hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 平日非繁時元朗方向68X會唔會過密?
開啟左側

[問題] 平日非繁時元朗方向68X會唔會過密?

AP149 發表於 2011-1-12 22:51 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2011-1-12 15:26 發表

Ah...其實我既意思係...客都無咁多,駛唔駛Keep住咁密一班車(否則都唔會報當時既班次同我搭嗰班既客量數目)?如果出九龍係多客既話,私入元朗開返出九龍似乎比載空氣入元朗更著數

對於版友eric278問都唔問就扣分真係 ...

但事實偏偏係調轉,68X係12點至1點呢段時間有幾個字軌係要私出佐敦做
低級趣味扮高級:369
PoohPoohJoe 發表於 2011-1-12 23:09 | 顯示全部樓層
既然私牌同行正常都係差唔多係咁行
點解唔去載人呢?
既然得幾個客
都唔會慢得去邊
樂仔〞 發表於 2011-1-12 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 PoohPoohJoe 於 2011-1-12 23:09 發表
點解唔去載人呢?
既然得幾個客
都唔會慢得去邊

點會
渡華路私牌出入元朗 .. 一開始已經左轉落西九快速 ( 往元朗 ) / 跑西九快速 + D1A 路 ( 番渡華路 ) 啦
AP149 發表於 2011-1-12 23:16 | 顯示全部樓層

原帖由 PoohPoohJoe 於 2011-1-12 23:09 發表
點解唔去載人呢?
既然得幾個客
都唔會慢得去邊

68X私對站基本上全程行公路,燈都唔多盞,點會差唔多?
低級趣味扮高級:369
PoohPoohJoe 發表於 2011-1-12 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2011-1-12 23:14 發表

點會
渡華路私牌出入元朗 .. 一開始已經左轉落西九快速 ( 往元朗 ) / 跑西九快速 + D1A 路 ( 番渡華路 ) 啦

快得幾多?
番到去咪又可能要等
如果要等點解唔行正線?
架車點都要開
執多幾個客何樂而不為?
兜子 發表於 2011-1-12 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2011-1-12 03:26 PM 發表

對於版友eric278問都唔問就扣分真係好無奈

果一分咪當豪比人囉,
負雙位數果d版友一見到d內容唔岩佢自己心水,
就會出現一d「唔抵得」既情況架喇。

btw,純粹分享,
有一次平日下晝我係旺角搭 68X 去元朗,其實都唔算少人搭,
旺角上車下層得兩個人,上層唔太清楚有幾多人,
但係一過左彌敦道之後都不停見有客上車,最後頂閘入隧道。
sea1986 發表於 2011-1-12 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 PoohPoohJoe 於 2011-1-12 23:17 發表

快得幾多?
番到去咪又可能要等
如果要等點解唔行正線?
架車點都要開
執多幾個客何樂而不為?

起碼快半個鐘啩?
私牌車可能返到對面站
正常服務既話都可能未必有一半路程
我總唔相信全程高速私牌會同正常服務花相同時間甚至慢過正常服務
儘管架車私過對面站可能都要等車
但至少可以加快服務乘客比較多既方向
與其執多幾個客
倒不如加速私返對面接多啲客多既方向仲好啦

你既邏輯有啲問題囉
正如一架私家車行公路點都會快過行LOCAL路卦?
除非你話公路塞車既姐
Snoopy@FB8617 發表於 2011-1-12 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 PoohPoohJoe 於 2011-1-12 23:17 發表

快得幾多?
番到去咪又可能要等
如果要等點解唔行正線?
架車點都要開
執多幾個客何樂而不為?

咁私得返去既話
冇人話條線唔可以執班次
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tony223 發表於 2011-1-13 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2011-1-12 19:23 發表
我自己搭過兩次68X,
由元朗出旺角
都係頂閘上公路

唔知係咪正常?

都正常...
自從搬左去洪水橋做總站,往九龍方向食左唔少唔想等263M出欖隧轉車既客,
再加埋本身洪水橋/屏山同元朗出九龍既客,頂閘都唔係好出奇
(加上搬站去洪水橋後既班次係比元朗東總站時代疏少少 )

回正題,
其實68X受到不少因素影響班次,司機問題或交通擠塞都會引致班次失準,所以連拖幾車返總站根本唔出奇
試過晚上8點幾晌元朗等68X返洪水橋,足足等成個鐘先有車到站,但沿途D車係正常

另一方面,有關有板友話可以私返對面總站既問題,我就覺得做唔過,
一來咁既情況通常係因為交通擠塞先發生,如果私晒大部分車返對面總站,用一兩部車載客返對面總站,咁尾站既客就好難上車
(須知道68X係經一大段路先上公路 )
二來唔私返對面總站可以扼到D人以為68X好密,同埋清尾站客都容易D
Snoopy@FB8617 發表於 2011-1-13 00:21 | 顯示全部樓層

原帖由 tony223 於 2011-1-13 00:14 發表

都正常...
自從搬左去洪水橋做總站,往九龍方向食左唔少唔想等263M出欖隧轉車既客,
再加埋本身洪水橋/屏山同元朗出九龍既客,頂閘都唔係好出奇
(加上搬站去洪水橋後既班次係比元朗東總站時代疏少少 )

回正題,
其實68X ...

我諗上午非繁果D位真係多人極都唔會冇位坐lo...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過