hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 事隔一個月 警方再被爆「賤招」告紅小
開啟左側

事隔一個月 警方再被爆「賤招」告紅小

JN6854 發表於 2011-2-26 21:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=586931
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110121/00174_001.html
一個月前東方:警賤招放蛇玩殘小巴
*最高記錄:一程車5張告票

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15016890
一個月後蘋果:荃灣佐敦線 警方頻放蛇 控禁區接客 小巴一程車收八告票
*最高記錄:一程車12張告票

兩次都係佐荃 如果唔係有仇的話 點解要針對呢條線?
仲要等紅小司機「夠數」先現身 做法真係應該詢問法律界人士是否合情合法!
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
guin 發表於 2011-2-27 00:09 | 顯示全部樓層
如果你係司機, 你會有咩感覺呢?
 樓主| JN6854 發表於 2011-2-27 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 guin 於 2011-2-27 00:09 發表

反問:你係一個駕駛者開住架私家車 後面有架隱形戰車0係度
跟住等你違例三四次再截停你架車 開番咁多張牛肉乾俾你 你有咩感覺呢?
guin 發表於 2011-2-27 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2011-2-27 00:40 發表

反問:你係一個駕駛者開住架私家車 後面有架隱形戰車0係度
跟住等你違例三四次再截停你架車 開番咁多張牛肉乾俾你 你有咩感覺呢?

我會覺得唔順囉

另外, 我鄧d司機唔抵, 個警察放蛇都係o係禁區上車,
咁做法好似o係度引人犯罪, 之後去告人咁...

我又會諗, 如果一個警察, 去酒吧撩交鬧,
跟住人地郁手打佢, 佢就表明自己其實係警察放蛇, 要捉d蓄意傷人既罪犯
咁樣做法真係唔係好o岩

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
smal + 2 good point~!

查看全部評分

石頭 發表於 2011-2-27 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2011-2-26 21:05 發表
做法真係應該詢問法律界人士是否合情合法!

警察開告票當然合法,但是否合理,就不敢苟同;

算la,今時今日香港警察質素低下都唔係第一次見,新聞都出左N次la~
eric278 發表於 2011-2-27 13:33 | 顯示全部樓層
這樣只會令人懷疑是否警方交通部要求交警meet告票quota,才會這樣發告票。
還看香港公交
lsc04d11 發表於 2011-2-27 15:04 | 顯示全部樓層

如果警察O個邊都好似保險經紀有Quota咁....
唔怪得之財政預算案既收入咁唔準lu....

(因為有quota制而收多好多牛肉乾費用)

老實講,邊個司機想犯法,但唔犯少少法就搵唔到食...
 樓主| JN6854 發表於 2011-2-27 19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2011-2-27 13:33 發表
這樣只會令人懷疑是否警方交通部要求交警meet告票quota,才會這樣發告票。

上個月東方報導0個時已經俾人質疑過
但係警方當然唔會正面回應
KU_8278 發表於 2011-2-27 20:14 | 顯示全部樓層
原帖由 guin 於 2011-2-27 00:09 發表

都係果句,如果係班差佬為交數而交數先玩野就過份.
但係如果係行呢條流水某個司機同左啲差佬有左牙齒印.
而攪到成條線嘅司機俾人咁樣咁合法對待.
同差佬有過節果班友就真係累街坊,累到同線嘅人,害人害己了.

cn2661_2d32 發表於 2011-2-28 01:53 | 顯示全部樓層

原帖由 guin 於 2011-2-27 01:05 發表

我會覺得唔順囉

另外, 我鄧d司機唔抵, 個警察放蛇都係o係禁區上車,
咁做法好似o係度引人犯罪, 之後去告人咁...

我又會諗, 如果一個警察, 去酒吧撩交鬧,
跟住人地郁手打佢, 佢就表明自己其實係警察放蛇, 要捉d蓄 ...

好可惜法律唔係咁睇.不嬲法律游戲唔係用"常理"去理解
差佬設局引你入局, 如果係你自願Apply自己落個trap,咁呢個証據並冇不妥
basis係: 差佬所做的行為換做任何一個一般"Memeber of Society"做同樣行為,個犯都一樣會入局.咁就冇問題.
況且,禁區等車唔係犯法.停車先係.  差佬亦冇煽動van仔佬停車(我揮手你唔見前面架巴士停?).
所以法律上,差佬冇引人犯罪,差佬係set個trap等其身不正的人自己撞入去.

不過,呢d係學院派理論.
問心果句, 你明裝我, 你擺明立心不良,我道氣一定唔順.

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.