hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 新界小巴89, 89A, 89B, 89M, 89P, 89S, 98調整車費 ...
開啟左側

[車費] 新界小巴89, 89A, 89B, 89M, 89P, 89S, 98調整車費

FD5410 發表於 2011-1-29 12:01 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2011-1-28 22:07 發表
最難得都係九巴已經做得衰, 有人比佢做得更衰先好野

37M 呢排平日班次都比以前無咁穩定,好多時都要即捕即解
應該係關葵聯邨出面盞燈事...

假日就...有時得返兩部車行咁囉
原帖由 andy92 於 2011-1-29 09:27 發表

少車又要開咁多分支,自己攞黎衰

根本一開始就唔應該開條 89B
直接俾車 89/89A 好過啦
不過當時灣景百佳要免費車就真係無計...

89S 條定線都好有問題,次次盛安樓,高盛臺上到部車滿哂
六座無位上,到東邨/月海灣就落左一兩個,
搞到出葵芳仲有位剩,但高盛臺/六座無位上

(Show blocked user - 張生無限輪迴)
andy92 發表於 2011-1-29 14:46 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2011-1-29 12:01 發表

37M 呢排平日班次都比以前無咁穩定,好多時都要即捕即解
應該係關葵聯邨出面盞燈事...

假日就...有時得返兩部車行咁囉

根本一開始就唔應該開條 89B
直接俾車 89/89A 好過啦
不過當時灣景百佳要免費 ...

整組線應該要大執,之不過每條線都有自己獨市位

比較難攪
KS 發表於 2011-1-30 03:20 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2011-1-29 11:35 發表

佢又要做哂成個山頭
個範圍又搞到咁鬼大....十個煲七個蓋

又想快回車開密 d ...
但係就偏偏搞到一團糟...死埋一堆

好同意你嘅講法, 十個煲七個蓋, 根本就唔夠車, 派車又唔靈活,

98, 死都要係1座總站上幾個先慢慢開車,
星期六/日下午12-2點, 係西村6座, 98條龍閒閒地都十幾人,
雖然98真係幾密車, 平均3-4分鐘就有一架, 但真係等極都冇位,
條龍就愈等愈短, 因為好多人都走左去搭34
曾經試過係6座排第2, 等左30分鐘, total有9部98經過,
頭8架有7部滿座飛站, 有1架得1個位, 等到第9部先輪到我
另外, 以往星期六/日夜晚荃灣上葵盛, 通常都係過左11:30pm後, 先要排隊等車,
最近10:30pm後已經要排隊, 班次仲要好疏

89, 近一年就真係愈做愈哀, 班次仲疏過37M,
以前係葵興車等人, 宜家就要人等車,
加完仲貴過 37M,

89M & 89S, 夜晚8點後, 係葵芳都要等3-4架車先上到車,
其他葵芳小巴, 87系, 88系, 91A都係車等人, 係得89M, 89S有人龍

89B, 其實佢係唔係循環線? 正確行車路線係點?

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
FD5410 + 2 理性分析

查看全部評分

andy92 發表於 2011-1-30 11:10 | 顯示全部樓層

原帖由 KS 於 2011-1-30 03:20 發表

星期六/日下午12-2點, 係西村6座, 98條龍閒閒地都十幾人,
雖然98真係幾密車, 平均3-4分鐘就有一架, 但真係等 ...

89B, 其實佢係唔係循環線? 正確行車路線係點?

有時與其係 6 座等 98,倒不如落泳池等 87/87K
雖然話唔會有好多位上,但至少每班車都有人落,都可以上到幾個

89B 係循環線,大會堂係總站
葵盛走線:盛樂樓 > 泳池 > 6座 > 商場 > 1座 > 高盛臺 > 泳池  > 盛樂樓

有時係 1座會停一陣,乘客唔駛落車
FD5410 發表於 2011-1-30 18:12 | 顯示全部樓層
原帖由 KS 於 2011-1-30 03:20 發表
雖然98真係幾密車, 平均3-4分鐘就有一架, 但真係等極都冇位,
條龍就愈等愈短, 因為好多人都走左去搭34
曾經試過係6座排第2, 等左30分鐘, total有9部98經過,
頭8架有7部滿座飛站, 有1架得1個位, 等到第9部先輪到我
另外, 以往星期六/日夜晚荃灣上葵盛, 通常都係過左11:30pm後, 先要排隊等車,
最近10:30pm後已經要排隊, 班次仲要好疏

朝早基本上連東邨都好難上車,更何況六座...
特別車係有,不過數量極少囉

買餸時間去到黃昏時間,返葵盛係幾密
不過落荃灣係疏爆,十部98有九部都係私返落去
話就話少人d啫,但係都唔使咁疏下化...
搞到六座又係上唔到車

十點半/十一點打後,車又係少,全部收哂工
98 條人龍可以過埋間OK,...

至於 89,無謂提啦
根本佢同 89B 就係同 34 鬥疏...

89S 根本就唔夠車,條定線又騎呢,
仲叫呢間公司做埋葵涌邨-葵芳,邊夠車呀

總括而言,有三個方法
一,搵其他公司收購佢/接手所有路線
二,搵第二間公司接手部份路線,引入競爭
三,佢自己做返好,不過好難
JU2541 發表於 2011-1-30 19:08 | 顯示全部樓層
聽住先啦...個議員不嬲都係得個快字..但又唔多準
"成功爭取"豈止民建聯...係某群人好天真好傻以為世間只有親政府黨 - 民建聯先會做

89 又冇 89B 咁過份既....
呢間公司根本就做野冇 plan 過,,,
又要霸住成個山頭 ...霸住咁多條大線..但自已搞極都搞唔掂...拎 d 爛蓋去補葵涌村既禍...就自已搞到自已一團糟..
愈做愈縮....拎葵涌村既蓋去補上面葵盛...又搞到天一半地一半...

紅小就係咁搶客.... 貴你二蚊有時都好好做 ... 相反 89A 就霉到等客都唔爆
本身新區都七國咁亂 見小巴多過見巴士,,, 但係佢就唔生性
落荃灣有 313 打 89 ,,, 上新區就打到條 89B 吉車遊街
3 部 313 爆哂夾住部吉哂既 89B 都見過,,,

呢間公司完全好似當 D 客係佢忠實 fans 咁唔會走,,,
但係現實唔係囉

89B 經大窩口道落葵興站行禾塘咀街入新區,左轉入總站再左轉經上角街落石頭街,再沿大窩口道落山
經沙咀道去到英皇轉入眾安街,行楊屋道再經大河道入大會堂
上葵盛就經沙咀道跟 89 行

人一九,腦便殘
Ms.Potato 發表於 2011-1-30 21:32 | 顯示全部樓層

區議員話成功爭取89P延長至葵芳,葵涌居民要快啲轉變乘車模式喇,十個煲隨時得番5個蓋
KS 發表於 2011-1-31 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2011-1-30 11:10 發表

89B 係循環線,大會堂係總站
葵盛走線:盛樂樓 > 泳池 > 6座 > 商場 > 1座 > 高盛臺 > 泳池  > 盛樂樓

有時係 1座會停一陣,乘客唔駛落車

我搭過嘅 89B 都係咁行, 不過唔知可唔可以叫"循環線"囉!
仲有, 呢個"循環線"行法究竟係唔係合法ga?
因為同運輸署網頁完全唔同

我同家人都曾經不止一次係6座上89B,
但司機都要我先俾 $1 去到1座先,
係1座總站唔駛落車,
不過要再入 $3.4 先可以去荃灣大會堂,
total 即係要 $4.4, 仲貴過 34,
自此以後, 我寧願等 34/ 去泳池搭 87K, 冇再搭 89B

其實我可唔可以投訴89B濫收車資呢?
但係運輸署網頁個路線顯示89B唔係循環線, 係1座做總站喎!
andy92 發表於 2011-1-31 09:24 | 顯示全部樓層
原帖由 KS 於 2011-1-31 01:30 發表

我搭過嘅 89B 都係咁行, 不過唔知可唔可以叫"循環線"囉!
仲有, 呢個"循環線"行法究竟係唔係合法ga?
因為同運輸署網頁完全唔同

我同家人都曾經不止一次係6座上89B,
但司機都要我先俾 $1 去到1座先,
係1座總站唔駛 ...

我之前係商場上都可以俾 $3.40 落大會堂

6 座要俾多 $1 可能因為佢想你行去呢個位上
http://maps.google.com.hk/?ie=UTF8&ll=22.36199,114.12139&spn=0.001201,0.001725&z=19&brcurrent=3,0x3403f897e0e9ab8b:0x80a3741cbe2e17c0,1,0x3403f897e0e9ab8b:0x8529f41bd7004ef1&layer=c&cbll=22.362024,114.121469&panoid=Abv-zg57_zWK8xDMPO3cxA&cbp=12,197.45,,1,6.75
FD5410 發表於 2011-2-1 17:30 | 顯示全部樓層

原帖由 andy92 於 2011-1-31 09:24 發表

我之前係商場上都可以俾 $3.40 落大會堂

6 座要俾多 $1 可能因為佢想你行去呢個位上

你話我話,根本個司機就可能唔知 89B 係循環線

個人建議唔好響六座/商場等 89B ,
因為好多時如果車上面無客/剩下班客唔係去六座/商場,
個司機會由泳池直剷上一座,或者由葵康苑直剷上一座
所以葵聯路會無左班 89B

又或者,個人建議唔好特登等 89B