hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 關於italk的管理問題
開啟左側

關於italk的管理問題

edhong 發表於 2010-11-28 18:22 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
edhong 發表於 2010-11-28 18:30 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2010-11-28 18:53 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-11-28 18:15 發表 , E. [4 f- N# j. w* t9 }
& u' T& l; G. @, `9 H$ h
想問你有冇真真正正用Discuz!?
6 N& @, T3 w0 \! X( q其實根本有唔少功能italk都冇用到
7 x$ g- z8 t2 j. @/ d例如冇投票功能、冇得set有圖片既簽名檔、冇文章推薦、以及得好少表情符號選擇等等
; u7 @! I- n. i) m' A; i) b$ Q
3 h9 @2 v0 h9 M, B4 P
+ i; C' H' o1 @
$ u& r' J8 U4 O3 v, N5 CA區大部份版而家就係咁lo....
& ~* ?* Z9 t* N! b- R而家情況係冇野想分享->無左人 ...

/ {& `( i7 o0 U- K你所講既野,有幾必需性同必要性?) D4 _5 M% i% w! q9 a2 ?

2 b5 I/ o, D8 O8 i( T, \1 Z必需性:
  F: o8 m2 F# o4 ~7 y( ~) a. H論壇基本功能就係出文同回文!# ]- U0 A$ ]" \7 S4 Z( F
我自己都係由2.0玩到依家,& a& d2 m2 r" g1 j1 G
2.0都無依家咁多野。# [' \( j/ ^8 K. T8 i1 i+ g+ E
就算有部份都係要靠插件1 `# m  c* C* B% ]+ f$ D$ p0 l4 c
+ q) X6 y7 t6 T# o2 A9 ]/ q/ s
你又覺得係簽名檔加個圖像,會增加知名度?& `9 {- F4 R- [+ n6 Q4 s1 y

# O7 s* }" Z( j( w第2,必要性: ~$ _# }. I8 H- V4 E1 j
我有必要行商場?一個商場開足幾年都無去過,so what有乜大問題!?; }6 @8 e7 j) d2 {2 k
人有唔同喜好,鐘意單一少少有咩問題?
6 m! l: u  X  P% T2 D( z* [1 H9 U- s6 x0 W0 F/ V( v0 Y) w
假設我係唔鐘意行商場,咁又有咩問題?; Z6 r0 r7 Y1 k
假設我係唔鐘意讀書,又會唔會有人話無問題?( B) U& Q0 e8 H0 a3 ^

7 }; N% L7 G. h$ W6 U7 p/ O直言,我身邊好多人都鐘意輕小說動畫,! R" l( a/ J7 B
但我同佢地講我無追,so what?朋友要靠呢d野?係,但係咪唯一依靠?
; [; H! _' i' @$ F# C/ z
# c9 Q: r9 X0 K你個點井底之蛙一早比人駁左,你又搵返出黎講,% J# d) \# p, u4 [* P4 W& Z6 \! Q
我上italk睇交通,HKEXC睇電腦資訊,微腦去uxpcfever,android睇某網上雜誌....italk有需要去做埋其他market已經exist既野?
1 w0 E0 A- R, N6 D2 Z, i( _6 N7 j  q1 C# F! Q9 k. N2 Z: w
定還是你開文目的只是loop文,無心解決問題?
4 _5 t; Z$ \* x: c! r係我回呢篇文個陣,見你改左標題,目的係乜?唔想比人有位入話離題?) @5 {  i0 N' M( N

- |. k% f9 W# J, P; t7 G( F- y0 \只有空談/空泛,實際上無乜建樹既言論,要講幾多次先夠?
世界很簡單 人類很複雜
OTIS401 發表於 2010-11-28 20:09 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2010-11-28 18:15 發表 , J! G" K. j9 @% {

. b1 i" C- d. l% K講潮流、中高檔美食、旅行既野無人回.....我當然可悲
9 J; p9 R, V# i! B+ F但更可悲的是...他們只限於交通....超市,便利店....快餐店的生活/討論....: m0 u9 j1 t4 a% k' Z/ k9 V' \
% u$ n+ Z- J3 z9 }2 m0 `甚至提及某大型商場開左3年都未去過.../ o  b7 U3 S3 f& Y2 b5 b4 q/ |+ B2 g( Z) W5 @
似乎係井底之蛙吧!" `' B, S* ], U; `5 Z5 Y7 o. Z1 B
* r) y) r4 w7 \# c" e/ Y
: h/ x  o; G- l6 L
我反而想知,唔去有咩問題?會死人嗎?
$ y+ V. a% Y; z; b( E+ S, x: n6 f7 |# {: t
我自己的感覺係,別人唔上黎呢度講,並唔等於佢地冇做過,亦不代表生活乏味
9 U1 L. [8 y" x# `+ W; z, u! y而係我有冇必要係度講,甚至有冇必要同廣大民眾分享呢?
% B) v1 L1 A1 B- d% x講交通我會黎呢度
* `. L" G* p5 i. @但講電腦、動漫、生活態度、飲食,我多數會去其他地方
+ k3 y/ F+ @- L唔係italk冇地方俾我講,亦唔係italk的制度問題,係我根本唔想係italk度講
! n2 e4 i: k3 u& R
# O$ |# V* b2 ~6 M7 t+ b同Kay兄有一個同感就係6 c6 m1 q( F1 R( q* g% s! A7 w7 Y
我鐘意既野,並唔代表其他人都一定要同你一齊有同樣的喜好
1 [# o7 C9 Z6 A一來,我地呢度唔係個個人都好似你咁幸福
& c0 f0 Y7 M+ y  ?7 l" L  r呢度的話題就係來來去去都係平民化,不滿意的話請閣下自便及接受現實
4 S: w( n' v- {) s/ Y( P1 A. F* R二來,我地有自己的選擇權,有權選擇自己的喜好,有權選擇自己係italk定係其他forum出文
1 _6 q/ m1 G3 y唔通我自己鐘意睇動漫就要迫埋呢度的人一齊睇?Impossible!: Y3 }1 p. c9 A/ J' _
唔通你自己經常享受高檔生活就要別人同你有同樣的生活?Impossible!2 }6 d' d5 D1 C& k3 m6 o
* e& {; V: O9 m/ {8 D- i
同埋怨小弟直言
. u0 N* H+ F" N7 N) V閣下的言行舉止,似乎是想突出自己,認為自己經常去高檔消費好正常+ v7 v+ F- D( Z; h4 D, U
從而貶低這裡的板友們,未去過某些大型商場就係井底之蛙
  L0 O! }9 u; |2 \" M還有的是,不斷的loop文、不斷的空談,你不厭的嗎?
! \- E1 ~* ?+ W4 |) h5 ?7 O4 L0 |! L; D4 y: v
原帖由 AL_71 於 2010-11-28 18:15 發表 ' v2 |7 z5 S( ]) q2 J9 M
( N9 ^8 @1 R, z; T* b) c, B$ T
呢度既版友思維係點,我諗大家心裡有數...睇B3及R1版就最清楚

Z+ R3 q' }0 v2 \) \
1 |5 G* V% @! P! T( P3 s8 N" ^我覺得你直接講會比較好
1 u; t7 q) E: V. L, k' @. Q這裡沒有人會完美的明白閣下對板友們的感受是如何6 ~3 q4 b$ n" K3 }. c

+ G( o& d+ _, E; o: D
原帖由 AL_71 於 2010-11-28 18:15 發表 4 ]: z+ W5 n6 w9 P; I) v0 b8 ?# x
+ W5 |! V& ]$ W7 {. T& i
想問你有冇真真正正用Discuz!?! r6 ~3 H" L5 s. I8 G7 w& L3 W( ?0 ~" ]% I4 Y  c6 b7 i9 h
其實根本有唔少功能italk都冇用到4 y# s& u& L: K6 L
2 }) A2 y; z# k' J9 ^; |/ b例如冇投票功能、冇得set有圖片既簽名檔、冇文章推薦、以及得好少表情符號選擇等等hkitalk.net& s7 \0

) U; A, g7 z' L$ W. {2 k3 O+ ]# O- m
# r) Q" r: ]) t2 T咁我反問你,如果你有部iphone的話
) H# q" P! J' u9 o7 d6 C想問你有冇真真正正用iphone!?!
; T# @+ {) `* S其實根本有唔少功能iphone都冇用到+ `# O2 U9 C" o7 N$ S7 g3 L
例如冇FM收音機、冇得set桌面背景、冇flash行、以及得好少進階功能選擇等等
  n  P# Q7 i( {  G8 ^" F% h; h1 O
( D6 O  U$ V' u9 u即使如此,iphone係世界上咪又係好多人用8 O) |. p9 I& p: n; r7 i2 A; B
叫得做iphone,主要用途就當然係打電話4 s' X' x3 H  F7 M
同Discuz一樣,叫得做Discuz0 j/ n+ h0 s& j- x) t" J
主要用途就當然係Discus,即係討論4 @' u/ u/ I, J& S3 O3 t

. D$ M+ r/ r. {% c3 \7 u呢個世界上,唔係淨係個iphone一款手提電話. h. k6 ]+ @7 x2 J, ^$ ~
仲有Android、Symbian、RIM、Windows Mobile、山寨手機、黑白mon手機和大哥大等任君選擇
. `4 i) m! \" E  [+ e/ ^. w* A就同討論區一樣,有UwanXs,DiscuXs,HKGoldXn,HKEXC等任君選擇7 i3 \4 S  `' }% v6 x' ?) O1 W
同iphone有人鐘意有人唔鐘意的原理一樣
1 F# U9 n; ]" m0 n唔鐘意咪用其他lo,有合自己心意的為何不用呢?" F! l1 A% |  ]. m) ~; v

g  W5 B; ~7 H0 }% x8 W# j8 D$ m[ 本帖最後由 OTIS401 於 2010-11-28 20:29 編輯 ]
3ASV196 發表於 2010-11-28 20:15 | 顯示全部樓層
直言, 有意見可以講, 意見不合也無所謂, loop 我都預左,
6 J% X" M( p' B: P! a6 B$ n7 i# u5 v但我重點係覺得, 無謂要係度踩底其他人去抬高自己吧.....
, c% K' T! u5 ]5 ^& s' P(即使是否事實都好)
, N0 ?$ b: K9 l! T+ x+ ?: T
1 s! _" v: A( T4 q9 g  S將自己與"版友思維"作出簡單的二分法, 再諷刺他人"井底之蛙", ! x' Y% J) N- K& F
實在是令人反感吧.....這又是真正有心為hkitalk 發展嗎?6 ?; d9 ^, D: e! |, {
& S2 Y# P3 Z( F0 W: g3 Z9 q
好多野都講過, kay 站友及其他人都回左, 無乜再補充...
- w" F+ X, j, _6 F+ Z8 j- o8 \
# b+ ^6 y4 g4 Q1 ~* d( a! |0 |4 U直言, 講到"版友思維", 就已經唔係hkitalk 管理控制到, 亦
7 N" L1 s( T2 {% E. a& T/ g7 d唔係任何人控制到, 難聽d講, 連d 站友的思維都拎埋出黎
4 w4 f- p! g  n  l, K  P踩, 咁仲有咩好講....
  `0 Y  k' L) T/ Q3 E. y% ?* N
9 F: D6 |4 M) F  }$ w[ 本帖最後由 3ASV196 於 2010-11-28 20:24 編輯 ]
3ASV196.KE7270
KC3555 發表於 2010-11-28 23:02 | 顯示全部樓層
我覺得樓主將事情本末倒置左。& s* W5 B9 r) ]5 u: _
每個站友本身有自己Preference,鍾意講乜就講乜,7 d7 \# S) q4 C2 Z- t2 `% J
比如我自己本身係銀行界,物業界及社福界打滾左唔少日子,
/ \$ A1 N( D, h2 c0 P唔等於我會鍾意係度講關於呢方面嘅野,; h& Y8 q- R' }$ }
我亦唔鍾意睇呢類分板,
7 g& e+ B, S- |" s/ i5 }' R我自己有自己嘅選擇。  l5 M& B5 `( {) s, z2 r
我有專材唔等於我要係度用,原因就係咁簡單。6 ~* R: S7 u1 g* k" G

9 k' ~9 `/ `; |/ W咁同管理者有乜關係?& O- M2 B+ L! D
雖然唔排除有咁嘅可能性,
! L0 _6 S, j+ n) U" `) ^但係唔等於一切要百花齊放。
; y! h  ~) n8 \. q2 |; H就算係坊間咁多大大少少巴士討論區,4 O; P% M' s3 P: j7 G* ~
人流都未必一定有保證,3 x( d3 h% v2 P  h; i/ i9 X
都要視乎大家鍾唔鍾意係度聚腳,
% {# r' N$ W- T$ f2 L; E* g合則來,不合則去。
* ^9 ~8 U8 D0 v0 V比如你追個女仔,個女仔同你唔觸電,無理由話個女仔思維有問題掛?9 ]3 [$ o  p8 N
我地唔同意你嘅觀點,唔通我地全部人就係思維有問題?, k1 c; B+ g; }% Z0 ^1 t+ {

6 \/ x; }- O4 J: X8 L如果一個目的及宗旨係要建立一個巴士討論區,不過想大家實行其他事上都可以傾兩句,  O3 \) R. y6 G  \3 q
如果以呢個立場去做,呢個板係做到,唔係人人都會係你咁嘅宏願要做到板板盛放。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ryanlee09 發表於 2010-11-28 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2010-11-28 06:15 PM 發表 7 w9 m4 F" q6 s4 B2 W% d" B( h

- s1 y7 n6 V3 q0 ~5 n想問你有冇真真正正用Discuz!?
1 ~, E5 t+ z) c+ U% u其實根本有唔少功能italk都冇用到
' H2 T2 O$ q1 i$ I% m! |! v例如冇投票功能、冇得set有圖片既簽名檔、冇文章推薦、以及得好少表情符號選擇等等0 t9 H" i/ K) d% I

. b% n% b7 p$ B! E" s3 J
, P6 T: x* \- [+ q6 J% [# o: k$ x- O% [
A區大部份版而家就係咁lo....8 }" K  e6 x2 f* O" m5 _
而家情況係冇野想分享->無左人 ...

^5 {* }3 j: G! h- G6 `# W! k3 c
1 G: o% K( n  n( [A7 版最後一篇文係9月頭出…
38 逸東循環線 Yat Tung Circular
admin75 發表於 2010-11-29 20:02 | 顯示全部樓層
本人在此希望在此對R1的判決作出少量回應:' F3 H, M  p$ r! I6 c( b1 A7 `& P

7 G. J8 J" z. a: c本人在調查中從來沒有說過「____ the hell」是粗言穢語。這是因為本人收到投訴,表示懷疑有板友在回文中使用粗言穢語。為了有一個公平的調查,本人希望板友可解釋,如板友沒有使用粗言穢語,可以如實回答,本人定必公平處理。
' g% x) P2 ~& ~3 n
' J+ P! k* l, z6 O

* D3 K5 e. [9 s每個討論區也有不同執法的行動、板規等,然而其他討論區的板主的權責也有不同,也難以一概而論。但本人日後多加參考其他討論區的做法。
" ?! G) c5 O% [; L# @/ H( N1 |+ |6 T. g0 j
+ M9 K. `2 S* L+ m  n1 F
至於其他板主的做法,其實在每件違反事件也是不同情況的,也在不同分板的,其實也難以一概而論。而判刑是否過份嚴厲,本人認為各板主均會因應事情嚴重性而作出判決,。同時,為了加強阻恐嚇性,提醒其他板友切勿仿效,本人才才下決定,將有關板友停板。
9 T* s  E( i. H
% |: N' x4 t) i& q
$ ^$ W$ \. z6 d$ w
關於其他板主會把違規文章鎖上,此乃其他分板及板主的做法。但本人希望板友明白,這不是既定程序。由於文章中只出現了懷疑使用粗言穢語的問題,為使其他板友在調查中,仍可繼續討論文章主題,本人只要求有關板友解釋。如文章是發生罵戰、人工攻擊等問題,本人將考慮當時情況後,決定是否鎖文。同時本人亦有提醒其他板友,切勿對違規事件作出討論。但遺憾地,板友未有克制,本人亦不希望看見的。
! g& P+ U/ x" r7 |9 `9 c0 y ! H! }1 l: _! b6 ~/ h
最後,本人會檢討是次各安排及判決之成效。如有不足之處,本人將會加以改善,以免造成不便。
6 U. U. S6 _$ h' q/ C# P  k- s2 ]
5 V/ l9 k! Z2 d( s& |/ Badmin75(JA5674)
/ z3 Q; S5 B/ ?/ a- P0 F) k1 QR1板-板主
. ]7 w4 e- s" E6 Q, J& o% b
/ J* ?9 q" Z' L- R* m" W

/ a" Z) N9 D4 e& h# @(由於回文時出錯, 現已修改)
1 y9 Y6 {- A; g( s  M3 c3 D; G2 G5 t+ w/ u0 U9 [8 K+ Y
mmlcs36 發表於 2010-12-1 01:29 | 顯示全部樓層
admin75 發表於 2010-12-1 10:14 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

首先多謝您的回覆。
% K1 |0 j7 O9 R$ d" \/ M6 R) ]% d+ F" U; q* R1 k6 U
想再一次重申,我並沒有說過「__ the hell」是不是粗口,加上同一篇文內亦有另一篇違規文章。無論是否粗口,本人要求板友解釋,是希望得知板友為何使用此等字眼。再者本人收到投訴,亦應調查,得公平處理。若一開始由本人主觀地判定,只會得出一個不公平的處理。另外希望板友明白,要求板友解釋文章用意,並不是一定受處分,板友是在板主調查中充當協助調查的角色。
+ _5 v( r8 P$ F; J
. B- |7 ^' q8 I) c4 I3 Q本人再一次多謝您的回覆。然而本人會把閣下的意見記錄在案,作為日後改善之用途。1 T4 o# K% f  w
/ I- ~& X( {1 O
admin75 (JA5674)
& L6 v: e+ U) s5 f: y. X% _0 ZR1板-板主
# U$ R4 |+ s5 Y0 U7 [" s& ~8 h6 q# g6 s* F$ \% D& J* L; l1 w