hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 新手白痴問題數條
開啟左側

新手白痴問題數條

kei_hk 發表於 2010-12-22 15:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟有意換部單反機﹐好大機會是CANON D550﹐之前未有單反機。

**不過﹐起碼過農曆年才會買﹐因為無錢﹐等出雙糧及利是錢而家做定功課先。

D550 有2套KIT﹐一套是18-55mm﹐另一套是18-135mm﹐邊套較好較實用?

我主要都是影景的﹐無乜機會影人(因為無model)。

55mm 及 135mm 大約等如 dc 幾多倍 zoom ?

有無人知唔知部機裝上lens 之後﹐有幾大部同幾重?

坊間有沒有 dc 的 trade-in?  canon PowerShot SX20 IS 約值幾錢?
http://www.price.com.hk/product.php?p=113506

JX9097 發表於 2010-12-22 15:34 | 顯示全部樓層
個人會建議買18-135mm
因為以新手而言,可以暫時用嚟一鏡走天涯
(小弟當年買D80其中一個原因都係kit set送18-135mm鏡 )

zoom應該係咁?
(呢個唔肯定,請各高手指點指點)
18-55mm大約係3倍變焦
18-135mm大約有7.5倍變焦

坊間trade-in相機,旺角銅鑼灣街頭大把
不過預咗唔會放得到咩好價錢
若果唔等錢使,建議留喺身邊旁身
有咩都可以即時snapshot

bananasims 發表於 2010-12-22 15:48 | 顯示全部樓層
其實過咗農曆年,我睇 600D 都已經出了
Canon 低檔次機出機好快…

18-55 vs 18-135
影景的話,兩支都唔係好好
因為 18mm x 1.6 = 28.8 都唔算好 wide,影景我覺得闊先至夠正。
135 x 1.6 = 216 睇你係咪成日影遠野,不過講真遠又唔係話好遠…

我以前用 350D + 18-55 (w/out IS) + 55-250 IS,上個禮拜三轉會
就係因為覺得 18-55 呢支鏡既焦段影景唔夠,所以 就索性唔要標準段,
買咗 D7000 + Tokina 12-24 + Tamron 70-300,夠遠同夠 wide,有必要先再入定焦 35/2 50/1.8

550D 重量 530g + 18-135 455g = 985g,1kg 都無。

~~~
 樓主| kei_hk 發表於 2010-12-22 15:49 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2010-12-22 03:34 PM 發表
個人會建議買18-135mm
因為以新手而言,可以暫時用嚟一鏡走天涯
(小弟當年買D80其中一個原因都係kit set送18-135mm鏡 )

zoom應該係咁?
(呢個唔肯定,請各高手指點指點)
18-55mm大約係3倍變焦
18-135mm大約有7.5倍 ...

謝謝你快速的reply。

而家我用緊  PowerShot SX20 IS﹐你上網睇番﹐都唔細部的﹐同部單反有得比﹐但勝在有成20倍光學zoom。

如果135mm 都有成7.5倍﹐又ok的。3倍又好似真係唔多夠用。

至於用緊部dc﹐唔係太有需要留。其一是部機size大﹐其二我老豆有部 canon g11。
如果要貪細貪方便﹐用部g11。真係去影野﹐部 SX20IS 又同部單反差不多﹐倒不如用單反。

唯一考慮留下只有20倍的光學ZOOM﹐不過用到的機會唔會太多。如果可以賣出﹐幫補一下2套KIT 的差價﹐都是一個不錯的決定。

仲有個多兩個月時間給我再三考慮﹐真的要認真再想想。

JX9097 發表於 2010-12-22 15:53 | 顯示全部樓層
其實你可以試一試問街邊攞底價
之後去第二間開高少少
問多幾間多數都有人"中招"
bananasims 發表於 2010-12-22 15:54 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

唔記得講,星際有間 TRADE 鏡幾高價的,不過好耐無去,所以自己搵下啦

補充
如果 zoom 真係好緊要的話又唔介意換鏡,可以買多支 SIGMA 50-500,足足 10 倍,以價論貨質素都尚叫唔錯
不過要買埋 18-55 先至夠闊影景,550D 50mm x 1.6 = 80 到喉唔到肺

~~~
 樓主| kei_hk 發表於 2010-12-22 15:55 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2010-12-22 03:48 PM 發表
其實過咗農曆年,我睇 600D 都已經出了
Canon 低檔次機出機好快…

18-55 vs 18-135 其實睇你影啲咩
18-135 唔洗換鏡可以影遠好多,不過遠端畫質會較差
唔介意的話可以改做 18-200(加多一千)或 EF-S 55-250 IS(總共約一萬多),遠好多。.

我多數都是影景的﹐看來都是135mm 都是走唔甩。

你說遠端畫質會較差﹐這一點唔係好明﹐可不可以具體一點講出來

加多一千買鏡﹐我暫時唔會﹐因為over 「筆直」了。

上官網未見有600d﹐未知同550d功能上有什麼大分別?
ps. 即使有600d﹐在有限資金的情況下﹐都好大機會照買550d。

kay 發表於 2010-12-22 15:57 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-12-22 15:55 發表

我多數都是影景的﹐看來都是135mm 都是走唔甩。

你說遠端畫質會較差﹐這一點唔係好明﹐可不可以具體一點講出來

加多一千買鏡﹐我暫時唔會﹐因為over 「筆直」了。

上官網未見有600d﹐未知同550d功能上有什 ...

以前見人講18-200既鏡,但去到百幾其實成像已經係好唔掂...
個時B3有人鐘意長鏡影車,結果200個陣d相嚴重out-fo...
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| kei_hk 發表於 2010-12-22 16:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-12-22 03:57 PM 發表

以前見人講18-200既鏡,但去到百幾其實成像已經係好唔掂...
個時B3有人鐘意長鏡影車,結果200個陣d相嚴重out-fo...

out-fo ?

係對焦慢﹐定係真係對唔到焦 / 對錯焦?

前者對我影響不大﹐後者便難攪。

同埋﹐是跟來kit 鏡會有此問題﹐定係什麼「小白」都有此問題?

bananasims 發表於 2010-12-22 16:11 | 顯示全部樓層

其實我個回覆改咗,不過估唔到你回得咁快

首先介唔介意講下個 budget,因為唔同 budget 都好唔同…

我個人認為,影景反而望遠端無咩需要咁遠,反而係要 wide 啲,咁先至可以包含到更多既景物
我啱啱求其用 EF-S 55-250 影咗兩張 55 同 135(實際 131)既相比你睇下作參考。

光學變焦倍數越高既鏡,通常望遠端既畫質都會下降,即使係做咗鏡 100 年既 Canon 同 Nikon 都係咁。
不過畫質下降對你黎講可能唔介意,因為 18-135 嗰隻下降係去到放大 60% ~ 100% 先至察覺

600D 而家未有消息,不過據出機週期計算,600D 農曆新年到出

55mm
135mm

kit 鏡對焦慢就一向的,尤其係暗位,因為無 Canon 的 Ultra Sonic Motor (USM),只係用微形摩打對焦,嘈夾慢
呢個技術小白同小小白就有,對焦會好快
當然,不過亦唔保證唔走焦

~~~