hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 巴模加價到$328,賺錢大過天!?
開啟左側

巴模加價到$328,賺錢大過天!?

樓主| ATR83 發表於 2010-12-28 22:02 | 顯示全部樓層

今日去馬鞍山80m問過阿yan,佢話巴士模型售價係九巴決定,連郭生都無權話事
暫時佢無聽過新型號巴模來年會加價喎
知足‧就能活得幸福
HOMAN 發表於 2010-12-28 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2010-12-28 22:02 發表
今日去馬鞍山80m問過阿yan,佢話巴士模型售價係九巴決定,連郭生都無權話事
暫時佢無聽過新型號巴模來年會加價喎

加價都係遲早既事架啦,
不過唔知點解, 總係有D人以為郭生係九巴模型部主管咁,
咩都關佢事~~~~
ctb234 發表於 2010-12-28 23:58 | 顯示全部樓層
其實$328呢個價錢我接受到.
好似我今日係x和買左架"創x ukbus9005"都係$328.
但係我一點也不覺得貴,手工精美,模型又出到有真車神緒,值回票價!
如果好似出到"老虎豪"咁款,$200都嫌貴!
辛娘子 發表於 2010-12-29 00:26 | 顯示全部樓層

若果係真的話 我會選擇性地買車
da93 發表於 2010-12-29 00:39 | 顯示全部樓層
講真,
而家堆鐵車,
真係冇咩心機想買,
佢加價既,我咪唯有等岩心水既先買囉
PB602 發表於 2010-12-29 00:45 | 顯示全部樓層
公道D講,港幣對人民幣,由100 : 108跌到100 : 85,而華南地區民工工資又以每年雙位數字增加,成本壓力好高。

巴士模型唔係必需品,嫌貴又何必去買?只要大家齊心唔買,九巴就會減價(又或者見無利可圖直情唔出官方模型,大家就可以專心去買四百幾蚊一架廠仔出既無Logo模型)。

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
河灣西 + 3 That's the fact!

查看全部評分

Ken_Dy 發表於 2010-12-29 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb234 於 2010-12-28 23:58 發表
其實$328呢個價錢我接受到.
好似我今日係x和買左架"創x ukbus9005"都係$328.
但係我一點也不覺得貴,手工精美,模型又出到有真車神緒,值回票價!
如果好似出到"老虎豪"咁款,$200都嫌貴! ...

ukbus9005出左?
不過好奇, 仲未見cmn個網貼press出黎....

之前架hybrid E400因為遲出仲加到$318, 而家咁快就$328?! ....
ctb234 發表於 2010-12-29 10:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Ken_Dy 於 2010-12-29 01:02 發表

ukbus9005出左?
不過好奇, 仲未見cmn個網貼press出黎....

之前架hybrid E400因為遲出仲加到$318, 而家咁快就$328?! ....

ukbus9005 的確係X和已經有得賣,產量為888架!
而ukbus9005車身顏色的確幾吸引,比ukbus9002~9004更靚!
所以呢架ukbus9005我都等左好耐,咁啱係X和又見到!所以即刻買返部!
而同場亦有部ukbus7012產量888架,我都心思思想買埋!
1005 發表於 2010-12-29 19:54 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2010-12-29 00:39 發表
講真,
而家堆鐵車,
真係冇咩心機想買,
佢加價既,我咪唯有等岩心水既先買囉

其實呢個心態唔應該係加價先咁講

若你本身唔係家財萬貫
幾百萬未開頭的話
奉勸各位唔好盲目去追
出一部買一部

買黎保值
又算唔上
買黎炒
炒燶就有份
鍾意買黎睇
都要衡量一下夠唔夠位放

雖然出黎野之後有少少餘錢
我自問係蝸居一族
自城巴521同字母廠出開窗中巴後
就試過一年進賬二十部
我自問自己鍾意部車先買
就唔會諗住賣佢走
如今爆廠
回望過去就覺得係咪應該出一部入一部
認真諗過之後就唔覺得唔應該架架追
將呢舊錢儲起佢可能仲大作為

模型要加價
各位希望加價後有要求好正常
但唔希望加價的一群
真係要認真諗下樓上師兄講 0既野

你加人工時
工人都有相同希望的
一加價就鬼殺咁嘈
真係要不得
快樂有時,唯有Timely
KA9827 發表於 2010-12-29 22:54 | 顯示全部樓層

以我學過既野, 睇下可唔可以解釋下啦.

我哋對巴模既需求冇咩彈性 (not many substitute, inelastic.)

所以, 我哋迫住買大集團既巴模.

但人哋想賺多啲, 如果唔係就俾唔起工人既人工. ( TR↑ )

於是就加價焗你買 (P↑↑↑.)

但係冇偈, 唯有買少啲, 但都要買. (Q↓ ).

咁你就輸咗喇.

價 值 是 我 不 會 保 障 的 .