hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 文匯:窮人應該離開香港,以騰出空間讓富人來港 ...
開啟左側

文匯:窮人應該離開香港,以騰出空間讓富人來港

053h4 發表於 2011-1-29 14:24 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
DIH 發表於 2011-1-29 14:49 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2011-1-29 14:04 發表
其實,
沒有港鐵, 便會有第二個營運者去營運鐵路設施

不過又有一個問題係,「推翻」港鐵可能比推翻一個政府更難,
除非係有內鬼迫宮,迫完宮又唔係自己做而係另覓賢能,在人類社會,應該冇可能發生。
mckhgc 發表於 2011-1-30 01:35 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2011-1-28 11:22 發表
從佢要寄單收錢起
已經 cut 曬囉

好似幾年前已冇得開新儲蓄易戶口,只係用開既舊客可以繼續用
S3BL100 發表於 2011-1-30 12:20 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2011-1-28 20:37 發表

唔應該假設來港讀書就一定親共

咁又唔好咁講,中共滲透力咁強,派得落黎香港,以至公費放洋留學的一班,你估佢唔會個個查清楚晒家底先放人走咩?
如果唔係,點解前幾年美國Duke University會發生「王千源事件」?

我住緊個apartment其中一個住客係大陸學生,我仲試過開信箱搵到中國駐洛杉磯大使館寄俾佢既信添啦,不過我唔會冇品到開人地封信黎睇。
fb.com/scientisthk2usa/
edhong 發表於 2011-1-30 12:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
DIH 發表於 2011-1-30 16:52 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-1-30 12:20 發表

咁又唔好咁講,中共滲透力咁強,派得落黎香港,以至公費放洋留學的一班,你估佢唔會個個查清楚晒家底先放人走咩?
如果唔係,點解前幾年美國Duke University會發生「王千源事件」?

我住緊個apartment其中一個住客係大陸學生,我 ...

以事論事,那封信可能係關於簽證之類的問題呢,
難道我收到香港特區政府的信件,就代表我好支持特區政府施政?
查家底?其實個個家底都差唔多,佢地都係要爭崩頭先來到香港,
而且以理科為例,取錄與否係教授話事,佢地來港都係要實幹的。
我原本都對NDS好抗拒,但相處下來,人地咪又係人一個,一樣有七情六慾。
與本地學生相比,佢地過五關斬六將先來到,見識比較廣,有不少更是抱著開眼界的心而來,
離開大陸限制後佢地會暢所欲言,我即使離開lab已經一年以上,都仍然同佢地係朋友。
除了和本地學生競爭學位之外,我看不出這些內地學生對香港有甚麼不良影響,相反是我們向他們潛移默化了香港的價值觀。
dicksonboy 發表於 2011-2-3 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2011-1-29 14:04 發表

正如無乜香港人會反對港鐵一樣
因為香港的鐵路營運者基本上只有港鐵
反對港鐵 = 沒有鐵路
沒有港鐵, 香港的交通會怎麼了!?
所以不能沒有港鐵
遇到港鐵問題, 我們應該要求港鐵改善...

其實,
沒有港鐵, 便會有 ...

睇返近代歷史,中國過去100年經歷過千百次既改朝換代都係苦過"弟弟"
乜你覺得中國人對政權交替會好有信心?
到近二三十年,經濟起飛生活有改善
內地人將榮耀歸於共產黨,當然想佢好落去
Idiotism is idiots being idiotic
ksmbh 發表於 2011-2-3 16:02 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2011-1-26 17:04 發表

最快唔係創興咩?
午飯時間我見創興只開一個櫃台都仲係綽綽有餘

都係個句啦, 你有錢, HSBC/恒生都可以好快.
以HSBC/恒生為例, 理財客戶櫃台同普通客戶櫃台數目幾乎係1:1
理財客戶入數, 半分鐘都唔駛, 真係難 ...

創興大眾都好好架
不過創興分行成日都唔係市中心要係屋村先揾到
大眾信用卡櫃位找數都唔收手續費
電話一打就通
邊間行服務好得過佢
好過用匯豐 恆生
櫃位排到傻 連ATM都係咁
nwfb1601 發表於 2011-2-7 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2011-2-3 16:02 發表

好過用匯豐 恆生
櫃位排到傻 連ATM都係咁

匯豐?最串0個次係有一次我幫個同事「唱」散
紙(0個堆碎銀0既銀碼係未去到免收手續費0既
上限),櫃位職員竟然叫我將 D 碎銀入落本簿
仔,然後再用提款方式,換返 D 大紙俾我。

0個陣我心諗:使唔使咁麻煩呀?最後我因為無
帶簿仔而走0左。

事後我同個同事講返,佢都忍唔住講0左句「黐
線!」
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116