hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011-2012年度九龍城區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2011-2012年度九龍城區巴士路線發展計劃

Gary_B 發表於 2011-3-2 23:37 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2011-3-2 23:34 發表

行到鳳德應該會入埋

其實經彩虹道都可以接受既, 出紅磡又可以執多幾個 3B/5C/21 客

內文寫明「馬鞍山方向,到蒲崗村道後,返回原線」

即係照入荷李活
KG1428 發表於 2011-3-2 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2011-3-2 23:31 發表

係, 短期內可以改黃大仙新光之後直上隧道
skip 鳳德同鑽石山

呢個受影響乘客數目較少, 亦未必需要用BBI補償
所以希望可以盡快實行到

我住鳳德都有10年多,見親85C都是無人上落。
繁時都好少頂閘。多數排85M,不願排85C。

自己都不太喜歡乘85C,因為太迂迴。
一次我和GF搭85C由馬鞍山去黃大仙,她去司機問,她想搭去黃大仙。
結果司機向她回覆,搭85M快得多。

我十分支持85C改路方案。雖然曦牲小數人仕
如摩士公園<>馬鞍山的乘客。
但至少使原本乘搭85C的九龍城居民都會快得多。

neosan 發表於 2011-3-2 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2011-3-2 23:37 發表

內文寫明「馬鞍山方向,到蒲崗村道後,返回原線」

即係照入荷李活

85X都無原來路線..
Gary_B 發表於 2011-3-2 23:42 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2011-3-2 23:40 發表

85X都無原來路線..

原來路線指85c  
HG6729 發表於 2011-3-3 00:07 | 顯示全部樓層
85x 的開拓, 係為左日後75x 兩味特快版就試驗
Mandy+263M=HG6729
12A 發表於 2011-3-3 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2011-3-2 23:39 發表

自己都不太喜歡乘85C,因為太迂迴。
一次我和GF搭85C由馬鞍山去黃大仙,她去司機問,她想搭去黃大仙。
結果司機向她回覆,搭85M快得多。

我十分支持85C改路方案。雖然曦牲小數人仕
如摩士公園<>馬鞍山的乘客。
但至少使原本乘搭85C的九龍城居民都會快得多

上個月有一晚在馬鞍山收工, 之後出樂富
我知道85C係遊車河, 所以就打算坐85M出黃大仙, 再行過去樂富
當時85C,85M係同時有車,
我坐85M, 之後出到九龍之後, 一方面要搵路, 二來都唔係行得快, 都行左成15分鐘
期間在摩士公園內見到我無上的85C 先經過鳳舞街,
即係話兩個方法所用時間相差不大, 85C的確好遊車河

正題, 今次改完之後, 85C還有再精簡路程的空間 (如 skip鳳德)
我建議九巴可以睇下反應先, 再部署下一波行動
九巴十六 與你在 GA5505 相見
bustop 發表於 2011-3-3 00:14 | 顯示全部樓層

85X回程過富豪東方酒店後仲要經彩虹道, 荷里活廣場, 而唔飛太子道東入大老山,
根本冇乜實際效果, 想做特快又驚唔夠客, 正一又怕痕又怕痛.

新蒲崗, 黃大仙用85M代替都得啦.
KG1428 發表於 2011-3-3 00:22 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2011-3-3 00:14 發表
85X回程過富豪東方酒店後仲要經彩虹道, 荷里活廣場, 而唔飛太子道東入大老山,
根本冇乜實際效果, 想做特快又驚唔夠客, 正一又怕痕又怕痛.

新蒲崗, 黃大仙用85M代替都得啦. ...

但問題的是85X在回程經彩虹道,沿線有幾多居民會真正搭此線去馬鞍山。
建議過左富豪東方酒店後,停柏立基、釆頤花園、彩虹邨後上大老山隧道。
其實可以執89C/89D的死雞。
基本在繁時,在彩虹邨有可能無得上兩線。
AVW28 發表於 2011-3-3 00:34 | 顯示全部樓層
85X返馬鞍山方向,仲經鑽石山把鬼咩?

根本上沿線可以搭3B/11返鑽石山,只要3B兜一兜入鑽石山巴總都已經搞掂紅磡去鑽石山既乘客啦!

鑽石山返第一城又有平既選擇,返馬鞍山又有又平又快既選擇,都唔明85X點解仲要中埋果頭落去?

雖然要就返石門班客,但如果85X改埋落沙田/鑽石山,我真係寧願85C cut鬼左新蒲崗/鑽石山至樂富東頭果段直落舊機場!仲乜要整條X線呃乘客?即係照用番85C呢個編號!

另86P果度,改行青沙貴左$0.4(我睇路線,覺得唔值呢個價),仲要兜大圍,預計又有部分馬鞍山客繼續搭返港鐵(去ssp既話)或長沙灣村巴或86X。
縱使去長沙灣平過港鐵(去ssp貴過港鐵),又一程過,但繼續經大圍,我真係唔睇好d區議員肯過(加價都已經唔睇好)!

講真,如果86P收$8.2既話,建議請跟43X/72A上大埔公路後入青沙!

LL3850
HG6729 發表於 2011-3-3 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2011-3-3 00:22 發表

但問題的是85X在回程經彩虹道,沿線有幾多居民會真正搭此線去馬鞍山。
建議過左富豪東方酒店後,停柏立基、釆頤花園、彩虹邨後上大老山隧道。
其實可以執89C/89D的死雞。
基本在繁時,在彩虹邨有可能無得上兩線。 ...

停彩虹村的話, 就不能在太子道上大隧 , 咁又冇左一個意義

版友成日話唔夠客, 驚 , 都唔知驚什麼
日間非繁時條條新界出來的線都唔係話好理想架啦
有好多客都覺得85c 呢類線慢, 就轉用其他方法,
有85x 可以讓佢地回流仲好啦
Mandy+263M=HG6729