hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 2010個人大事回顧
開啟左側

2010個人大事回顧

PoohPoohJoe 發表於 2010-12-30 02:11 | 顯示全部樓層

今年拎左兩個公開比賽既攝影獎項
應該係今年既個人大事
Hopuco 發表於 2010-12-30 12:18 | 顯示全部樓層
可以話係有悲有喜既一年
一月:自修retake AL最灰心、氣餒既時刻,壓力大、辛苦亦對前景好迷茫
二月:從新上路繼續溫書
三、四月:考人生第2次A-level,以為自己炒哂。特別係考p.a.前果晚2點幾先訓得著,入到試場又唔係咁掂,灰左幾日
五月:考完試,冇野迫住你要去做,其實仲灰心,成個月渾渾噩噩咁過
六月:一個人係深圳由少年宮行去會展中心、第一次坐深圳巴士、,第一次覺得其實深圳個CBD規劃得幾靚。月尾有放榜,有一科AL A左,係全年最開心既時刻。
七月:月尾:如願經JUPAS A1入左BU
八月:Ocamp, workshop, 識左好多朋友,番第一份正式既工,馬尼拉事件…

Wright---AVW16 發表於 2010-12-30 18:17 | 顯示全部樓層
打完先發現有D野漏左打落去,已補回

原帖由 rickycheng 於 2010-12-28 13:35 發表
應該是HKU SPACE

冇錯

原帖由 dongfeng 於 2010-12-29 00:35 發表

在街被警察查身份證,因為警察懷疑被查者有犯罪意圖,很正常而已,無須恐懼,只要被查者能合理解釋警察的提問,便無問題。除非閣下「身有屎」! ...

5月12日個次其實我身冇屎架,某程度上係因為驚D市民既眼光,攪到我影得好閃縮,先至被警察懷疑。雖然而家影野我已經比之前光明正大左,不過個日個幾個差人既態度又真係惡左D既,唔多唔少都攪到我有陰影。

仲記得個日返到屋企上網,見到有條片係講大專2012既人比警察挑逗,當時我都睇得好有同感。
kay 發表於 2010-12-30 18:31 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2010-12-30 18:17 發表
打完先發現有D野漏左打落去,已補回

冇錯

5月12日個次其實我身冇屎架,某程度上係因為驚D市民既眼光,攪到我影得好閃縮,先至被警察懷疑。雖然而家影野我已經比之前光明正大左,不過個日個幾個差人既態度又真係惡左D既,唔 ...

我早3~4年未成年個陣,都試過比警察查身份證,
但個時查個陣又無話咩問題,d警察算係nice
睇完證,check check 個bag就放左...

依家d警察見到d標奇立異既年青人多數會查
我住個頭都幾多呢類青年,警察都查得幾密
世界很簡單 人類很複雜
AVD1 發表於 2010-12-30 18:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-12-30 18:31 發表

我住個頭都幾多呢類青年,警察都查得幾密 ...

咁而家呢個年代真係多左個類青年犯事,
查多小小真係無可厚非 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
volvo2000 發表於 2010-12-31 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-12-30 18:31 發表

我住個頭都幾多呢類青年,警察都查得幾密 ...

警察查身份證原因唔一定係行為/打扮奇異,
精神狀態都係其中一個原因
我都試過一次比警員查身份證時
警員同我講"點解你好似唔夠訓0甘?"
我先知道何事
之前一晚的確訓得唔好,日頭出街成個道友O甘
tsoikc 發表於 2011-1-1 11:51 | 顯示全部樓層

2010年都係比較平淡的一年

一月: 公司出左新的牌照, 所以由backup調至前線. 開始做少少管理的工作
四月: 由於業務上的需要, 我和另一位同事需要對調工作
八月: 因為菲律賓單野, SEND左一封電郵比領事館, 而封信可以話我識寫字以來
         寫信用字用得最唔客氣的一封.
九月: 相隔兩年, 再次去旅行往新會兩天, 但在出發之前相機出現故障. 直到今天
         還未決定部機如何處置
十月: 購入了新的dc, kodak m530
十一月: 終於受不住舊電話行wm5 成日死機, 耗電量大的問題, 購入了二手的 iphone 3G

用電時請注意安全!
3ASV196 發表於 2011-1-1 15:19 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2010-12-30 18:17 發表
5月12日個次其實我身冇屎架,某程度上係因為驚D市民既眼光,攪到我影得好閃縮,先至被警察懷疑。雖然而家影野我已經比之前光明正大左,不過個日個幾個差人既態度又真係惡左D既,唔 ...

其實警察本身會對影相的人懷疑多少少, 我本身工作係要影樓...
有次係街影樓, 都試過被警察查身分證...當然, 我俾晒身分證同工作證,
d警察又ok nice, 當然無事, 仲同佢地吹左陣.....原來佢地係怕d人影相
去準備爆格...又指那區老人家多, 所以會懷疑....

之後仲講下我d工作之類.....

其實有時大家對查身分證可以放鬆少少, 態度亦係相對的, 當你放鬆d,
警察亦會放鬆d la....

2010年, 本身算是我平淡的一年....
3ASV196.KE7270
GA5505.六小孩 發表於 2011-1-1 23:31 | 顯示全部樓層
2010 年,由中學生變成大學生...
1 月 last school day,class picnic
2 月 考 mock,農曆新年,記得新年連續十幾日都係咁狂補習
3 月 睇左個抽獎中的 concert,study leave,仲記得又係狂補習,月尾開始考 AL
4 月 繼續考 AL,考完 AL 開始悠長暑假,之後係咁玩...
5 月 繼續玩,同埋開始認真諗諗大學揀咩科,去大學 interview、聽 talk,仲有我生日,Graduation Day
6 月 Graduation Dinner,上左大陸玩幾日,去左一個 camp,得閒周圍影相
   30/6 AL 放榜,成績嚇左一跳,唔係自己預期...
7 月 月頭仍受 AL 放榜成績差影響,心情差周圍影相散心,好搏咁填左 JUPAS 選擇
   下半月幫學校手教 F1 Bridging Course,第一次做老師感覺幾特別
   29/7 放 JUPAS 結果,好開心咁比我搏中左 A1 choice 入左 UST
8 月 大學註冊、O Camp,用自己教書既錢買左部 Lenovo B460A Notebook
9 月 開學,要開始習慣朝朝迫 91/91M 返學既生活,入左幾個自己幾鍾意既學會
   部舊電話唔小心跌落廁所而換左新機 Samsung Galaxy 580
10 月 要聽好多 talk 同埋考 mid term... 都幾辛苦... 晚晚都好夜先返屋企
11 月 好多 project / assignment / present,自己又有份搞幾個 sub com function,好忙,試過幾晚冇訓過覺...
12 月 考 final,不過成績唔係咁好... 考完試不斷 join 聖誕 party,玩到癲晒

總括黎講,自己都好鍾意而家大學既生活... 希望出年活得更好...

助養兒童 每日 $7
eric278 發表於 2011-1-10 15:46 | 顯示全部樓層

2010年個人的重要大事不算太多,其中包括:

1月
1月27日:小弟主持的網上電台節目播出第100集

2月
2月14日:年初一同時又是情人節,和女朋友在酒店一齊吃情人節晚餐

5月
5月21日:是日牛一,和女朋友赴海洋公園遊玩

7月
7月4日:拍拖周年,和女朋友上了山頂晚餐

10月
10月10日:乘搭火炭開出798首航
10月15日:和女朋友第一次欣賞母親出外表演

11月
11月26日:表弟結婚,做了一日兄弟和協助攝錄(當日證婚的是立法會議員鄭家富律師)

12月
12月24日:參與教會在山頂及教會門外的報佳音活動
12月27日:和女朋友赴坪洲,是小弟首次踏足該島
還看香港公交