hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 初黎報到 不受歡迎
開啟左側

初黎報到 不受歡迎

Anpretext 發表於 2011-1-24 19:54 | 顯示全部樓層

原帖由 HR889@3C 於 2011-1-24 19:06 發表
其實俾11B,70X果D線得唔得?
70X依條線行D斜路都唔算太多啫?
掛70X唔夠掛大老山隧道線好...
普遍3AD加速都比較慢,
始終70X多站又要上龍翔道,
對車程影響都幾大

3AD我諗不如掛80X啦橫掂批3AV就退
GR614 發表於 2011-1-24 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2011-1-24 18:22 發表

我又唔覺 38 堆大白龍無架掂喎

258D,259D 有條屯公添啦...
雖然我覺得 258D 應該上 3AD ,甩返批載客量較少,油缸較細既 AV

k廠個批3AD我唔清楚

不過依家排緊38荔廠個幾架我一D都唔覺唔掂,只係個樣殘左少少囉
セブンアイランド大漁
樂仔〞 發表於 2011-1-24 20:12 | 顯示全部樓層
原帖由 NV3927 於 2011-1-24 13:37 發表
38 ???唔好la掛 ...
佢D大白龍 無架掂 之餘 ...
再加埋6車...
@@ ...
應該俾258D , 259D , 268C , 269C  ...
起碼唔洗行青山公路

嘩你咁睇得起條屯門公路呀 ... 咁多斜 , 仲隨時多過青公 ...
成日見住 258D 批 3AD 比 AV 追都知批 3AD 係幾咁「正」架啦 ...
我寧願要載客量細 D 既 AV 都唔要 3AD , 反正 258D 沿線見企位都唔太願上車 , 繁時等下一班又唔耐 , 非繁連企既機會都冇
你要比 .. 都係比 268C 269C 啦 ... 上斜少好多
~誰@359~ 發表於 2011-1-24 20:13 | 顯示全部樓層

原帖由 502 於 2011-1-24 19:12 發表

諗極唔明
上93a有幾過份

之前就有架HJ8032
同一條路有一咋98C掛牌3AD
架車唔得咪執囉
8032咪又係執出黎

反而2+2換3+2先覺得出奇
即係,如果換左架車,會搞到條線由原本冇問題(班次、載客量等)變成有問題
咁換車呢個動作適唔適合呢
執,有幾可執完真係長久,係有用既話98C堆大白龍就唔洗o係而家都畀人拎埋出泥插
字大只顯得人自大
GA6072 發表於 2011-1-24 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 502 於 2011-1-24 19:37 發表

當初掛HJ8032
到架車換走
D人既睇法咪又係唔同晒

新掛果幾架車掂唔掂
唔係而家下定論架
放長雙眼睇下先知結果

12m TD,郁得只有11B,17果堆同14一部,基本上塞部勁既ATR,就甩到出黎
不過,勁既ATR,又係邊度搵?

其實要講起,度度都要TD豪,11B,14,17,93A已經算無咁必要,
好似74X,258D,用TD豪黎追時間追班次清客,
另,TD豪既角色,其實亞記Trident都做到,尤其是新入果批龍運Trident
502 發表於 2011-1-24 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-1-24 20:13 發表
即係,如果換左架車,會搞到條線由原本冇問題(班次、載客量等)變成有問題
咁換車呢個動作適唔適合呢
執,有幾可執完真係長久,係有用既話98C堆大白龍就唔洗o係而家都畀人拎埋出泥插 ...

好啦,當換左3AD 跑慢左3分鐘,
又當未換車果時既時間岩岩好夠跑..

但係班次問題應該唔只一樣因素影響掛,
換車,只可以話多左其中一項影響既因素
係咪唯一,而且係最大既影響因素
冇人知

至於點解要搵93A開刀呢
都係冇人知
sai_chung 發表於 2011-1-24 20:47 | 顯示全部樓層

原帖由 502 於 2011-1-24 20:36 發表

冇人知

都係 ...

聽聞係因為 93a 無需要使用水塘位 .
所以將3部有水塘位既換走.
~4038~ 發表於 2011-1-24 20:56 | 顯示全部樓層
聽聞93A班掛牌佬好不滿, 我都叫做識嗰啲, 仲會用某啲方法去抗議

~誰@359~ 發表於 2011-1-24 20:58 | 顯示全部樓層
原帖由 502 於 2011-1-24 20:36 發表

冇人知

都係 ...
如果除左用車之外其餘所有因素不變
若然換車之後就過鐘,而同線其餘TD豪既行車時間都冇特別異常既情況
咁「換車係過鐘既原因」就會係一個合乎科學同常理既講法
除非你覺得司機會專登見換左車而碌車,又或者D燈會見你係大白龍就餵你食紅燈囉…

老實,家陣我都唔洗幫襯93A返學
佢換咩車對我而言都唔痕唔痛
但係我個人都唔希望已經唔多夠時間跑既93A會因為換D上斜普遍較慢碌既車落去
再搞亂佢個班次咁解
大白龍係要入將軍澳的話,應該係去98D呢D山下線,
因為山下有唔少客都係見架車冇位就唔上,大白龍夠多位,一架車變相會載多左人…

字大只顯得人自大
3ASV467 發表於 2011-1-24 21:02 | 顯示全部樓層

原帖由 sai_chung 於 2011-1-24 20:47 發表

聽聞係因為 93a 無需要使用水塘位 .
所以將3部有水塘位既換走.
上繁有 order 就另計…
但下繁經常企滿 wo

同埋…
就算水塘無用
部車有無力先係重點
下繁車疏再俾部無力既車既話