hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) ‧九巴兩軸B9 面面觀‧(多相)
開啟左側

‧九巴兩軸B9 面面觀‧(多相)

3ASV467 發表於 2010-12-17 22:06 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE24 於 2010-12-17 21:59 發表

理論上係要用番 6x2 標準,因為副偈o既馬力同 6x2 無分別。
E500 430L 都係咁行,

如果單係個 100 - 150L 而要咁多地方既,
真係失敗…
yyy5138 發表於 2010-12-17 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2010-12-17 21:59 發表

理論上,由ATE1打後既直梯車係唔比出牌,應該入貨之前已經傾掂數,到埗之後再討價還價姐

唔比出牌...係指九巴唔會要?
ATE24 發表於 2010-12-17 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV467 於 2010-12-17 22:06 發表
E500 430L 都係咁行,

如果單係個 100 - 150L 而要咁多地方既,
真係失敗…
file:///T:/Users/ATE24/AppData/Local/Temp/moz-screenshot.png1L o既體積等於邊長 10cm o既正立方體一個,你慢慢估o下要多幾多地方先夠
公器公用 香港早要有品
S3N92 發表於 2010-12-17 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2010-12-17 21:33 發表

用例子同你講
一代AP底地台區夠細到媽媽是誰也曉不得
二三代AP底地台區咪又係夠哂大

不過,有條件相信,底地台區細左,應該係加大左油缸size
同時,E400咁大個底地台區這亦解釋到,九巴部ATSE1點解淨係行到606/賣血字 ...

會唔會同時要佔用兩邊的接近整個底地台區呀
你事後改文...相信你搵point搵得好辛苦啦
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
S3N92 發表於 2010-12-17 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 yyy5138 於 2010-12-17 21:53 發表

拆位減磅
據聞城巴7500拆左果5個位仍然過重...
但唔知點解運輸處仍然比佢出牌...

PS:有指兩軸B9有輕量版車身是否屬實?
用左GE話可以順利出牌同埋
部車可唔可以用曲梯呢?(呢條我睇應該係半曲泥...) ...

人地呢部都未出牌
個邊點黎呢d消息..我相信香港巴迷再神通極都唔會連人地廠方出咩車都知掛
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
nwfb1601 發表於 2010-12-17 22:28 | 顯示全部樓層
原帖由 edylau 於 2010-12-17 20:07 發表

可惜冇鎖波掣 , 咁有用ge設施, 大多新車都cut哂, 但唔知腳掣有冇kick-down功能呢?

不過如果部車0係用 ZF Ecolife 0既話,其實要唔要波
掣都無乜問題(因為 Ecolife 呢個波箱0既反應實在太
快,無論放係 E400 定係歐五B9都好,表現一樣咁掂
)。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
GR6291 發表於 2010-12-17 22:39 | 顯示全部樓層

呢度係咩廠?
London.General 發表於 2010-12-17 22:46 | 顯示全部樓層
有無人覺得呢款V椅頭枕好奇怪, 個頭被迫向下咁
cooper 發表於 2010-12-17 22:46 | 顯示全部樓層
咁樣不如用番直梯換番最後個排位仲好 ...
HE7921 發表於 2010-12-17 22:46 | 顯示全部樓層

原帖由 1005 於 2010-12-17 19:32 發表
今次呢部車對九巴黎講簡直係打爛齋缽
連續用左七年直梯
偏偏就係呢部車因空間問題打回原形
但樓上車尾就好有ME影子
最尾嗰行又係得兩個二人位… ...

呢部兩軸B9可能係九巴第一部闊度超過2500mm而非採用直梯既雙層巴士(城巴同新巴分別係8110同4001)
期待香港出現載161人的E500 MMC