hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 攝影技巧問題 : 玩「景深」問題
開啟左側

攝影技巧問題 : 玩「景深」問題

kei_hk 發表於 2011-3-13 16:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想問下各位師兄﹐玩景深是不是DC 是玩唔到﹐或者是好難才出到效果?

我用 Prosumer DC 又行 M Mode﹐自己較光圈及快門﹐都唔易出到效果﹐是不是有一些特別技巧?

我只知是要大光圈及快快門﹐有沒有其他要點?

主體物件 及 背景物件﹐有沒有建議距離? 要距離多少才做到效果?

單反是不是容易做到此效果?  

要不要配一些特別的lens 才做到?
跟機kits 鏡又易唔易做到效果?

小弟想在收到財爺$6000 之前﹐先提升一下技術知識﹐才去買人生第一部單反

ps. 寄望日本地震唔影響日貨出口數量﹐唔影響產品的賣價願日本國民早日重建家園

3ASV196 發表於 2011-3-13 17:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-3-13 16:41 發表
想問下各位師兄﹐玩景深是不是DC 是玩唔到﹐或者是好難才出到效果?

我用 Prosumer DC 又行 M Mode﹐自己較光圈及快門﹐都唔易出到效果﹐是不是有一些特別技巧?

我只知是要大光圈及快快門﹐有沒有其他要點?

主體物件 及 背景物 ...

我想閣下是指"淺景深", 一般有幾個因素可以做到:

1. 大CCD/CMOS - 這是最重要原因, 點解DSLR 比DC 容易有"淺景深", 因為一般DSLR 感光元件都大好多.

2.  大光圈 - 這亦是一原因, 一般DC 光園大極有限...

3. 長焦距 - 越長鏡就越易做, 但一般DC都未必好長鏡..

如果用Prosumer DC /DC 影, 反而我有個經驗, 就是用微距MODE影....尤其可以ZOOM之下用微距MODE影,
就較易出現"淺景深"效果了....影D 細物件....但如果影人, 我就唔太識了..
3ASV196.KE7270
 樓主| kei_hk 發表於 2011-3-13 17:20 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2011-3-13 05:10 PM 發表

1. 大CCD/CMOS - 這是最重要原因, 點解DSLR 比DC 容易有"淺景深", 因為一般DSLR 感光元件都大好多.

2.  大光圈 - 這亦是一原因, 一般DC 光園大極有限...

3. 長 ...

第3點是不是即係ZOON 到盡﹐這便容易做到效果?

3ASV196 發表於 2011-3-13 17:25 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-3-13 17:20 發表

第3點是不是即係ZOON 到盡﹐這便容易做到效果?

可以咁講, 但都要睇下zoom 到盡係幾多, 3x 咁就無乜用....而3個因素都係同時會影響的..

所以你可以試下zoom 到盡, 用微距mode 試下是否ok
3ASV196.KE7270
 樓主| kei_hk 發表於 2011-3-13 17:29 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2011-3-13 05:25 PM 發表

可以咁講, 但都要睇下zoom 到盡係幾多, 3x 咁就無乜用....而3個因素都係同時會影響的..

所以你可以試下zoom 到盡, 用微距mode 試下是否ok

我部DC 有成20X 光學ZOOM﹐不過用微距的時候﹐當detect 到物件唔近的時間又會自動disable。

一陣又在家中擺位試試先。

bananasims 發表於 2011-3-13 20:33 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

補充一點,仲有主體距離,主體距離越近景深越容易出現。如果全部都係遠野(例如尖沙咀影去中環)景深都唔容易出現。

舉個例,Nikon D700 + 50mm f/1.8 同 Nikon D7000 + 35 f/1.8
Nikon D700 係全片幅 135 相機,所以無 crop factor,135 等效焦距同視角係 50mm。
而 D7000 係 APS-C 相機,crop factor = 1.5,所以 135 等效焦距同視角係 35 x 1.5 = 52.5

雖然佢地兩個既視角差唔多,不過景深就 D700 + 50.8 比 D7000 + 35.8 好
因為光圈直徑越大就景深越淺,而光圈直徑係以實際焦距(非 135 等效焦距)去除,
D700 既光圈直徑係 50/1.8 = 27.78
D7000 既光圈直徑係 35/1.8 = 19.44
所以,同一等效 135 焦距同視角下,全片幅相機景深會比 APS-C 既為淺
DC 仔亦都係同一原理

你留意下你部 DC 仔鏡頭前會通常寫住一堆數字
就好似我部 LX3 「1:2.0 - 2.8 / 5.1 - 12.8」,實際焦距 5.1mm = 135 等效 24mm
等我開 2 光圈嗰陣,光圈直徑只係 2.55
再同單反比,如 APS-C 實際焦距 16mm 焦距 = 135 等效焦距 24mm
開 2 光圈,光圈直徑係 8
如果係全片幅更加係 12
所以點解單反會比相機仔容易造景深

有錯請指正

OT 而家 Canon 停產,Nikon 日本廠停產

~~~
 樓主| kei_hk 發表於 2011-3-13 21:10 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

我部DC 係 IS 5.0-100MM  1:2.8-5.7 USM

其實這堆數未我都未明代表什麼.

另外﹐假設我買CANON 60D﹐跟來支Kit 鏡又是否易做到效果?

fm1234 發表於 2011-3-13 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2011-3-13 17:10 發表

所以我覺得長炮prosumer (有成廿幾x光學變焦o個d),都會難做到淺景深。

有錯請指正。
zoom...zoom...M6
bananasims 發表於 2011-3-13 21:50 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-3-13 21:10 發表
我部DC 係 IS 5.0-100MM  1:2.8-5.7 USM

其實這堆數未我都未明代表什麼.

另外﹐假設我買CANON 60D﹐跟來支Kit 鏡又是否易做到效果?

5.0 - 100mm 指的是鏡頭的實際焦距,由 5.0 去到 100mm 變焦
2.8 - 5.7 指的是在 5.0 焦距可用的最大光圈乃 2.8,100 焦距可用的最大光圈乃 5.7
你部應該係 CANON DC 啦,IS 指 Image Stabilizer

60D 的 kit 當然比 DC 容易做得多。
不過當然都要留意景深會唔會太淺,點解有啲人用單反仲差過用 DC,有一種 case 係景深太淺又唔較光圈,搞到影合照嗰陣其中一個人變咗淺景深…
~~~
 樓主| kei_hk 發表於 2011-3-13 22:09 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2011-3-13 09:50 PM 發表
60D 的 kit 當然比 DC 容易做得多。
不過當然都要留意景深會唔會太淺,點解有啲人用單反仲差過用 DC,有一種 case 係景深太淺又唔較光圈,搞到影合照嗰陣其中一個人變咗淺景深

即是人同景都清﹐做唔到效果?