hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) ‧九巴兩軸B9 面面觀‧(多相)
開啟左側

‧九巴兩軸B9 面面觀‧(多相)

GA6072 發表於 2010-12-18 13:06 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV467 於 2010-12-17 22:06 發表
E500 430L 都係咁行,

如果單係個 100 - 150L 而要咁多地方既,
真係失敗…

城記短蘭短豪短龍好似就係因為加大油箱至無中門
城巴所需既短車,幾乎注定一係空間失敗,一係營運失敗,二揀一

yyy5138 發表於 2010-12-18 13:16 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2010-12-18 13:02 發表

其實E400一缸油只係行得400km左右
400km/275L=1.45km/1L
用同樣耗油量估未加大油箱既B9
1.45km/1Lx325L=472km
大約6轉258D
以九巴既營運方式,E400行得400km都已經夠做
以城巴既營運方式,B9既325L都未必夠可靠比城 ...

而家城巴B9有幾多L?
因為E400未必配合到城巴運作
所以咁想出部B9試吓?
ATE24 發表於 2010-12-18 13:31 | 顯示全部樓層
原帖由 yyy5138 於 2010-12-18 13:16 發表

而家城巴B9有幾多L?
因為E400未必配合到城巴運作
所以咁想出部B9試吓?

下話……配合唔倒都買 7002-7039?捉蟲咩家陣……

公器公用 香港早要有品
FD5410 發表於 2010-12-18 13:37 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2010-12-18 13:06 發表

城記短蘭短豪短龍好似就係因為加大油箱至無中門
城巴所需既短車,幾乎注定一係空間失敗,一係營運失敗,二揀一

就而家黎講,
批短龍蘭豪就係因無中門先容易玩到八仔雙向喎

如果唔係怕超重,真係封左 E400/B9 個中門佢好過...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
jh6164 發表於 2010-12-18 13:50 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2010-12-18 13:37 發表

就而家黎講,
批短龍蘭豪就係因無中門先容易玩到八仔雙向喎

如果唔係怕超重,真係封左 E400/B9 個中門佢好過...

但係個中門本身都有重量 wor...
封左個中門加番4個位既重量都可能分分鐘同加中門差唔多...
~誰@359~ 發表於 2010-12-18 13:52 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2010-12-18 13:02 發表

大約6轉258D
乜加多個輔助油缸對ADL而言真係咁困難咩…?
275L缸既車行一日690都只係岩岩好唔夠油,即係話加個細細地既Aux Tank已經可以解決問題…
想再屈機D既,好似N230UD個油缸形狀係同樓梯級配合既
家陣E400個缸係平行四邊形,即係其實仲有幾個梯級既三角柱體空間可以整大個油缸…雖然大到幾多我唔清楚

字大只顯得人自大
3ASV174 發表於 2010-12-18 13:52 | 顯示全部樓層

大約6轉258D

咁計其實已經唔夠油,
因為出廠同返廠都要用油。
以一般沙廠車為例(唔計四紅三黑長途線),一日大約就正正要燒 270L 油。
我無屯廠資料,但肯定屯廠係因為 AV 油缸唔夠大,
掛 58x 呢類線尾轉經常有車唔夠油而擺街,所以 58x、67x 先會換 ATE 行,
將 AV 改掛蛇車。
由此推算,E400 副油缸掛好多九巴線正字軌,都只係o岩o岩好,仲有唔夠油尾轉擺街o既風險。

雖然 E400 可以加多隻油缸,
但加多隻缸,就等於減少低地台空間,
咁相對於 B9 呢個優勢都係會消失咯。
~誰@359~ 發表於 2010-12-18 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2010-12-18 13:52 發表

咁計其實已經唔夠油,
因為出廠同返廠都要用油。
以一般沙廠車為例(唔計四紅三黑長途線),一日大約就正正要燒 270L 油。
我無屯廠資料,但肯定屯廠係因為 AV 油缸唔夠大,
掛 58x 呢類線尾轉經常有車唔夠油而擺街,所以 58x、67 ...
今次B9呢兩個低地台位已經係好似施捨出泥咁
講真,架B9用曲梯我諗都係因為要有低地台位既緣故
反而E400,就算你墊高其中一面,少左兩個SLF位都仲有六個…
字大只顯得人自大
小早川優 發表於 2010-12-18 14:04 | 顯示全部樓層
如果沿用禍根狗嘅設計(係歐四,應該都需要入雅寶),樓梯位同油缸位應該可以少好多。唔知有無版友可以post佢嘅內籠相對照下?
 樓主| LE9442~42A 發表於 2010-12-18 14:19 | 顯示全部樓層

原帖由 KR4210 於 2010-12-18 01:52 發表

會唔會係裝o左Ecolife
搭過Euro 5 B9TL肯踩都好爽的

架車係唔係用LED客燈?

係用LED客燈