hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 分享一人一條愛線
開啟左側

回憶的呼喚 發表於 2011-1-2 20:09 | 顯示全部樓層

e條線係我搵女朋友必坐ge路線
969用車雖然唔係十分上等 主力只係有頭枕ge 6頭豪
但係司機實力往往令我好驚喜.而且途中風景都唔錯
§MeMoRY′ 911@A73
kenf 發表於 2011-1-3 10:18 | 顯示全部樓層
中巴/城巴 1
出世後已經開始坐,見證過佢用︰單層紅番頭、S、M、LS、LX、亞歷山大車身 LX、LV、都普車身 LV、Olympian、Dragon、單層 MAN、都普 Cityflyer (可惜見唔到三菱單層,聽聞出過坡柴、DS),仲有 1984 年 LX326 的 6 死 8 傷嚴重交通意外,坐左差唔多 30 年,搬左之後就冇乜點坐。廿幾三十年既路線點會冇感情丫? 而家坐返一轉入跑馬地都不知幾懷念。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Choi + 1 数家珍不多不少!

查看全部評分

FS7418 發表於 2011-1-3 14:39 | 顯示全部樓層
城巴73
小學個時放學返屋企寧願等73都唔搭小巴。有一次考完試太攰訓過龍唔記得落車結果搭到去赤柱村口先識醒落車,之後跑返屋企...呢條線就等如我既童年,見證住我的成長,就算衣家唔係住赤柱,但係都唔會搭小巴由赤柱出香港仔...
ops!!多言了...

評分

Choi + 1 坦诚分享,回味当年情!

查看全部評分

kiwai 發表於 2011-1-3 21:15 | 顯示全部樓層

九巴282
原因: 成日搭
67m 發表於 2011-1-4 00:36 | 顯示全部樓層
九記66
成日坐,因為我呀爸鍾意佢車程夠長,可以訓覺
3350 發表於 2011-1-4 13:33 | 顯示全部樓層
一定係42C
由細坐到大

當年出世住中秀,直至1X歲搬入青衣,得返阿麻同阿叔繼續住中秀,之後開始乘坐42C轉13M探佢地,之後中秀重建,原本要搬入元朗,但大家都覺得元朗冇東九咁方便,最後都係選擇左交通方便四通八達既觀塘,之後繼續由42C拉近我地既關係,直至而家阿麻搬左去油塘獨居,都仲係要靠42C轉14C去探佢(因為貪14C易就時間又夠平)
所以42C呢條新界線對我既情意結好深,亦都因為呢條線令我成為巴士迷
KOLOR 圍城
eric278 發表於 2011-1-4 17:01 | 顯示全部樓層

新巴798
穿梭新界東兩大新市鎮(將軍澳及沙田),開辦至今不足三個月,已經兩次加班
往來兩地只需大半小時,我和女朋友感情也間接因此線而更加深
(經常往來兩地拍拖)
還看香港公交
KMB-ATE1 發表於 2011-1-4 23:17 | 顯示全部樓層
新巴46X
早幾年搬返過來半山區,真正見識到呢條綫既威力
唔駛5分鐘由環球港鐵站返到李陞,最初我心諗:有無咁快呀
後來漸漸習慣坐呢條綫返歸,D dart仔令我同呢條綫既「感情」加深
無奈新巴最後都係選擇左將46X cut做早繁綫,苦的更是我們這些西營盤及港大區的居民   
不過有時好早要落到灣北,都會特登係般咸道行去任白樓(宜家應該叫山道,薄扶林道)等佢。
5分鐘落到灣仔北,果然厲害。

評分

Choi + 1 不过43X拉长到凌晨也算方便。

查看全部評分

KXEnviro | @KX675
NL273a 發表於 2011-1-6 21:27 | 顯示全部樓層
九記269B,由大概四,五歲坐到依家十幾歲,坐得多有感情

如果出西九一定坐269B

D 3ASV,ATE 公路好正,3ASV可以搵周公/ATE夠快
JX9097 發表於 2011-1-6 21:39 | 顯示全部樓層

自從城巴加入之後
不斷延長服務時間
(先後延長至2215及0000)
連假日都全日服務
同時,亦不斷加密班次

主線搞掂之後,619P率先開辦
跟住,九巴唔想開N619,城巴堅持
最終619系24小時化

去年,城巴再創新猷,開辦619X
將一般過海特快線定線扭轉
九巴只能望住城巴日益壯大