hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 規劃年底清拆 尖沙咀巴士總站將成歷史
開啟左側

[問題] 規劃年底清拆 尖沙咀巴士總站將成歷史

NWFB2075 發表於 2010-12-14 16:19 | 顯示全部樓層

根本就係想賣地
kay 發表於 2010-12-14 16:23 | 顯示全部樓層
原帖由 NWFB2075 於 2010-12-14 16:19 發表
根本就係想賣地

如果係賣地,成件事旅遊事務處都應該唔駛點做野達至0反對掛
世界很簡單 人類很複雜
3ASV196 發表於 2010-12-14 16:45 | 顯示全部樓層
原帖由 NWFB2075 於 2010-12-14 16:19 發表
根本就係想賣地

我諗唔好將D無關係的事拉埋黎講吧..

賣左都起唔到D咩, 那個位置.

我想現在最大問題係, 話那羅馬式廣場, 根本見唔到好大作用,
而要移走本應更有用及更有價值的巴士總站吧...

3ASV196.KE7270
大傻哥 發表於 2010-12-14 17:30 | 顯示全部樓層

a_drew 發表於 2010-12-14 17:56 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-12-14 16:45 發表

我諗唔好將D無關係的事拉埋黎講吧..

賣左都起唔到D咩, 那個位置.

我想現在最大問題係, 話那羅馬式廣場, 根本見唔到好大作用,
而要移走本應更有用及更有價值的巴士總站吧... ...

已經冇講係起過 "羅馬式"廣場 好耐啦
之前show出黎d圖 都唔係羅馬式廣場
ATR83 發表於 2010-12-14 17:57 | 顯示全部樓層
本來一個好好的地方,尖碼巴總一搬,廣東道一帶交通會更加擠塞,間接殺死天星
市民會唔會行咁遠去麼地道搭巴士,起新露天廣場,咁隔離文化中心廣場要來做咩??
所謂民意,只是一套欺騙人的手段,企圖營造美好景像,政府,你唔好當我地三歲細路仔唔識野啦

拆左就返唔到轉頭,到時有咩問題....不敢想像
知足‧就能活得幸福
da54 發表於 2010-12-14 18:01 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR83 於 2010-12-14 17:57 發表
本來一個好好的地方,尖碼巴總一搬,廣東道一帶交通會更加擠塞,間接殺死天星
市民會唔會行咁遠去麼地道搭巴士,起新露天廣場,咁隔離文化中心廣場要來做咩??
所謂民意,只是一套欺騙人的手段,企圖營造美好景像,政府,你唔 ...

其實有無大量民意支持都成問題... 我諗好多人的意見都係無所謂/無意見/講左都無用,其他多數都係反對,
甚少聽見有一般小市民堅持要廣場。

反而廣場的「目標用家」--- 遊客們,好多都認為要總站好過要廣場。
至於你們信不信?反正我信了
hkaiw 發表於 2010-12-14 18:21 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-12-14 18:01 發表
其實有無大量民意支持都成問題... 我諗好多人的意見都係無所謂/無意見/講左都無用,其他多數都係反對,
甚少聽見有一般小市民堅持要廣場。

政府做事很多時都是一意孤行,由昨天的交通費支援計劃,到今天下午曾德成正式宣佈申辦亞運一樣,前者完全漠視家中會有超過一個人上班,但是薪金卻是於6500元或以下;後者則不用多說,不少媒體早前指出在申亞網站中很多市民提早反對,但政府竟說有一半市民支持...

至於尖沙咀碼頭總站的問題,天星小輪早前表明放棄營運兩條紅磡航線,假如連尖沙咀線也失守,天星小輪基本上可以收檔,從而九龍倉便正式撒出交通營運業務了
喵...
antonytam 發表於 2010-12-14 18:39 | 顯示全部樓層
我想遊客寧可要有歷史的天碼總站,也不要一個空虛的廣場
我也算是半個遊客...
yunghin2004 發表於 2010-12-14 19:04 | 顯示全部樓層

下面嘅嘢 , 可能上面都講過 :
老老實實 , 而家文化中心大大個廣場唔用 , 係要用尖碼總站嘅 ?
仲有 , 佢拆咗個碼頭 , 除咗影響到尖碼總站呢個集體回憶 ( 由 20 年代至而家 ) , 仲間接令到天星小輪小咗客
話晒都有一定客仔係船 <> 巴士
咁搞法 , 紅隧會塞上加塞 ( 較多人用地面 ) , 巴士會爆得更勁 , 荃灣綫會更加迫
咁究竟係好定壞處多呢 ?
而且之前聽過 " 守下留情 " , 呀 Lesile 兄都話過有遊客會特登去尖碼行一圈
總而言之 , 影響真係好大 .. 話之你個廣場係咩樣都好