hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 2010個人大事回顧
開啟左側

2010個人大事回顧

JA5674 發表於 2010-12-29 01:45 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2010-12-26 23:50 發表

30/9/2010:心臟病再次翻發

23/12/2010:俾塊不鏽鋼板撞爆0左左手無名指0既指甲,而家隻手指仍在療養中......

希望你新一年健健康康啦..

同埋要小心身體!

p.s.: 反而自己又冇咩特別野..
聽日或者可算係今年比較特別既日子..

九廣鐵路100周年
gordon 發表於 2010-12-29 11:38 | 顯示全部樓層
今年都仍算平靜的一年

3月: [工作方面]合約因先前表現問題, 暫時只延長兩個月
3月11日: 購入首隻便攜耳擴, Audio Technica PHA10
3月12日: 帶學生入迪士尼, 亦是小弟首次去迪士尼
3月: 購入我咁耐以來最貴的耳機, 木殼的Audio Technica ESW9, 價值$1830
5月: 向蘋果教低頭, 出了部iPhone 3GS 16GB.
5月29日: 朋友結婚, 做了一回戥穿石
6月: [工作方面]合約延期至明年4月底
8月: 一個月去了兩次澳門, 8月初去了一次, 8月28-29兩天與教會團契的一班弟兄姊妹參加世界福音動員會(OMHK)的一海之隔短宣體驗, 到了澳門兩天, 分別去過新葡京, 永利, 三盞燈, 下環, 還因大意遺下家中門匙在OM宿舍, 要勞煩別人在9月初送回來.
9月3日: 契女出生
10月17日: 見證一對80後的教會弟兄姊妹由相識到相戀, 再由相戀到結婚.
10月底: 除iPhone外, 加入一部HTC Aria, 首次用Android手機
11月: 購入首部攝錄機 - Sony Bloggie
11月30日: 另一隻耳塞入手, Ultimate Ears 700雙單元耳機, 價值$1190
12月4日: 一架二手的古董Ericsson GH388意外地以$30入手, 但電池用了$170翻修, 現可正常運作
12月5日: 在會展睇荃家福祿壽演唱會
12月25日: 與教會弟兄姊妹一行30人在尖東街頭佈道, 整隊人共帶領3人決志(雖然都不是出自孩子)
12月27日: 31歲生日, 開始覺得自己老

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
AVD1 發表於 2010-12-29 13:04 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2010-12-27 12:32 發表
八卦一問,我想問下你係用咩成績 apply non-JUPAS 的?

身在外地的我當然用外地成績報分 ~
起香港黎講, 主流學校都用 Jupas, 除非你讀國際學校 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2010-12-29 13:06 | 顯示全部樓層

原帖由 nickhei 於 2010-12-29 01:21 發表

要揀JUPAS要小心,BU舊年好多科都收得奇高,例如ENG要收CE 25分 、AL要UE/CLC有B,其他全C

其實我都唔知 JUPAS 同 non-Jupas 究竟佢會收幾多人,
只不過報左有機會, 唔報連機會都冇而已 ~

樓上講到契女出世,
我自己都唔記得左我堂姐十月都生左個仔, 而我就係佢表舅父囉 ~
bananasims 發表於 2010-12-29 14:07 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

咁都好啲,因為我聽過人話用 GCE-AL 近乎係無機會入,要 4 個 A** 先有機會入到...
同埋我想問下你知唔知 McGill / Concordia 係咪淨係睇 GCE-AL,我都諗住報,不過唔會用香港個成績喇,因為嗰邊 C (=A) 都係已經係個差成績…
~~~
AVD1 發表於 2010-12-29 15:02 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2010-12-29 14:07 發表
咁都好啲,因為我聽過人話用 GCE-AL 近乎係無機會入,要 4 個 A** 先有機會入到...
同埋我想問下你知唔知 McGill / Concordia 係咪淨係睇 GCE-AL,我都諗住報,不過唔會用香港個成績喇,因為嗰邊 C (=A) 都係已經係個差成績… ...

咁我又真係唔知 wor
因為我自己如果要入呢兩間都係報返我自己 d result 就可以啦 ~
fatku 發表於 2010-12-29 16:03 | 顯示全部樓層

一月︰參加教聯會主辦的課室管理課程。

二月︰月初有學生於課堂上製造嚴重紀律事件,這事對我的教學生涯造成重大衝擊;月底首次主持學校的閱讀分享會,講題為《漢字的故事》。

四月︰參加教聯會主辦的教學交流活動,先後到訪南京、無錫,並在南京市第一中學觀課。

五月︰普通話基準試全面達標。

六月︰於工作機構受到不公平待遇,被迫於八月約滿後離職。

七月︰機齡達五年的ACER手提電腦榮休,月中開始由全新的SONY F117取代。

七、八月︰四出求職之餘,亦利用空閒時間研究文字學、中國近代史及新高中的中文及文學科課程。

九月︰由於種種因素,我未能覓得教職。該月一日起,我重新成為某津校的中文科教學助理,從學位教師降格為教學助理,這事不能不說是我人生的重大衝擊!

十月︰報讀北京師範大學的中國語言文學碩士課程,成功與否仍屬未知數。

十一月︰開始追隨我中學時期的中文科老師--朱冠華博士學習《易經》;劇集《義海豪情》的結局令我十分難忘,當中講述抗日戰爭和國共內戰的情節成為了我和學生經常談論的話題。

十二月︰得知多位中學同學快將或已經結婚……

對於我的教學生涯來說,2010年是不堪回首的!

古競豪
LN9267 發表於 2010-12-29 17:55 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-12-29 13:04 發表

身在外地的我當然用外地成績報分 ~
起香港黎講, 主流學校都用 Jupas, 除非你讀國際學校 ~

IVE,副學士畢業生也是經Non-Jupas去升大學。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
 樓主| OTIS401 發表於 2010-12-29 17:57 | 顯示全部樓層
話時話我都唔記得左今年係我的十八歲生日黎
3AD172004 發表於 2010-12-29 20:31 | 顯示全部樓層

我自己今年既回顧(絕大部分都同教會生活有關 ):

2月14至17日------同屋企人返我既家鄉、順德過農曆新年
3月25日------23歲生日
4月3至5日(清明節期間)------六年來首次返順德祭祖
5月29日------係朋友既邀請下首次返教會(返晚堂崇拜),並決志成為基督徒
6月25日------首次參與教會既小組聚會
7月25日------同教會既小組一齊去深圳灣,主要係行街食野(去埋深圳書城),呢次行程只有四人參與,包括組長同埋我自己
8月8日------第二次同教會既小組一齊去深圳灣,呢次仲去食自助餐
8月29日------同教會既小組一齊參與馬尼拉香港人質慘案既遊行
9月5日------第三次同教會既小組一齊去深圳灣
10月1日------參加左教會既建堂步行籌款,由元朗大棠行到屯門大欖涌水塘
12月19日------參與教會既花車巡遊,係元朗區內傳福音
12月25日------決志信主以來第一個聖誕節,參與感恩崇拜及感恩聚餐
12月26日------首次參與主日晨禱,並出席教會既年終感恩慶典(係機場博覽館舉行)
12月31日------決志信主以來首次係教會度過大除夕

主賜我異象,來委身香港!