hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 網上爬非光纖 100M 服務
開啟左側

網上爬非光纖 100M 服務

kei_hk 發表於 2011-1-29 15:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Download 是夠100m 的﹐Upload 只有 30m﹐對於以往的800k﹐絕對是大有進步﹐在不用加錢的情況下﹐是抵用的。

問了安裝師傅﹐用的技術係 VDSL2 ﹐所以Upload 只可有30m﹐無法提供100m 同速upload。

香港所謂最公認的 speed test 網站結果 :

最多人用的speed test 網站結果 :

ps. 測試時有經 router﹐以LAN直駁router﹐而此router 約5年前的產品。(Level 1 WBR-3406TX﹐當年BB100 其中一款推薦的wi-fi router)

superay 發表於 2011-1-30 14:58 | 顯示全部樓層
請問樓主是否用緊Thomson tg789 modem?

CardCaptor 發表於 2011-1-30 15:30 | 顯示全部樓層
不錯了
小弟家昨日才拉完光纖行100M
速度還是跟樓主差不多...
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
 樓主| kei_hk 發表於 2011-1-30 22:22 | 顯示全部樓層

原帖由 CardCaptor 於 2011-1-30 03:30 PM 發表
不錯了
小弟家昨日才拉完光纖行100M
速度還是跟樓主差不多...

Download應該是大致相同﹐不過Upload 你又點會同我差不多

行光纖的upload 都是100m 的﹐不會是30m。

樓主| kei_hk 發表於 2011-1-30 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2011-1-30 02:58 PM 發表
請問樓主是否用緊Thomson tg789 modem?

用  中興 ZXDSL 931CIIA

看機底label 是 10年9月出廠。

值得一提﹐安裝師傅第一件事問我有沒有用固網電話﹐我話無﹐於是便在我家放「達雞」並去樓房搵番電話線並處理線路。

最後我問他﹐如果我日後用番固網有沒有什麼特別野要處理?
他說要重新拉線﹐固網同100m 係唔可以共用同一條線﹐否則去唔到100m。
換句話說﹐如果有固網的又同時要用100m VDSL2 上網﹐便要同其他寬頻(如HKBN)一樣﹐重新拉明線。
不過﹐用家有些少選擇權而唔在屋內拉新線﹐便是電話只用入屋的第一個插位﹐其他分插只供上網用。

OTIS401 發表於 2011-1-30 22:42 | 顯示全部樓層
樓主不用再網上爬已經算好好了
好多人等左N年都係得6-8M,但價錢依舊
 樓主| kei_hk 發表於 2011-1-30 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-1-30 10:42 PM 發表
樓主不用再網上爬已經算好好了
好多人等左N年都係得6-8M,但價錢依舊

我住公屋﹐$110 一個月淨上網﹐有8m 我用。

由於家人反對要在廳重新拉明線入房﹐所以一直都無裝hkbn﹐i-cable 打死我都唔會用﹐所以幾錢我都係會用網上行的。

約1年前已經有寄信問我是否+$18 上18m plan﹐由於我只上網不bt﹐而upload 只會由800k 上升去1m。也因為我不bt﹐只是間中share 相去facebook﹐所以upload 800k 對我來說都是夠用的﹐我真係唔會花多$18一個月。

而約3個月前﹐又寄信問我有無興趣+$18 上 30m plan﹐同時送now tv 的免費台﹐由於upload 有10m ﹐所以當時都曾考慮﹐但最後在dead line 之前我都無去理。

2星期前打電話問我有無興趣上100m﹐不用加錢﹐但要用多2年。以我來說﹐由於不會轉台﹐所以都不用再去想﹐一定會做upgrade的。

而我個人估計﹐便是我住的大廈屋村﹐甚至附近地區﹐他們的設備去到 必須要更新階段 / 更新的最後階段﹐舊有的 ADSL設備要慢慢搬走(即3-8m﹐甚至18m的用戶)﹐以便有位置安置新設備﹐即係舊客如果不再做upgrade﹐隨時會唔夠資源去提供服務﹐所以要不停氹舊客加錢upgrade﹐當氹唔到便要想一些方法去令班客肯去upgrade﹐例如同我一樣﹐肯用多2年的便免費upgrade。

PCCW 不再upgrade﹐只會流失更多客給對手﹐這一點他們是知道的。所以﹐去到最後便會想出一些免費方法去做upgrade﹐同時又可以留個客用多一段日子﹐而這段日子可能一直繼續用﹐一份約之後又一份約﹐計落條數仲好。

ps. 我聽過有些市區屋村﹐早幾年都只可提供3m 服務﹐連now tv 都唔可以裝(要有6m 服務才可安裝﹐標準留用4.5m去做now tv)。而不少鄉郊屋村地方﹐都好似只有3-6m的服務。正如你所講﹐比我更慢的速度﹐但價錢同我一樣﹐甚至比我更貴

ps 2.
如果看埋下列一個測試結果﹐又真係好過hkbn 不論什麼plan﹐出海20m 上限的速度(按他們廣告所講)

DIH 發表於 2011-1-30 23:40 | 顯示全部樓層
我用緊網上爬$110@10M,係用了$180七年後,佢話我係長期客戶,「減價」到「平均每月」$14x,
但其實係要收我每月$23x,再到唔知第幾個月免費一個月收一個月咁,
諗落唔抵,我要脅轉去HKBN,佢先肯放個$110畀我,剛才用speedtest.net,
download 10M,upload大約係0.6M(我用緊notebook+無線router)。

如果佢話唔使錢轉100M,我就梗係會upgrade啦,不過我唔會主動要求,
同埋要在屋企搵返第二個插口都幾大工程,畀張床遮住。
CardCaptor 發表於 2011-1-31 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-1-30 22:22 發表

Download應該是大致相同﹐不過Upload 你又點會同我差不多

行光纖的upload 都是100m 的﹐不會是30m。

都不是的
昨日試過UPLOAD SPEED真是可以差過30M...

不過現在就這樣:
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
OTIS401 發表於 2011-1-31 10:30 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-1-30 23:10 發表

我住公屋﹐$110 一個月淨上網﹐有8m 我用。

由於家人反對要在廳重新拉明線入房﹐所以一直都無裝hkbn﹐i-cable 打死我都唔會用﹐所以幾錢我都係會用網上行的。

約1年前已經有寄信問我是否+$18 上18m plan﹐由於我只上網不bt﹐而 ...

PCCW的出海速度已經係四間ISP中最好的一間黎
好過我宜家用緊的和記100Mb,等十年都仲未load到
去果D網盤度down野唔係得幾百bytes就係time out連唔到
但用學校的VPN黎開又一按就開到,個VPN係用PCCW連出街的
個speed都去番正常的100kb左右

小弟以前都用過PCCW
但實在太貴轉左去和記