hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 初黎報到 不受歡迎
開啟左側

初黎報到 不受歡迎

superbus 發表於 2011-1-24 22:00 | 顯示全部樓層

原帖由 JX7348 於 2011-1-24 21:55 發表
講真...突然間換部咁唔掂o既車...梗係出聲la...
93A由康都到而家...響寶林路真係惡晒....見車過車...
冷氣車都放批TD豪比佢地...

雖然批3AD唔係咁掂....不過前面有CHING所講呢條線係無咩必要用水塘位....
呢條線都 ...
今日收咗架車嘛, 當然等耐咗
~4038~ 發表於 2011-1-24 22:00 | 顯示全部樓層

回復 40# 的帖子

影響....  但係批3AD唔係以正常表現泥行呢.... 有人為因數... 所以93a e排都應該會遲...
天瑞總站 發表於 2011-1-24 22:21 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
LM1933@641 發表於 2011-1-24 22:39 | 顯示全部樓層

其實3AD 又唔好真係諗得太差
例如38 果幾架龍上呈翔道/龍翔道 往觀塘方向都唔係大問題
唔知大家覺得2波上晒有冇問題,但起碼站在乘客角度黎講,完全係ACCEPTABLE
反而上斜避震較差可能是另一問題

至於寶琳路,可能真係比較斜,3AD 會相對比較吃力
但93A 始終都係比較短途,果幾分鐘乘客真係唔係太介意 (除非你趕返工返學,咁冇計LA)
如果俾15 果兩部AVW 同架 HG4169 換依三部龍,我會幾高興
起碼唔會連平路都跑唔起,架HG4169 就永遠俾其他豪上斜慢 (對比HD9695 完全兩回事)
其實有這麼多款車,任何線都可能中,雖然說有可能作出調整,但唔係太過份就得LA
JF1261 發表於 2011-1-24 22:44 | 顯示全部樓層
3AD 執一執咪又係一部好車..
278X 果批日日上城隧咪又係咁, 入沙田方向仲快過虧左的龍躉..

不過可能寶琳路真係太斜, 唔岩用的話
不如入水廠行70X 啦

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
dicksonboy + 2 278X D 大龍一D都唔差

查看全部評分

EF107 發表於 2011-1-24 22:46 | 顯示全部樓層
嗯...
今日坐左 HM175 同GR7017
兩架車都好唔 OK
比吉都更差...
兩架車
未坐滿 20上翠林
架車冷氣冇料到
朝早見到個婆婆一上車就撥扇
去到上秀開始頂閘
結果要趕食飯都 45 mins 一單

講開 HJ8032
690果陣過擋都未叫極品
同埋當時仲有 站頭較大輸出率 呢支歌仔唱
而家?
返廠執?執到幾多?
以九記而家既方針
我就睇唔多將會有多部 HJ8032 咁既 lv 既 3AD 既機會出現
同埋唔好將批三架TD神化
呢三架車其實都一直退步緊

有D野
先天不足就係先天不足
正如當年點解大清洗要留 康都ES 開龍
都唔留吉都吉蘭吉龍...

司機們唔係想要架比人神化既車
只係想要番d有力少少既車比佢地爬山姐

要人跑,架車又冇力,點跑?

今次 93A 甩富豪
自己覺得唯一解釋就係唔夠富豪車
順手想將93A全Dennis

正如當年 甩GR614 GR7842 比 296A KK3314 比13D
換 ATR 同埋 HJ8032...

話唔定一陣將架GL258同GA6107對調埋 =="

*
不過我想講多樣野
當年 93A 岩岩加冷氣車
傳得最勁就係黃柱龍
估唔到5年後終於掛左一架 =="
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
EF107 發表於 2011-1-24 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2011-1-24 21:16 發表
俾D新仔揸, 靚車同垃圾一樣都係安全駕駛, 有分別嗎?

你講果位新仔係咪渣正字軌最舊果架?

個人認為佢技術最高超
經常頂死下家
千年 發表於 2011-1-24 22:50 | 顯示全部樓層
如果可以用城巴12米龍跑93A你幾好呢…

城巴又有12米龍,九巴又有12米龍,都唔明點解差咁遠…
EF107 發表於 2011-1-24 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-1-24 20:58 發表
如果除左用車之外其餘所有因素不變
若然換車之後就過鐘,而同線其餘TD豪既行車時間都冇特別異常既情況
咁「換車係過鐘既原因」就會係一個合乎科學同常理既講法
除非你覺得司機會專登見換左車而碌車,又或者D燈會見你係大 ...

之前話尖東 98D 13X 兩條坑唔落得 3AD
所以當年 HJ8032 都唔洗柯打 13X
而 98D 一向都少用3AD做替車 (不過呢幾年都多左見到)
HR889@3C 發表於 2011-1-24 22:58 | 顯示全部樓層

其實將93A果2架3AD同3C果3架調落11B咪仲好

(3C果3架3AD都唔見得幾好 日日上斜路慢到呢... )

全程都係平路一條  再加上11B有成5-6架車(大白豪,龍躉)

跟住依批車可以拎去爬山同清客既線行 咁咪幾好...

不過今次有個疑問就係點解果架TD AV會轉做3+2 AD

果架TD AV甩左出黎咪又係後備車 咁甩黎又有咩意思呢?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
FE7384~62X + 1 甩GY8271做士啤 ,, 正解

查看全部評分