hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 珍寶, 勝利2型, 統治者型, 利蘭引擎等問題 ...
開啟左側

[歷史資料] 珍寶, 勝利2型, 統治者型, 利蘭引擎等問題

Wright---AVW16 發表於 2010-12-28 11:27 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2010-12-27 23:58 發表
九巴頭批2L就如你所講係咁, 但中巴XA好似係LT用來行市內的車來。

其實如果將XA同埋LA、HA、PD等車去比,佢其實已經係咁多款二手車入面表現最佳,而且最受車長歡迎
gordon 發表於 2010-12-28 11:43 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2010-12-28 11:27 發表

其實如果將XA同埋LA、HA、PD等車去比,佢其實已經係咁多款二手車入面表現最佳,而且最受車長歡迎

LT似乎好鍾意將一些步入中年, 但不合用的車賣走, 例如XA, XF(Dalmier Fleetline, 車身與XA同), DMS, MD(都城紳佳大都會型), 而這些車很多時成為了其他細公司執筍貨的好機會, 例如千多架DMS在1986年之前已經全部沽清(當中接近400架來了香港), 50架XA都有了好歸宿(中巴全數購入, 還保留原來在LT的車隊編號)

最衰當年中巴未有落實收購原本在悉尼行走的一批配PMC車身的Atlantean, 如果唔係, 肯定到90年代中期都仲有Atlantean坐.

PD真係唔駛講, 係司機都知佢係眾多二手車之中最惡劣的.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
cn2661_2d32 發表於 2010-12-28 11:45 | 顯示全部樓層
吉拿其實咁多年來副engine個設計都冇乜變過
又成熟又簡單.緊係得兩巴歡心啦

680有板友話其實唔係咁差
不過好難想像當年堆2D擺晒係老虎岩,唔係擺街就係放定係度做士啤保你大.
堆黃老太又係玩死人.
真係有點保留
中巴當年買車真係醒過老九好多.
成批 dms預先落訂改晒做吉拿,行到90年代仲見XF四圍去
2D就慘喇.行左幾年就收工.

另外...黃老太用680終老係因為athlantean只提供利蘭引擎出貨.
雖然有幾部上左大陸的 an68改配6LXB
但工程太大成本太高.加上淨用幾年
冇乜可能幫100部黃老太都去換
或者中巴會有呢個資源去做
你知中巴真係幫部車換乜都得.加長斬短增高,換車軸換車咀,加長個咀開洞加水箱engine...
真係家常便飯...
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
gordon 發表於 2010-12-28 11:57 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-12-28 11:45 發表

不過好難想像當年堆2D擺晒係老虎岩,唔係擺街就係放定係度做士啤保你大.
堆黃老太又係玩死人.
真係有點保留
中巴 ...

其實會唔會係因為九巴車隊入面都有唔少用利蘭引擎的車, 所以以為0680引擎的DMS都冇問題, 結果係點, 大家心照啦.
(據知九巴購入它們後不久已經後悔, 仲曾有計劃將它們改為吉拿引擎, 但成本太高作罷)

坦白講, 當年如果九巴見珍寶性能不好, 願意多等兩年, 可能雞鴨唔會出現, 九巴可能全部買晒Metrobus同埋Dominator.
又或者如果九巴當年識睇住中巴買咩車, 根本2D都唔會出現(或者唔會買咁多)

HB00610 發表於 2010-12-28 18:21 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2010-12-28 02:30 發表
九巴的雞鴨極速都只係得58-60km/h左右, 但最諷刺的是, 十多年前未有巴士專線的年代, 九巴雞車係很多次要公路線(例如52M, 57M, 61X, 62X, 67X, 70X)的首選.

雞車極速低, 極有可能係因為G470翻車事件, 據知在大檢查時 ...

其實會唔會同當年吉偈缺貨有關呢?

中巴批XF曾經有幾架車因為吉偈無貨而用過680行過一排(其中一架係T19), 實際上問題亦都唔係想像中咁大…。

其實仲有多點: 九巴批2D比中巴XF多左一樣同樣大鑊的設備-自動波。

P.S. 九巴買2D擺明就唔想長用, 基本上中巴揀XF係要哂靚野, 例如質素較好的Park royal殼, 吉偈(佢係買架蘭偈的dms, 都要俾錢換吉偈), 用番半自動呢幾點已經睇得出

但係九巴就要盡快/盡平交車, 蘭偈貨源足, 用番原裝自動波唔駛搞, 邊隻殼又無指定, 再加埋D保養…唉。
HB00610 發表於 2010-12-28 18:29 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2010-12-28 11:57 發表

其實會唔會係因為九巴車隊入面都有唔少用利蘭引擎的車, 所以以為0680引擎的DMS都冇問題, 結果係點, 大家心照啦.
(據知九巴購入它們後不久已經後悔, 仲曾有計劃將它們改為吉拿引擎, 但成本太高作罷)

坦白講, 當年如 ...

九仔當年同佢地換的引擎唔係同期的6LXB, 而只係6LX而已…。

我會諗, 副偈分分鐘係長牛用完拆出來的…。
HB00610 發表於 2010-12-28 18:35 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-12-28 11:45 發表

堆黃老太又係玩死人.
真係有點保留
中巴 ...

其實當年2D同黃老太都係全自動波箱。
對行車的可靠性同表現都應該帶來不少負面影響

70年代設計的英製自動波箱, 可靠同表現真係不敢恭維

就算係中巴堆自動波一手寶, 都因為鑊氣太重要令絕大部分都要換番哂半自動。

當然, 我唔係要幫680, 而係覺得唔可以淨係賴引擎…
gordon 發表於 2010-12-28 18:39 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2010-12-28 18:21 發表

其實會唔會同當年吉偈缺貨有關呢?

中巴批XF曾經有幾架車因為吉偈無貨而用過680行過一排(其中一架係T19), 實際上問題亦都唔係想像中咁大…。

其實仲有多點: 九巴批2D比中巴XF多左一樣同樣大鑊的設備-自動波。

P ...

當年Ensignbus買車係咁既, 最緊要係車身合買家要求, 如果有合乎的車身而引擎不符的話, 除了因應亞熱帶的氣候而必定要改車窗之外, Ensignbus係會換上合乎買家要求的引擎上去的, 當然要改引擎, 交貨期就自然比較長, 這就可以解釋中巴當年為何有數部0680引擎的XF因為吉拿缺貨而要來港才換回吉拿引擎了.

即係中巴指定要Park Royal車身, 吉拿引擎的DMS, 首先就要選出正確車身的車輛, 車身正確再檢查引擎究竟是吉拿抑或利蘭, 如果是吉拿就可直接翻新及改窗交給中巴, 如果是利蘭引擎就除了車內外翻新及改窗外, 還要加上換引擎工序.

至於九巴批2D會唔會因為車身正確(MCW)但引擎不符而要換引擎才交貨就不知了.

九巴2D好多都用MCW車身, 據知MCW車身DMS都冇Park Royal車身的DMS那麼受歡迎, 其實果個自動波最後有冇換走? 因為九巴的平頂寶初期都用自動波, 後來因為太挫換回半自動(試過有車因轉波挫斷車軨螺絲).

中巴的SF及部份LF初時都係用自動波, 極少部份更沿用至退役, 但絕大部份都換回半自動.
HB00610 發表於 2010-12-28 18:57 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2010-12-28 18:39 發表

當年Ensignbus買車係咁既, 最緊要係車身合買家要求, 如果有合乎的車身而引擎不符的話, 除了因應亞熱帶的氣候而必定要改車窗之外, Ensignbus係會換上合乎買家要求的引擎上去的, 當然要改引擎, 交貨期就自然比較長,  ...

九巴有2D換番做半自動波的, 但係唔係全部換哂就不得而知了。

記憶中去到1998年尾橙巴接手中巴時, 都有極少量LF用自動波的, 我當年都坐中一部。

S3BL470@98A 發表於 2010-12-28 20:24 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽