hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 以下招聘手法有無問題
開啟左側

以下招聘手法有無問題

U-157星之Kelvin 發表於 2006-1-19 18:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

上個月下旬我打電話應徵一間市場研究公司
在今個月該公司表示要in 我,但時間係晚上6:30
我表示個時間不太合適,之後不斷延期,約最少3次都係晚上6:30
如是者,我都係推佢r

到昨日,該公司表示可以在今日下午5:30 in 我,還表示今晚係該公司的年飯(春茗)
更表示「會在 in完你後請埋你」

原本剛想去 in,而我朋友表示「呢間公司一定有問題」,叫我唔好去in

以下幾點朋友提出的問題
問題一:點解 in人要在晚上6:30;
問題二:作為interviewer無可能有權參加公司的年飯,身份是甚麼?員工?客戶?路人甲乙丙?;
問題三:一間公司無可能未認識interviewer就表示一定會請,這是冒險行為;
問題四:點解在JIU Jxx登廣告就係請日間工作,最後卻是在晚間工作.

當要上該公司interview 前30分鐘作了一個考慮,最後向其表示有事不能去 in

我想問各位認為有無問題?
而JIU Jxx這類求職雜誌的內容能否相信?
cruisesnet 發表於 2006-1-19 18:53 | 顯示全部樓層
有冇問題我吾知

但係有d公司可能想方便果d有野做既人放工去見lor.
市場研究公司有輪班的ma,晚上都會有返工的.
同埋有d工哄要係正常人一個基本上個個都會請,
我果次in 反狗城就係la,
真係係人去交form都請,仲要係立即tim
KFC 發表於 2006-1-19 23:29 | 顯示全部樓層
介唔介意講下間公司叫咩
名 ?係邊到?
 樓主| U-157星之Kelvin 發表於 2006-1-19 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 KFC 於 2006-1-19 23:29 發表
介唔介意講下間公司叫咩
名 ?係邊到?

公司名:Oracle Added Value
地址:北角英皇道663號萬誠保險千禧廣埸

仲有想問,假如間公司無問題,但經我多次推佢,到時要見會否因多次推卻而令公司對我印像分大打折扣?
而令最終結果係公司不接納我的申請
alexero 發表於 2006-1-20 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-1-19 23:50 發表

仲有想問,假如間公司無問題,但經我多次推佢,到時要見會否因多次推卻而令公司對我印像分大打折扣?

我朋友都係響一間市場研究公司做
返工時間通常都係下午至夜晚
所以叫你6:30pm去見都唔出奇

我自己甚至試過9:00pm見工呢
其實視乎公司性質而已,你朋友未免武斷左少少

P.S.如果無記錯的話,我朋友做既公司都係響呢座大廈入面... 但唔知係咪呢間
ksmbh 發表於 2006-1-20 02:57 | 顯示全部樓層
原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-1-19 23:50 發表

Oracle Added Value前名Oracle Market Research,
我個時返過,
間公司又唔算特別好,
不過中規中矩出糧無問題,
唔知你系in乜野post,
如果係電話訪問員或街訪,
其實只係上去填張form講幾句架渣,
到時集齊一班人先training...
同埋以我當時所見流失都幾勁,
所以佢係keep住請.

同埋電話訪問都要等人放工先好做,
所以佢地係遲收架,
個時我通常收十點半至十一左右,
叫你六點幾先上係正常.

不過而家有冇變就唔知啦~

樓主| U-157星之Kelvin 發表於 2006-1-20 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2006-1-20 02:57 發表

Oracle Added Value前名Oracle Market Research,
我個時返過,
間公司又唔算特別好,
不過中規中矩出糧無問題,
唔知你系in乜野post,
如果係電話訪問員或街訪,
其實只係上去填張form講幾句架渣,
到時集齊 ...

我係in 晚間市場調查員 (合約/兼職)

今日覺得好唔開心,好想喊
我昨晚將以上內容post 去其他forum,今日竟被人引發起罵戰
我被人鬧無heart去見工、玩人地HR、工作無heart......好難聽的說話
又話我有part time可以in 又唔去in,以為人家真係重視你......

我覺得自己重視每一個interview 的機會,我承認今次有揂疑,但也不會玩人地HR。我今次真係在意人家的批評
正如古巨基話「我好鍾意唱歌」,他都重視自己的工作,我也一樣的

到這一分鐘,我已預計到間公司唔會in 我,因為昨日向其表示有事唔去in,對方已懷疑我對這份工作的誠意
cruisesnet 發表於 2006-1-21 11:18 | 顯示全部樓層
下,我上年有間公司(A)約左我in,
我果時吾係好想去果間,

但係in果日,有第二間in我,
我係約定時間之前1 hour同A公司話有事,
佢叫我第二日再去過
結果都請左我.

有人同我話,約左吾好IN,如果有預早講,佢地吾介意,
但係放飛機就.......
ksmbh 發表於 2006-1-23 20:53 | 顯示全部樓層
原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-1-20 23:17 發表

我係in 晚間市場調查員 (合約/兼職)

今日覺得好唔開心,好想喊
我昨晚將以上內容post 去其他forum,今日竟被人引發起罵戰
我被人鬧無heart去見工、玩人地HR、工作無heart......好難聽的說話
又話我有part t ...

市場調查公司咁多家
唔打呢家打第家遮~
 樓主| U-157星之Kelvin 發表於 2006-1-23 21:33 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2006-1-23 20:53 發表
市場調查公司咁多家
唔打呢家打第家遮~

多謝關心,到今日心情已平復左好多
那個forum在事後有很多板友支持我
對一些惡意攻擊的板友作出反駁

(總覺iTalk的板友會客觀持平分析,人情味多o的!)