1 u  S- A' w
雖然 我自問我仲未做到完美 ...

由823 菲律賓慘劇呢D事嚟睇,已經證明香港人既性格係咁,唔關事既菲傭hkitalk.net& Z, O5 b: [$ X
都無啦啦同呢件事拉上關係
其實而家有部分巴士迷都結到婚,呢一樣證明唔係全部人都認為鍾意巴士既人係有問題..
如果係有問題既都唔會結到婚..