hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798 進一步加強服務 (更正版)
開啟左側

[服務調整] 798 進一步加強服務 (更正版)

gn3509 發表於 2011-1-22 01:03 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2011-1-21 19:22 發表

咁98D客源邊度嚟?
連798,694主要客源都係由寶林/坑口提供
寶林/坑口冇客?開玩笑了吧...

98A/C之所以咁少山下人搭,係同定線有關
港鐵站並唔係最主要因素

都係嗰句,半個鐘先出到去觀塘
四十五分鐘至出到去旺角
價 ...
如果鐵路車站唔係主要因素,可唔可以解釋下點解將軍澳線通車後98A/C客量會少咁多?

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
FD5410 + 2 同意

查看全部評分

今期流行:690是原罪
3ASV174 發表於 2011-1-22 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2011-1-22 01:03 發表
如果鐵路車站唔係主要因素,可唔可以解釋下點解將軍澳線通車後98A/C客量會少咁多?

因為 JX9097 兄話 98A/98C 定線差,
所以開o左將軍澳線o的寶林坑口客就走晒,
即係話定線唔差,咁就唔會趕晒寶林坑口客。

不過我就覺得定線唔係主因,
至少綠小 102 就係好例子,102 定線唔會係差喇卦,但o的客都唔見左一大半有多。
根本寶林坑口港鐵站個位太靚,
有o左將軍澳線,好多客根本連車都唔駛轉,港鐵直到目的地,
所以駁腳車 98A o係寶林坑口係注定死既,就算 98A 停完坑口直上隧道都唔會有客,
根本就係無需求。

至於 98c,
你睇 98s 都係唔旺場,同正線 98c 比都係 98c 好客o的。
所以 98A/98C 定線係已經好好,唔係上o左山有翠林康盛寶達南邨撐住,執笠都有之。
GK9636 發表於 2011-1-22 01:15 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2011-1-21 11:08 發表

講俾你聽又唔信, 又要不停搵藉口黎幫新城開脫, 咁我講黎做乜? 根本講多都嘥氣
不如一句講哂, 新城做乜都係好既, 九巴做乜都係十惡不赫, 成間公司應該拎去堆填, 最啱聽 ...

超級巴士兄, 唔駛咁怒氣, 當你見到有人覺得城巴之前加唔到價有各式唔同理由鄧佢唔抵, 好似當左係股東的一部分, 而家天氣咁凍, 留番D氣來暖肚好D
GK9636@ATENVIRO
dippy 發表於 2011-1-22 01:20 | 顯示全部樓層

superbus 發表於 2011-1-22 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2011-1-22 01:15 發表

超級巴士兄, 唔駛咁怒氣, 當你見到有人覺得城巴之前加唔到價有各式唔同理由鄧佢唔抵, 好似當左係股東的一部分, 而家天氣咁凍, 留番D氣來暖肚好D ...
一於寫信叫九龍公司幫ACD各收兩部, 滿足吓呢度D人既心願
FD5410 發表於 2011-1-22 12:23 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-1-21 19:22 發表
咁98D客源邊度嚟?
連798,694主要客源都係由寶林/坑口提供
寶林/坑口冇客?開玩笑了吧...

98A/C之所以咁少山下人搭,係同定線有關
港鐵站並唔係最主要因素

都係嗰句,半個鐘先出到去觀塘
四十五分鐘至出到去旺角
價 ...

咁何解將軍澳線一通車,98A/C 客量會跌左咁多 ?
定線就一直以來都係咁,又唔見 02 年之前都要靠山上客搵食 ?
咁又點解 98A 隧道特車/98S唔會爆哂 ?
定線可能都係原因,但唔係主要囉

根本 98D,798,694 個 case 同 98A/C 就唔同
坐港鐵去沙田要轉十萬次車,根本 798 係獨市咁滯
鰂魚涌站個 design...坐 694 好正常啫,何況我唔太認同主要客源係寶林/坑口
98D 又係受惠於港鐵路線...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
~誰@359~ 發表於 2011-1-22 12:40 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2011-1-22 01:11 發表

因為 JX9097 兄話 98A/98C 定線差,
所以開o左將軍澳線o的寶林坑口客就走晒,
即係話定線唔差,咁就唔會趕晒寶林坑口客。

不過我就覺得定線唔係主因,
至少綠小 102 就係好例子,102 定線唔會係差喇卦,但o的客都唔見左一大半 ...
但係其實98D繁時班次都由最密2分鐘一班變成4分鐘一班,疏左成倍
字大只顯得人自大
LV27 發表於 2011-1-26 09:16 | 顯示全部樓層
原帖由 tridents 於 2011-1-21 13:16 發表

新城偷 Start 開車, 我遇過 n 次, 仲係寫明時間表路線, 最誇個次早 5 分上客上得 10 個然後開車, 咁你話偷幾多分, 之後同 TCU 投訴, 結果如何?  新創建回覆話班次正常沒有發現問題, 咁即係話我作野啦, 到怡家呢個司機繼續係度做服務態度仍然好差.  九記呢?  我吾知呀.

講起偷撻, 好多年前43X仲用緊DM, 有一日我早四分鐘去到金鐘總站, 點知架車已經走左,
我即刻走去後面既客戶服務中心, 同個服務員講架車原本幾分鐘後開, 你望下, 架車走左啦!
跟住個服務員話係wor係wor, 跟住同我落簿, 之後我都未試過43X偷撻la~
tridents 發表於 2011-1-26 12:47 | 顯示全部樓層
原帖由 LV27 於 2011-1-26 09:16 發表
講起偷撻, 好多年前43X仲用緊DM, 有一日我早四分鐘去到金鐘總站, 點知架車已經走左,
我即刻走去後面既客戶服務中心, 同個服務員講架車原本幾分鐘後開, 你望下, 架車走左啦!
跟住個服務員話係wor係wor, 跟住同我落 ...

你就好, 我吾係有心插水吾妥新創建, 上文講個司機早 5 分上客然後開車已經係幾年前既投訴, 仲要係同 TCU 投訴, 上星期係分站又係遇到佢, 但睇時間表同平時等開無理由咁早到分站, 咁即係又偷 Start 啦.

話有塞車影響開車時間?  當時夜晚 9 點幾喎, 仲吾係偷 Start.