hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 分享一人一條愛線
開啟左側

KG1428 發表於 2010-12-28 19:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題

我的愛線是九巴61X
原因
此線在我出生時搭開,當時陪家人去屯門市中心。當時未有汀九橋、青葵公路,行法都幾迂迴。但到左1996年,阿婆轉去屯門的安老院。有時要入屯門探望她。因此在假日,屯門卻成假日好去處,有時地點不就腳,就會在屯門市中心轉輕鐵。

雖然她在98年中去世後,但對61X情感不變,因為家中樓下有61X分站和有個親戚位於新蒲崗。有時會搭61X到新蒲崗。到升中學後,學校位於新蒲崗,有時搭61X回校,原因比其他同類型的路線為快。但全部只去新蒲崗

到最近,有愛人在屯門區。有時入屯門探她,再次乘搭此線到屯門。
但今次是用汀九橋,無以前這樣迂迴。

用車方面,印象中在93年-94年,61X用勝利二型,行到呈祥道就覺得暈。到了95年到96年,開始用當時較新的老虎豪和老虎蘭替代勝利二型。同時有冷氣巴士方面,印象中一加冷用AD。同時有1、2部AV。到了2004年,加金日子,自己第一次搭到好想搭好耐的AMN,感覺都算興奮。

歡迎分享一人一條愛線

victory 發表於 2010-12-30 09:42 | 顯示全部樓層
nr5800 發表於 2010-12-30 19:14 | 顯示全部樓層
MTR 506
原因:日日搭咁滯,好中意批一手躉
NC8285 發表於 2010-12-30 19:41 | 顯示全部樓層

九記59X
原因 : 因為差唔多一出生到而家都係住屯碼個頭,基本上日日都見到,同埋細細個成日
都坐佢出街,以前成日都係坐中佢行冷蘭/康豪,幾鍾意坐住個批車既feel,到正式做巴迷
個時又開始上而家批豬,可能因為係我自己比較鍾意富豪車既關係,就開始幾鍾意59X呢
條線 . . . 希望59X會一路用全富豪車做掛牌啦
nwfb1601 發表於 2010-12-30 22:36 | 顯示全部樓層
城記 5X,只因為佢0既出現,完全改變哂
我0既交通模式。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/cool.gif
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
Choi 發表於 2010-12-30 23:46 | 顯示全部樓層

新巴81

流水佢最快,
多數揀位坐。
就時間上車,
多數唔駛等。

爬頭叻過人,
停站快到震。
派車屬優等,
行車唔怕暈。
新造的人、如鷹展翅上騰。
E21A 發表於 2011-1-1 10:23 | 顯示全部樓層

城記E21A
細個個陣我好少搭城巴..所以每次我搭親城新都好開心
每次出九龍如果得我同阿媽老豆都係搭E21A出去..勝在舒服..唔洗企..同埋成日係葵涌道爬頭,覺得好開心..所以就對佢產生好感..依家我來回九龍都回搭E21A..除左趕時間,但係城記成日都只係開20分一班,我感到很失望。
lsc04d11 發表於 2011-1-1 11:00 | 顯示全部樓層
九鐵巴士K58(開線時)/A59(臨結束時)

這是我上學必搭的,就算它的班次無論怎樣疏亦好,我都會等佢。
先講A59,話就話15分鐘一班好易計,但確實唔係,試過等40分鐘都冇車。亦試過親身體驗過見到寶田有兩架A59,其中一架清客叫客上前面O個架,然後自己行青田路及屯門公路走人...

亦喜歡寶田的循環線,司機們在寶田總站的彎位都可以高速行駛,當然還有另幾段路,就係石排頭路、震寰路、河傍街、仁政街,都可以高速行駛。

亦因為呢條線有兩個司機都認得我了..可能真的是常客關係...至上年返大學去,個司機都認得我,「仲番緊學呀?」「係呀,宜家返浸大」..(但我中六、七的時候都已經轉左搭九巴,然而A59於中三都取消左lu..都好少見那兩位司機)

K58的原因亦是可以飛站飛站,可以好快。因為當時行安定、兆麟路段,所以都冇人搭,好多次都係全架車都只屬我所有。

A59亦好,在臨別的一年都有唔少冷氣巴士行走此線,有時都專登夾O岩時間搭冷氣巴。

另外,K53(兆康站至掃管笏循環線)及505(山景至三聖循環線)都係至愛,不過都預左係臨時措施。
K53 兆康站出發後,竟然8分鐘就可以到達置樂,當年由大興返置樂,都搭輕鐵去兆康轉K53。8分鐘,竟然比屯門站往置樂酬時12分鐘更快..(因為仁政街、屯門鄉事會路及杯渡路交界的交通燈都阻好耐.屯門市中心的上車又耐,如果前面有K51仲耐,但最後只有幾人上K53,不值!)

而505臨時巴士行經置樂,試過有一次落雨天,早了出門(諗住搭架冷氣巴士唔使撇雨),點知好好好快就去到山景,仲快過我家姐搭的士。(我家姐跟我讀同一間中學,佢試過搭的士返中學要12分鐘,我O個次搭505只需10分鐘就到山景總站)
Choi 發表於 2011-1-1 12:24 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2010-12-30 22:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
城記 5X,只因為佢0既出現,完全改變哂
我0既交通模式。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/cool.gif

同我當年唧友人一樣,放學後死等15分鐘1班的兩味5X

新造的人、如鷹展翅上騰。
........ 發表於 2011-1-1 13:09 | 顯示全部樓層

788及789西行
呢兩條線班次好易預
行落巴士站等一,兩分鐘就有車
司機又揸得快
可以15分鐘由小西灣去到金鐘
基本上我只會搭呢兩條線同8P出入