hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 馬鞍山巴士路線問題
開啟左側

馬鞍山巴士路線問題

樓主| yyy5138 發表於 2011-2-8 11:41 | 顯示全部樓層

原帖由 an_hr_son 於 2011-2-8 05:38 發表

89D 改就無問題呀
因為 89C 都差唔多 cover 哂 , 加上兩條線非繁時行車時間差無幾多
87D ? 你覺得因為有條 81C 響九龍區同 87D 同總站所以就咁將87D 掟上公路就得 ?
咁落太子旺角唔通響富安同你上 81C ?
定係你想叫 ...

而家就係討論緊點重組最好
兩邊都可以有特快到目的地
而唔係好似而家咁對沙田富安特快就理得錦英利安要坐幾耐
 樓主| yyy5138 發表於 2011-2-8 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 an_hr_son 於 2011-2-8 05:45 發表

乜你覺得而家87D兜濱景兜富安加埋仲可以少客得過條796B ?
你唔係掛....
都係個句
一係你可以揀搬條281A 入黎
一係就掟81C 上公路
極其量我覺得87D 只會係唔兜濱景
富安.. 好難講

而家係掟都掟 40X , 86K 同89D 先 ...

少客都係有客
咁你都唔應該郁796B
係咪先?
點你都係擾民 ga la
如果一句"擾民"就咩都唔好郁
咁就死啦
洗咩傾RDP姐
咪由得佢定線標準仲停留緊係10幾年前囉
新線要抽車?唔好攪!
你要改路呀?唔好攪!
an_hr_son 發表於 2011-2-8 13:17 | 顯示全部樓層
an_hr_son 發表於 2011-2-8 13:27 | 顯示全部樓層

樓主| yyy5138 發表於 2011-2-8 14:14 | 顯示全部樓層
原帖由 an_hr_son 於 2011-2-8 13:17 發表

咁以你既所謂道理你應該去建議 87D 唔入馬市呀
入馬市咪仲耐... 之後盞盞燈都要停
87D 都叫快 ?
第一城有 281A ok ... 呢個可以飛
但你又唔答我可以點改 ?
一味就係想自己快...就博命響度話放上黎討論,放上黎講
咁 ...

你富安有馬鐵.你馬市有馬鐵.錦英有馬鐵?
錦英要坐馬鐵要行4個字.一係比多$3坐小巴.
行富寶樓梯落要4個字.
行錦英路落要4個字.
行馬鞍山村路樓梯要4個字.
你估行4個字好過癮?
小巴成日爆.
等3.4部先有得上.
你估你肯比$3就一定快?
再唔係咪搭返87D囉.
係呀搭87D呀.
沙田又要坐.
富安又要坐.
恆耀又要坐.
坐吓坐吓粒幾鐘先到.
係呀無人逼我住錦英.
但你話唔住就唔住?
唔通我唔住錦英交通會變好?
我唔住就無人提要重組?
全個馬鞍山東無人住?
81C同87D我明而家兩者客源唔相同.
但大家路線上已經算上最相近(油尖<>馬鞍山).
要重組搵佢搵邊條?
搵85M?
我知要攪係有難度先拎上泥傾吓點重組先好.
 樓主| yyy5138 發表於 2011-2-8 14:19 | 顯示全部樓層
原帖由 an_hr_son 於 2011-2-8 13:27 發表

咁又點 ?
你岩呀 一個客都係客 ,
定線一定要除住時代黎改 ?
呀版友... 照你呢套做法做人咁就死得人多
咁紅隧堆線 有D好多年無改我又係咪要特登郁下佢去滿足你10幾年無郁過既定線願望 ?
唔好忘記你條大佬87D 後面有 ...

我初期重組諗法係有問題先拎上泥
大家傾點樣重組最好馬市就梗係話無所謂
富安唔算兜
你坐車又唔洗坐到利安錦英
望住馬市有條 681
自己就條條亞公角
唔妒忌有鬼(至少我係)

咁你認為點樣重組先好呢?
定認為維持返咁樣由得佢慢慢碌最好?

GU9338 發表於 2011-2-8 18:11 | 顯示全部樓層

原帖由 lf5499 於 2011-2-8 00:09 發表

大客倉?岩  收工時間咪係囉
但係呢d時間 整幾班特車 乜都搞點
而你正正帶出個重點
就係87d根本夠客 做乜要成車人係度兜?

你岩呀
但有冇咁多資源係濱景又開多條線/咁多特車 ?
如果變第二條 84M 就大家都無謂

*而家 87D 馬市特車係有其他路線柯打的

請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2011-2-8 18:14 | 顯示全部樓層
原帖由 an_hr_son 於 2011-2-8 05:45 發表

乜你覺得而家87D兜濱景兜富安加埋仲可以少客得過條796B ?
你唔係掛....
都係個句
一係你可以揀搬條281A 入黎
一係就掟81C 上公路
極其量我覺得87D 只會係唔兜濱景
富安.. 好難講

而家係掟都掟 40X , 86K 同89D 先 ...

86K 上公路既話我諗要搞掂麗豪 <-> 富安既問題 (靠 86C / 803 就死得人多)
請用文明來說服我。
hokwanlam 發表於 2011-2-8 18:52 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2011-2-8 18:14 發表

86K 上公路既話我諗要搞掂麗豪  富安既問題 (靠 86C / 803 就死得人多)

唔係既,仲有條81C係度頂住.....
ATS107@KL6712 發表於 2011-2-8 21:07 | 顯示全部樓層

原帖由 hokwanlam 於 2011-2-8 18:52 發表

唔係既,仲有條81C係度頂住.....
富安出麗豪咪一樣貴到嘔