hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) (轉貼)火炭有機會起公屋
開啟左側

(轉貼)火炭有機會起公屋

Cutter 發表於 2010-12-31 02:30 | 顯示全部樓層

其實上面穗禾苑咪仲"遠"
80M 81K兜多一個街口經埋就OK啦!
3ASV196 發表於 2010-12-31 08:42 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-12-30 21:34 發表

其實以近年香港作風,真是幾困難
D測量師話市區地值錢,應該將公屋地拍賣
D有錢人/炒家驚公屋係隔離...會令樓價下跌、引起治安問題
係mtr隔離起公屋,又話唔乎合經濟原則

其實佢地最想公屋起得有咁遠得咁遠
唔好俾 ...

其實公屋從來都唔會係黃金地段起, 值錢地用作拍賣, 亦係
由1842年一直留下來的政策...

而當年起公屋的位置, 一樣係用這政策, 差在現在那d位置已經發展,
變得方便, 唔見到這只係"近年香港作風"....

相反, 在交通, 鐵路發展等進步, 近代新公屋, 反而唔少係方便
左....

3ASV196.KE7270
jpoon 發表於 2010-12-31 14:12 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-12-31 08:42 發表

其實公屋從來都唔會係黃金地段起, 值錢地用作拍賣, 亦係
由1842年一直留下來的政策...

而當年起公屋的位置, 一樣係用這政策, 差在現在那d位置已經發展,
變得方便, 唔見到這只係"近年香港作風"....

相反, 在交通, 鐵路發展等進步, 近代新公屋, 反而唔少係方便
左....

係架, 交通偏遠既地方, 除非有車, 否則邊個會去住先?
有錢買樓既, 都揀交通方便架啦
近期新公屋, 唔計重建的, 唔少都算偏遠的, 如葵聯村、欣安村、彩德村、彩福村 (可能有人話行十零分鐘可以搭到港鐵), 仲有屯門皇珠路地盤, 未來仲有安達臣道發展, 油麗村算方便了

JX9097 發表於 2010-12-31 16:04 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2010-12-31 14:12 發表 近期新公屋, 唔計重建的, 唔少都算偏遠的, 如彩德村、彩福村 (可能有人話行十零分鐘可以搭到港鐵)

彩福/彩德最慘在於上面冇任何公交設施
即係預計將來都唔會有太多巴士路線搬上去
應該都只會得606A同111P兩條巴士線去服務佢哋
小巴呢?紅小係禁區,最多去到彩盈邨口/彩石里,其餘路段自己行埋上去
綠小呢?只有坪石同牛頭角街市...
想去其他區?行十幾分鐘上落山先到巴士站同港鐵站

安達臣道反而冇咁差(個人覺得)
首先,上面有公交設施(e.g.巴士總站)
即係at least會有巴士線搬上去/開新線
而且部份公屋地段距離順安係好近(只係垂直距離大)
落到去,有巴士出旺角/尖咀/銅鑼灣/中環
點計都唔會好似三彩咁"自成一國"

彩麗邨差就差在九巴唔識做生意
拉一拉條14C入去,肯定有客坐
雖然可能大部份都係轉乘客,但起碼唔使好似依家咁日日吉車遊街

KR7295 發表於 2010-12-31 17:26 | 顯示全部樓層
原帖由 Cutter 於 2010-12-31 02:30 發表
其實上面穗禾苑咪仲"遠"
80M 81K兜多一個街口經埋就OK啦!

黃竹洋街同山尾街有一段仔都係單程路, 我諗唔係兜一個街口咁簡單.
不過喺平房區果邊山頭起公屋都好, 先唔好理佢偏唔偏, 但到時D交通應該斷估都會做得比而加好
而加夜晚喺果邊要去火車站唔搭60K的話就只可以行或行去斜路等69K/811系, 80M/81K相對上較疏, 而且要喺豐利對面等, 同小巴唔同站
而行路去火炭火車站大約都要3個字
I'm just a small potato!!
kcson 發表於 2010-12-31 19:10 | 顯示全部樓層
水泉澳計劃依家點樣
AL_71 發表於 2010-12-31 19:20 | 顯示全部樓層

原帖由 kcson 於 2010-12-31 19:10 發表
水泉澳計劃依家點樣

好似話預留俾「置安心」計劃用
dcyw 發表於 2010-12-31 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 kcson 於 2010-12-31 19:10 發表
水泉澳計劃依家點樣

沙田52區(水泉澳)一期合共約3000個單位的建築工程剛於本月
進行招標。
jpoon 發表於 2011-1-1 01:48 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2010-12-30 19:38 發表
按此新聞

感想:
香港地方起找個地方起公屋真是太難嗎?在火炭起公屋,房屋署真是有新意!

我反而想知有乜配套設施
會唔會有停車場、商舖呢?
ksmbh 發表於 2011-1-1 02:56 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2011-1-1 01:48 發表

我反而想知有乜配套設施
會唔會有停車場、商舖呢?

公屋商場有都係得幾間被大集團壟斷的店鋪
不過佢至少對面桂地街工廈有地鋪
相信有新屋村地鋪人流旺左
亦會有居民日常生活的店鋪開業