hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 垃圾都不如的財政預算案
開啟左側

垃圾都不如的財政預算案

edhong 發表於 2011-2-25 19:05 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Anpretext 發表於 2011-2-25 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 區麗芝 於 2011-2-25 23:34 發表
香港人真係唔知足,政府大拿拿用240億注資入市民MPF戶口
,保障退休生活。廣大市民竟然唔領情
咁又1分

哈, 唔知我MPF戶口蝕左幾錢呢, 可?
OTIS401 發表於 2011-2-26 01:11 | 顯示全部樓層

閣下像是讀經濟讀上腦
只懂從理論上了解,但現實卻一點也不曉得

不如你問自己一樣野
如果通漲過多幾十年都未回落過
到你退休時,取出來的當中六千元,夠唔夠你去M記食一餐?
Crotone 發表於 2011-2-26 14:53 | 顯示全部樓層

原帖由 wilsonli321 於 2011-2-25 18:15 發表

神童羅兆輝都會睇錯市啦

MPF涉及很多判斷,40年的投資那可能次次都俾你睇岩市?
MPF是全民性的,教育高一點未必等如多了很多金融專家的!
廿多歲的人,人生經驗很淺,咁快要佢地焗賭絕不合理!
廿幾歲在社會,十居其九沒有 ...

先引述我有位朋友係她FB到提到支持財爺唔作直接派錢而派去MPF到的理由.
1) 每個人(包括團體,政府)需要為他自己將來負責任,
2) 如果政府下下即時派錢而不派去MPF到,將來人口老化時政府安老或其他開支增加,到頭來多年後可能要加稅.
3) 不過她指出財爺因為想法不全面(如照顧不到家庭主婦,公務員),先至會俾人大事批評.

無錯,,財爺咁做我覺得唔可以批評他是錯..但當然直接派錢我覺得最好..
但唔該財爺係另一方面做番D野,減輕市民負擔...例如回購東西隧去減過路費,推行復建居屋..全民退休保障..ETC
One Door Closes Another Door Opens
hkth 發表於 2011-2-26 15:22 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-2-26 01:11 發表
閣下像是讀經濟讀上腦
只懂從理論上了解,但現實卻一點也不曉得

不如你問自己一樣野
如果通漲過多幾十年都未回落過
到你退休時,取出來的當中六千元,夠唔夠你去M記食一餐? ...

OTIS401兄, 閣下是否忘記了強積金是僱主及/或僱員每月從薪金內供款各5%而累積呢? 這筆錢再加上政府註資的錢,會出現雪球效應, 不斷地增大. 到退休時, 最終可得的金額或可得數百萬的.

政府註資強積金, 絕對為大家的將來打算, 請大家不要用短期目光去看這筆註資吧.
kwyeung 發表於 2011-2-26 17:22 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2011-2-26 15:22 發表

OTIS401兄, 閣下是否忘記了強積金是僱主及/或僱員每月從薪金內供款各5%而累積呢? 這筆錢再加上政府註資的錢,會出現雪球效應, 不斷地增大. 到退休時, 最終可得的金額或可得數百萬的.

政府註資強積金, 絕 ...

我唔識乜野咁多經濟投資既野, 亦唔清楚強積金公司幫我點投資,
淨係知道前年呢, 我放高、中、低風險既錢都縮左水,
舊年就好少少, 中風險舊錢多左少少少少。

我憑乜野相信退休時舊錢夠養老?
不如佢比筆錢我, 穩穩陣陣放銀行養人仔唔好?
wilsonli321 發表於 2011-2-26 18:01 | 顯示全部樓層

wilsonli321 發表於 2011-2-26 18:18 | 顯示全部樓層
nwfb1601 發表於 2011-2-26 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2011-2-26 15:22 發表

講就係咁講囉......但係你有無諗過,係將來0個幾十年,香港(以至
全球)0既經濟會變成點?唔俾佢一陣又0黎多個金融海嘯,將你之
前辛辛苦苦儲落0黎0既錢通通捲走?

而且我真係唔多信,呢六千蚊真0係會百份百落哂自己個強積金 acc
度喇......實有 D 係俾保險公司抽0黎做行政費。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
nwfb1601 發表於 2011-2-26 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb94A 於 2011-2-25 00:07 發表

買定花生睇政府點平息民憤

算把啦......一個連粟米斑腩飯都未食過、係天水圍搭969 去中
環要幾錢都唔知0既父母官,點會知道我地呢班 N 無階層0既
生活係幾咁艱難0丫......

倒不如搵個機會逼佢去東廊橋底做返半年乞衣;或者踢佢住
大角咀板間房,做三個月酒樓洗碗,等佢知道咩叫做窮仲好
啦......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116