hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [詳細link更新]九巴掠水增31線全空調
開啟左側

[問題] [詳細link更新]九巴掠水增31線全空調

dennis-ying 發表於 2011-3-18 23:13 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2011-3-18 00:35 發表
現時城新、嶼巴、龍運也沒有熱狗,只罵九巴全冷搶錢,卻不罵其他巴士公司不引入/重新熱狗。這樣的批評,對九巴公平嗎?

逸東、天水圍北等貧民區,往市區的車費是處於高水平的。為何卻沒有人爭取有關地區的較低廉車費的熱狗服 ...

有D野一直冇,
冇人會話咁樣有問題!

但有D野由有變冇,
D人就會覺得好有問題!

不過,
熱狗到E+都有需求,
再次引入新型熱狗,
都係一件好事!
mckhgc 發表於 2011-3-19 02:18 | 顯示全部樓層
全冷唔係問題,但有D雖然頹,但客量唔係太低既路線轉冷,卻係由雙層熱狗變單層冷馬,結果由必有位坐變成未必上到,咁就真係服務大倒退。
GR614 發表於 2011-3-19 05:27 | 顯示全部樓層
原帖由 cktse 於 2011-3-3 17:51 發表
但如果一直行緊冷熱兩種價錢既話情況就唔多適合喇
俾熱價坐冷唔會嘈, 但倒返轉俾冷價坐熱就有問題咯
想了解下澳門一直以來有無分開冷熱兩種價錢? ...

以我所知就應該無喇,我由bb坐到去依家都係一個價錢($2.5/$3.3 -> $3.3/$4.2*加價)

當然,我做bb之前有無就唔知喇
セブンアイランド大漁
BJ3992 發表於 2011-4-2 01:23 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2011-3-18 00:35 發表
現時城新、嶼巴、龍運也沒有熱狗,只罵九巴全冷搶錢,卻不罵其他巴士公司不引入/重新熱狗。這樣的批評,對九巴公平嗎?

逸東、天水圍北等貧民區,往市區的車費是處於高水平的。為何卻沒有人爭取有關地區的較低廉車費的熱狗服 ...

個人係一直當城新無到,只坐電車,
亦非常不認同城新全冷的做法,都想佢買番普通巴士.
不只是針對九巴.

我總覺有一些言論是偏坦巴士公司,
俾人感覺是只從巴迷的角度看東西...
而忘記提供平車服務予平民是一種社會責任.
我不信一個有近百部的巴士型號 (尤其和直車共用零件的巴士) 可以降低營運效率.

樓上 dennis-ying 說得對,非港島可以有更好機會不一刀切全冷.
其實港島的電車亦扮演非空調的角色.

講真於冷馬貴車充斥市面的時候,
如果有巴士可以減價30%,絕對是市民之福...
夏天你有大把選擇,但冬天卻會令人拍手叫好~
ksmbh 發表於 2011-4-2 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 3ad163 於 2011-3-18 00:50 發表

香港前幾年都仲係,而家好多冬天照開空調
多左班係唔係都嘈/投訴嘅人,唔想煩,長開好過

小巴有樣好
開左冷氣都可以照開窗
衛生防護中心宣傳片都影住有感冒
應該打開小巴窗戶讓空氣流通
近年咁多流感
巴士公司卻係要整封窗巴士
真係想車廂變病菌溫床
~誰@359~ 發表於 2011-4-2 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 BJ3992 於 2011-4-2 01:23 發表

我總覺有一些言論是偏坦巴士公司,
俾人感覺是只從巴迷的角度看東西...
而忘記提供平車服務予平民是一種社會責任.
我不信一個有近百部的巴士型號 (尤其和直車共用零件的巴士) 可以降低營運效率.
我明白你既立場,但你又何嘗唔係只係由「想搭平車」既角度去諗呢
諗下過往咁多年,九記有幾多線加冷全冷,變相加價30%
仲要換單層收車cut工時去cut cost,盈利都係得返三億幾,仲未計之後九記要不停請司機去改善車長待遇
有冇諗過如果仲要開返熱狗,即係再減少九記車費收入,佢仲點會有錢賺?

冇錯,咁講好似真係好幫巴士公司
但人地係商業機構泥嫁喎,人地冇錢賺,你就唔可以expect佢再講乜野社會責任
以前巴士公司冇競爭,自然要將呢個責任抬上身,但今時唔同往日
我會覺得,畀巴士公司o係合理情況下賺取盈利,換取一個合理既服務質素
對香港市民而言會係更加適合,去避免巴士服務質素變得(更加)差左
要有平車,可以搵一D賺到笑都要加價既公司去搞掂個社會責任,又或者政府出手都得,唔一定要由巴士公司做
當然如果你認為由巴士公司負責會更加好的話,咁就唔該政府配合一下
令巴士公司可以好似地鐵咁,起樓賺錢去填氹

字大只顯得人自大
victorwong888 發表於 2011-4-2 22:55 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2011-4-2 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 victorwong888 於 2011-4-2 22:55 發表
九巴話盈利少,
咁你都信?
盈利多少只是會計部做出來的數目而已
如果真是盈利少,
那麼九巴一早就已經交出專營權了
咁如果你連人地上市公司盤數都唔信,咁我都冇野好講
會計做數,又會做得幾多
況且九記盈利減少左個勢的確係事實
佢實實上 / 會計上賺少左,你作為乘客都唔會有咩好結果
我就唔會理咁多,我只係想有返一個合理既服務質素姐,最少唔好令佢再差落去就夠

字大只顯得人自大
BJ3992 發表於 2011-4-16 13:57 | 顯示全部樓層
九記多年來加空調巴掠水已增加了很多收入,
現在它的利潤和 "全線空調" 已無分別,
因為已經加到盡,over 了 optimum point.
引入非空調會無錢賺的說法實在說不通…

現有非空調的規模對九記車隊影響微不足道,
問題只看它有無心做,去履行社會責任.
其實一些情況下,空調的票價的確會使其失去競爭力,
這個現象於冬天特別明顯.
我不相信一條大線有固定平車班次,會令它比全空調賺少咗~
反而人的選擇多了,價錢平了,會避免一些人流往其他交通工具.
正如一間麵店有少量粥俾人選,
對顧客和麵店都有好處~

nwfb1001 發表於 2011-4-17 00:28 | 顯示全部樓層

原帖由 bustop 於 2011-3-2 16:09 發表

九巴專登揀D全冷唔駛減價的路線優先全冷,
先至令大家有呢個錯覺啫...

大家睇下九巴年年RDP都盡可能將全冷要減價的路線擺到有咁遲得咁遲就知,
所以根本唔存在「幾時幾時開始全冷冇減價」,
而係08年後所有全冷的路 ...

點解有D線全冷要減價,有D唔使?